Šport
4 ogledov

Costazza prvič najboljša, Ferkova 15.

Chiara Costazza je bila najhitrejša v obeh vožnjah slaloma v Lienzu. Žurnal24 main
Zmagovalka ženskega slaloma za svetovni pokal v avstrijskem Lienzu je Italijanka Chiara Costazza, kar je njena prva zmaga. Najboljša Slovenka je bila na končnem 15. mestu Maruša Ferk.
 

Lienz, slalom (Ž)

1. C. Costazza (ITA) 1:54,97
2. N. Hosp (AVT) +0,68
3. T. Poutiainen (FIN) +0,86
15. M. Ferk (SLO) +2,99
27. A. Drev (SLO) +4,50

V avstrijskem Lienzu je bila na sporedu zadnja ženska tekma svetovnega pokala v alpskem smučanju v koledarskem letu 2007, in sicer slalom. Velika zmagovalka pa Italijanka Chiarra Costazza, saj je to njena prva zmaga na tekmah svetovnega pokala in šele druge stopničke v karieri. Vodila je že po prvi vožnji, bila najhitrejša tudi v drugi in imela na koncu kar 68 tisočink prednosti pred prvo favoritinjo za zmago, na koncu pa drugouvrščeno Avstrijko Nicole Hosp. Slednja je v drugi vožnji pridobila eno mesto in za 18 tisočink prehitela tretjeuvrščeno Finko Tanjo Poutiainen. Francozinja Sandrine Aubert, ki je bila po prvem teku odlična druga, je v drugo zdrsnila po lestvici navzdol, in sicer na končno šesto mesto s sekundo in 40 tisočinkami zaostanka. Pred Francozinjo sta končali še Nemka Maria Riesch in Hrvatica Ana Jelušić. Dolga in zahtevna proga v Lienzu je že v prvi vožnji terjala odstope tretjine tekmovalk iz prve petnajsterice, med njimi so bile tudi Avstrijki Kathrine Zettel in Marlies Schield ter Švedinja Anja Pärson. Avstrijke leto dni niso izgubile slalomske zmage. Pred zmago Costazze je zadnjo zmago preostalih reprezentanc zabeležila Švedinja Therese Borssen 29. decembra 2006 na Semmeringu.

ferk_main_mijovic

Maruša Ferk. © Dejan Mijović

 
Do točk sta prismučali dve Slovenki. Maruša Ferk je bila po prvi vožnji 11., v drugo je smučala slabše, a tudi končno 15. mesto je najboljša uvrstitev za mlado slovensko smučarko, ki je sicer za zmagovalko zaostala skoraj tri sekunde. Doslej najbolja uvrstitev Ferkove je bilo 18. mesto na velelslomu letos januarja. Štiri točke za svetovni pokal je s 27. mestom in zaostankom štirih sekund in pol osvojila Ana Drev. Na štartu prve vožnje je bilo 68 tekmovalk. Poleg dveh finalistk, sta nastopili še dve slovenski smučarki, a se nista uvrstili v finalno vožnjo: Katja Jazbec je tekmovanje končala na 36., Vanja Brodnik pa na 42. mestu. Nicole Hosp po slalomu ostaja na prvem mestu v slalomskem seštevku, pa tudi v skupnem seštevku vseh disciplin.

"Drevova se uvršča v finale, čeprav zaradi poškodbe, ki jo je doletela prejšnji teden, in bolečin v nogi ni še prava. Ferkova pa je bila še posebej uspešna, vendar je bila tudi Brodnikova blizu finala. Ta se je za malo izmuznil tudi Jazbečevi. Vse štiri so sposobne uvrščanja v finale. To za nas trenerje ni presenečenje, saj so vse razen Drevove, ki ima največ izkušenj, dobro nastopale v evropskem pokalu, njihove nastope v svetovnem pokalu pa lahko preštejemo na prste ene roke. Prav zato je uspeh in 15. mesto Ferkove še toliko več vreden. Že v nedeljo nas čaka trening v Mariboru, nato dva dni prazničnega premora ter znova treningi na Pohorju. Zlata lisica je za nas v sezoni, ko ni velikih tekmovanj, še toliko bolj pomembna. Prepričan sem, da bodo naše smučarke tudi na našem smučišču pokazale, da so iz tekme v tekmo boljše," je dejal vodja ženske reprezentance Klemen Bergant. Po novoletnem premoru se bodo ženske tekme svetovnega pokala nadaljevale v češkem Špindleruvem Mlynu, kjer bo 5. januarja na programu veleslalom, dan pozneje pa še slalom; 12. in 13. januarja bosta nato na mariborskem Pohorju tekmi Zlate lisice v slalomu in veleslalomu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.