Šport
19 ogledov

Cristiano: "Sebi ocena deset, ekipi devet"

Ronaldo Portugalska Euro 2012 priprave Obidos žoga EPA
Portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo se je po končani sezoni v dresu Reala Madrida že pridružil reprezentanci Portugalske, s katero se v domačem Obidosu pripravlja na začetek evropskega prvenstva. Ronaldo je po sezoni, v kateri je osvojil svoj premierni naslov španskega prvaka, spregovoril za športni dnevnik As. Tu je nekaj najzanimivejših odgovorov.

Končali ste svojo tretjo sezono v Madridu, zabili ste 60 golov in osvojili La Ligo. Kakšno oceno bi dali?
Jaz bi svoji sezoni dal desetico, v individualnem smislu, in devetico kolektivno, ker sem si želel osvojiti še kakšen naslov več. Ligo prvakov, na primer.

Govorite o Ligi prvakov. Kaj je manjkalo Madridu, da bi prišel vsaj do finala?
Izgubili smo po enajstmetrovkah. Zgrešili smo Kaká, (Sergio) Ramos in jaz. V finale Lige prvakov ne moreš priti, če zgrešiš tri enajstmetrovke. Menim, da smo v prvem polčasu igrali dobro, v drugem pa ne preveč. Verjetno nam je Clásico nekaj vzel. Tega ne želim predstavljati kot izgovor, ampak na povratno tekmo z Bayernom smo prišli malce utrujeni. V vsakem primeru, čeprav so izgubili sobotni finale, so velika ekipa, imajo fantastičnega trenerja in zaslužili so si biti v finalu.

Želite reči, da je pomembno, da se razpored tekem v različnih tekmovanjih spremeni?
Za spektakel ni dobro, da se dve veliki tekmi igrata v istem tednu. To ni dobro za igralce, niti fizično niti psihično. Zdi se mi, da bi bilo dobro, če bi našli kakšno rešitev. Bomo videli, kaj se bo zgodilo.

Se je končali cikel Barcelone?
Verjamem, da smo z zmago v La Ligi z devetimi točkami pred Barço zaključili zmagoviti cikel. Ampak vseeno se to ne bo vedelo še veliko let, saj ima Barcelona izjemno ekipo in mi prav tako. V najboljšem primeru smo mi zdaj sposobni zmagati v prvenstvu več let zapored, kot je to uspevalo njim.

Kaj menite o odhodu (Josepa) Guardiole iz Barçe?
Guardiola je v Barçi opravil velik posel, treba ga je ceniti. Želim mu vse najboljše v njegovi profesionalni prihodnosti.

Se zavedate, da po osvojitvi pokala in prvenstva navijači Reala pričakujejo "la Décimo" (deseti naslov v Ligi prvakov, op. a.)?
Letos smo bili blizu, a moramo biti mirni. Décima bo prišla naslednje leto ali čez dve. Vemo, da se vse vrti okrog zmage v Ligi prvakov. To se čuti na ulicah, ampak moramo biti mirni.

Veliko se govori o vaši prihodnosti. Čeprav imate še tri leta pogodbe, se ugiba o tem, da bi lahko bivanje v Madridu podaljšali do konca kariere ...
Zelo sem srečen v Madridu, všeč mi je mesto, država, navijači, ekipa, ampak nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi ...

Mourinho je rekel, da si letošnjo zlato žogo najbolj zaslužite prav vi. Kaj menite o tem?
Nisem sodnik za zlato žogo, da bi lahko odločil, ali si jo zaslužim, toda odigral sem fantastično sezono. Osvojil sem najtežje prvenstvo na svetu. Strinjam se s tem, kar je rekel Mourinho, ampak zdaj si želim odigrati izvrstno prvenstvo, ki bi mi prav tako lahko pomagalo pri zlati žogi, čeprav to po pravici povedano ni tema, ki bi me preveč obremenjevala. Zadovoljen sem s sezono, ki sem jo odigral, ampak zdaj razmišljam le o tem, da bi pomagal svoji državi na evropskem prvenstvu.

