Šport
32 ogledov

Čopu ne dovolijo nastopiti s Tuftejem

Iztok Čop si je v Filadelfiji priveslal pokal iz čistega zlata. (Foto: Boštjan T Žurnal24 main
Veslaška zveza Slovenije je zavrnila zahtevo Iztoka Čopa, da bi konec meseca na Bledu nastopil skupaj z Norvežanom Olafom Tuftejem v dvojnem dvojcu. Zanj imajo drugačne načrte.

Bi vi dovolili, da Iztok Čop nastopa z Olafom Tuftejem pod norveško zastavo in ne v slovenskem čolnu, kot želi Veslaška zveza Slovenije? Oddajte svoj glas v anketi (desno).

Načrtovani nastop Iztoka Čopa s športnikom iz druge države je po mnenju predsednika VZS Denisa Žveglja v nasprotju s pravilnikom o registracijah in prestopih veslačev. Žvegelj je v sporočilu za javnost zapisal, da je VZS uradno pobudo za skupni nastop dobila v petek in da je bil čas, ki je bil na voljo, prekratek za drugačno rešitev. "Tekmovalni odbor VZS se je na mojo prošnjo o pobudi opredelil z ugotovitvijo, da bi nameravani nastop Iztoka Čopa za norveško veslaško zvezo pomenil kršenje 35. člena Pravilnika o registracijah in prestopih veslačev tekmovalcev, saj bi zaradi prestopa v tuj klub Iztoku Čopu moralo najprej prenehati članstvo v matičnem klubu, obenem pa bi moral za takšen prestop imeti predhodno soglasje izvršnega odbora VZS," je med drugim zapisal Žvegelj.

Pobudi je nasprotoval tudi selektor slovenske državne reprezentance Miloš Janša, ki ostaja pri že podanih stališčih, in sicer, da predvideva nastop Iztoka Čopa v enojcu oziroma v dvojnem dvojcu skupaj z Janezom Zupanom. "Kot predsednik VZS moram zato v danih okoliščinah soglasje, za katero nas je zaprosil naš najboljši veslač, žal zavrniti," je še zapisal Žvegelj in dodal, da se VZS v tem predolimpijskem obdobju in v obdobju, ko bo Bled naslednje leto gostil svetovno veslaško prvenstvo na Bledu, pospešeno ukvarja z vključitvijo mlajših članov v elitne posadke, da bi razširila krog slovenskih favoritov za visoke uvrstitve in medalje. Iztok Čop je kot eden najboljših in najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov in kot eden najuspešnejših veslačev na svetu s svojimi izkušnjami eden od glavnih stebrov tega procesa in velik zgled za mlajše, zato si v VZS želijo, da bi z njimi maksimalno sodeloval.

Žvegelj je ob tem opozoril tudi, da je VZS v veliki meri financirana iz državnih virov in zato še bolj zavezana, da deluje na ustrezen način, da s svojimi nastopi promovira Republiko Slovenijo doma in v tujini, kar je prav tako eden od razlogov, da Iztok Čop kot eden od največjih promotorjev slovenskega veslanja in slovenskega športa nasploh ne nastopa za drugo državo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.