Šport
22 ogledov

Čopu prestižni pokal iz čistega zlata

Iztok Čop si je v Filadelfiji priveslal pokal iz čistega zlata. (Foto: Boštjan T Žurnal24 main
Iztok Čop je bogati zbirki pokalov in medalj v noči na nedeljo dodal še en naslov. Zmagal je na prestižni veslaški regati v Filadelfiji, kjer je med drugim ugnal Američana Kena Jurkowskija.

Še več: Iztok Čop je za sabo pustil tudi svetovnega prvaka in olimpijskega podprvaka v skifu Čeha Ondreja Syneka ter drugega blejskega skifista Luko Špika. Čop pred odhodom v ZDA niti ni natančno vedel, kaj ga čaka. "Sam te regate ne poznam, a kolikor mi je znano, želijo prireditelji tam z močno konkurenco spet organizirati množično in močno tekmo," je pred tednom dni po nastopu na regati v Essnu razlagal Čop.

Prireditelji v Filadelfiji pa so si res zamislili eno močnejših in atraktivnejših tekem v sezoni. Največji ameriški študentski veslaški regati so prvič po letu 1966 spet dodali znameniti "Gold Cup", na katerem so se pomerili najboljši svetovni skulerji. Gre za pokal iz čistega zlata, ki so ga izdelali v čast prvemu ameriškemu veslaškemu olimpijskemu prvaku Johnu Kellyju.

Pokal ima tudi zanimivo zgodovino, saj je sredi 60. let prejšnjega stoletja izginil, 30 let kasneje pa so ga odkrili v neki ameriški starinarnici, ga odkupili in restavrirali. Danes, prvič po 45 letih, je pokal znova prejel zmagovalec tega tekmovanja, Iztoku Čopu pa ga je izročil vnuk legendarnega Johna Kellyja.

Čop, ki je lansko sezono v tekmovalnem smislu praktično izpustil, je v Filadelfiji dokazal, da je še kako konkurenčen najboljšim na svetu, saj je ugnal znamenita imena svetovnega veslanja ameriškega olimpijca Jurkowskija, svetovnega prvaka Syneka in tudi Špika, lani šestouvrščenega skifista sveta. Še najbližje mu je bil Jurkowski, ki je zaostal dve sekundi in pol, Čeh že štiri in pol. "Prvih 700 metrov smo še veslali skupaj, potem sem se 'odlepil' od tekmecev in si do polovice proge priboril že skoraj štiri čolne prednosti. Preostanek proge sem tako lahko odveslal v svojem ritmu, kljub temu, da sta se Jurkowski in Synek v cilju silovito udarila za drugo mesto. Seveda sem z nastopom zadovoljen, kot tudi z dejstvom, da sem premagal aktualnega svetovnega prvaka v enojcu. Samo tekmovanje je tudi nekaj posebnega, ravno tako pa občutek, ko iz rok vnuka Johna Kellyja prejmeš ta sloviti pokal," je po tekmi pokomentiral Čop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.