Je zlata žoga samo stvar (Lionela) Messija in Cristiana ali vidite še kakšnega kandidata, ki bi lahko tekmoval za naslov najboljšega nogometaša na svetu?
Ne. To ni bitka med Messijem in Cristianom, to je bitka med številnimi drugimi nogometaši in ekipami. Vsi si želijo zmage, biti boljši. Ljudje naju vedno primerjajo, ampak ni naju mogoče primerjati, tako kot ni mogoče primerjati ferrarija s porschejem ali mercedesom. Igrava v različnih ekipah, za različni reprezentanci in všeč nama je tekmovanje, kar nama dobro uspeva. Messi je velik igralec. Menim, da včasih ni pošteno, da me vedno primerjajo z njim, ampak menim, da je lahko po drugi strani to tudi dobro.

Prejšnjo sezono ste zabili 40 golov v prvenstvu in v tej ste jih dosegli 46. Kje so vaše meje? Ali ste sposobni še enkrat preseči svoj trenutni rekord?
Novinarji me to sprašujejo že eno leto. Moj cilj je biti vsako leto boljši. Zabiti 46 golov v prvenstvu bo zelo težko, ampak nikoli ne veš. Vse se lahko zgodi. Vedno verjamem vase, v to, da se bom izboljšal. Sto točk, ki jih je letos dosegel Madrid, je na primer nekaj, česar si ne bi mogli zamisliti, in poglejte ... Nikoli ne veš.

Ronaldo Casillas Real Madrid naslov prvaki slavje Cibeles | Avtor: EPA EPA
Trener Ria Aveja in vaš bivši soigralec v reprezentanci, Nuno Espíritu Santo, je dejal, da ste sposobni zabiti 60 golov v prvenstvu in da ste najbolj perfektna "makina" v zgodovini nogometa ... 
Nuno je fantastičen prijatelj, strinjam se z njim (smeh). To je bila šala. Rad bi se mu le zahvalil, ker takšne reči vedno motivirajo. Bil je izjemen vratar in zdaj bo izjemen trener. Želim mu veliko sreče v etapi, ki jo bo zdaj začel.

O čem trenutno sanjate?
Moje sanje so osvojiti kaj s Portugalsko in, ponavljam, la Décima. Osredotočam se na to, da osvojim ta naslova. Vsi govorijo o la Décimi, igralci vemo, da je pomembna za mesto, za navijače Reala, in videli bomo, ali jo bomo lahko osvojili naslednje leto. Moje sanje so osvojiti nekaj tudi v reprezentanci. Menim, da je to mogoče. Leta 2004 smo bili blizu in mislim, da nam lahko uspe. Zakaj ne letos?

Pravite, da sanjate o zmagi na Euru, ampak dobili ste najtežjo skupino. Menite, da je Portugalska sposobna priti naprej?
Da, strinjam se, da imamo najtežjo skupino prvenstva, ampak težko bo za vse. Želimo igrati najbolje kot lahko, saj je bila Nizozemska finalistka svetovnega prvenstva, Nemčija pa podprvakinja zadnjega evropskega prvenstva.

Kako se vam zdi začeti evropsko prvenstvo proti podprvakinji sveta?
Meni je všeč, da moramo prvo tekmo igrati proti Nizozemski, ker taktično niso kot Italija, za žogo. Bolj iščejo posest žoge, tako kot mi. Zato si predstavljam, da bo to odprta tekma. Vemo, da smo v težki skupini, ampak moramo biti optimisti.

Pravite, da Portugalska ni favorit. Katere reprezentance uvrščate v to izbrano skupino?
Španija ima veliko možnosti, da spet postane prvakinja Evrope. Nemčija, Nizozemska in Italija so prav tako favoriti. In Portugalska, zakaj ne? Ampak oni imajo največ možnosti. Prvi trije so zame največji favoriti.

Ste se kaj šalili z nemškimi nogometaši Madrida glede vaše tekme na Euru?
Ja, veliko smo se šalili, še posebej z Mesutom (Özilom), ki je bolj za hece kot (Sami) Khedira. V slačilnici Madrida je izjemna skupina igralcev, prav tako pa se veliko šalimo tudi s španskimi nogometaši.

Za konec: kateri trener je boljši – (Sir Alex) Ferguson ali Mourinho?
Ferguson mi je bil kot oče, naučil me je mnogo stvari, z njim sem zaključil zelo lep cikel. Mou je, na drugi strani, najboljši trener na svetu. Biti z njim je v tem trenutku genialno, saj lahko še naprej napredujem. Zelo dobro je delati z njim, ker je številka ena.

Komentarjev 2
  • Bethesda 21:26 23.maj 2012.

    Neverjetno antipatičen.

  • izRODEk 17:44 22.maj 2012.

    Kako bi opisal z eno besedo tega morona: GNUS!