Šport
3 ogledov

Courierja presenetila teniška Sharon Stone

Jim Courier se je v 1. kolu Roland Garrosa leta 1994 kljub nedoraslemu nasprotni Žurnal24 main
Nekdanjega ameriškega teniškega šampiona Jima Courierja je bilo na teniškem igrišču težko vreči iz tira. Podvig je uspel rjavolaski, ki se je vživela v vlogo seksapilne Sharon Stone.
 

Preberite še ...

Najbolj čudni teniški dvoboji, 1. del

Po odličnih nastopih na številnih turnirjih v začetku devetdesetih let je Jim Courier leta 1994 na Roland Garros prišel kot zmagovalec v letih 1991 in 1992 ter kot finalist leta 1993. Vseeno je leto 1994 prineslo padec v pripravljenosti, zato je drugi grand slam sezone začel "šele" kot sedmi igralec na svetu. Kljub temu mu malo znani mladi Francoz na drugi strani mreže ne bi smel delati preglavic. Courier je dvoboj začel odlično in prvi niz dobil s 6:1.


Jim Courier je pariški grand slam osvojil leta 1991 in 1992. © AFP

 
Nato pa se je zgodilo nekaj nevsakdanjega. Američan se je začel močneje potiti, hkrati pa je postajal povsem nezbran. Videti je bilo, da se ne počuti dobro, to pa se je odrazilo tudi pri njegovem servisu, ko je naredil sedem zaporednih dvojnih napak. Do konca dvoboja se je vseeno pobral in slavil zmago s 6:1, 6:4 in 6:4. Dvoboj kot tak ni bil zanimiv, zgodba pa se navezuje na Courierjevo zmedenost sredi dvoboja. Ko je neka gospa videla, da njen francoski ljubljenec izgublja, je stvari vzela v svoje roke, oziroma bolje rečeno noge.

Britanski Times je po dvoboju v časniku s priloženimi slikami zapisal, da je mlada rjavolaska na sredi tribune stalno privabljala Američanovo pozornost. Ko jo je pogledal, je vedno razširila noge in dvignila krilo. Navdih je morda dobila v hollywoodski uspešnici Prvinski nagon, kjer se Sharon Stone na podoben način poigrava s policijskimi agenti. Šele ko sta do nje pristopila dva varnostnika, se je umirila, Courier pa je lahko nadaljeval zmagoviti pohod.

Govorice o nenavadnem dogodku na teniških igriščih, ki so takrat zaokrožile po vsem svetu, se še danes večini zdijo neverjetne, vendar pa le mlada rjavolaska in Courier, ki je izgubil šele v finalu proti Špancu Sergiju Brugueri , poznata resnico.

Rekord do groba
Sobota, 7. julij, leta 1979 bo Billie Jean King ostala v spominu za vedno. Američanka je takrat v Wimbledonu osvojila svojo 20. travnato lovoriko za grand slam. To je bil rekord, ki ga je pozneje uspelo ponoviti le Martini Navratilovi . Ironija se skriva v tem, da je prav takrat 29-letna Navratilova pomagala Kingovi, da se je dokopala do 20. naslova za grand slam, saj sta skupaj nastopili v finalu dvojic, kjer sta tudi zmagali.


Billie Jean King je v Wimbledonu kar dvajsetkrat dvignila krožnik za zmagovalke, od tega šestkrat v posamezni konkurenci. © AFP

 

Čeprav je 20. naslov velik razlog za slavje, sama tekma ni bila prav nič čudna. Druga Američanka Elizabeth Montague Ryan je vse do leta 1979 imela rekord z 19 zmagami na sveti travi. Kingova je neuspešno rekord lovila vse od zadnje zmage med posameznicami leta 1975. Leta 1976, 1977 in 1978 so bila sušna za odlično teniško igralko. Vse je kazalo, da so možnosti za okroglo in hkrati rekordno lovoriko majhne, a je Kingova leta 1979 udarila še zadnjič in končno dočakala veliki trenutek.


Elizabeth Ryan je rekord resda odnesla s seboj v grob, a je le dobrih sedem ur po njeni smrti Billie Jean King z 20. zmago za grand slam na sveti travi presegla njen dosežek. © AFP

 
Elizabeth Ryan, takrat že v visoki starosti, je dvoboje Billie Jean King spremljala z upanjem, da bo rekord odnesla s seboj v grob. Zahvaljujoč svoji partnerici v igri dvojic Suzanne Lenglen je med leti 1914 in 1934 osvojila 19 lovorik med dvojicami, prav Lenglenova pa je bila tista, ki ji je preprečila, da bi kdajkoli osvojila naslov med posameznicami. Iz leta v leto je Ryanova odprto razlagala, da upa, da je ne bo presegla nobena od teniških igralk. Ker je živela v Londonu, je vsako leto obiskovala turnir v Wimbledonu, kjer so jo vedno toplo sprejeli. Med gledalci je bila tudi 6. julija leta 1979, le 24 ur, preden je bil njen rekord zrušen.

Naslov v časopisu Guardian 8. julija se je kljub rekordni zmagi Kingove vseeno glasil "Rekorderka rekorderka do konca." Ko se je pred velikim finalom, 7. julija takrat 86-letna Ryanova sprehajala okoli teniških igrišč, je doživela infarkt. Umrla je na poti do bolnišnice.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.