Šport
37 ogledov

Črn slovenski dan v Lake Louisu

Tina Maze je zabeležila prvi letošnji odstop. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Lake Louisu je bila nedelja za Slovence oz. Slovenke črn dan. Tina Maze je odstopila, Maruša Ferk je grdo padla in si po prvih informacijah poškodovala koleno, Ana Kobal pa ni štartala. Zmagala je Vonnova.

Zdravnik, ki jo je pregledal takoj po prihodu helikopterja v dolino, je dejal, da je križna vez cela, nategnjeno ima stransko vez, s prvo analizo pa ni mogel povedati več.
Andrea Massi

Med dvojico Slovenk, ki nista prišli do cilja, jo je huje skupina Ferkova, 17. in 32. na prejšnjih smukih. Po zdrsu na ledeni plošči že v zgornjem delu se je zapletla v zaščitno mrežo, ki je bila na tistem mestu zelo blizu proge. Sama se ni mogla rešiti in ji je najprej pomagal slovenski trener za hitre discipline Gregor Šparovec. Ko so prišli na pomoč še organizatorji, pa je slekel svojo bundo in z njo ogrnil Ferkovo v kombinezonu, ki nudi zelo slabo zaščito za temperature. Te so se na prizorišču v času tekme spustile na -16 stopinj Celzija.

Ferkovo, drugo slovensko smučarko zadnjih sezon, so v dolino odpeljali s helikopterjem in po prvih podatkih ni huje poškodovana ter bo prišla v najkrajšem možnem času v domovino. Šparovec je dejal, da je koleno sicer poškodovano, vendar stabilno, počakati bodo morali, da se ohladi, potem pa bo Ferkova v najkrajšem možnem času odpotovala v domovino, kjer jo čakajo podrobnejši pregledi.

"Zdravnik, ki jo je pregledal takoj po prihodu helikopterja v dolino, je dejal, da je križna vez cela, nategnjeno ima stransko vez, s prvo analizo pa ni mogel povedati več. Maruša je stopila na nogo in drugih udarcev nima. Boli jo le stranska notranja vez. Vsi upamo, da bo Maruša dobro prestala vse skupaj. Zdravnik sicer ne more potrditi, da je njeno koleno v resnici celo," je pojasnil Andrea Masi, vodja ekipe Tine Maze, ki je šel takoj po padcu Ferkove pomagat Šparovcu.

Tina Maze je po 21. in sedmem mestu na smukaško postavljenih progah v prejšnjih dveh dneh na tretji zaporedni tekmi v lake Louisu napravila napako in zgrešila vratca po drugem vmesnem času, na katerem je imela dobre pol sekunde zaostanka za Mario Riesch. Slednja je dobila petkov in sobotni smuk ter je upala na tretjo zmago v nizu, kar pa ji je preprečila njena prijateljica Lindsey Vonn. Branilka velikega kristalnega globusa za razliko od smuka dan prej ni napravila nobene večje napake in je Rieschevo ugnala za več kot osem desetink. Če bi čas preračunali v razdaljo, bi to pomenilo, da je imela več kot 20 metrov prednosti. Vonnova je 34. stopila na najvišjo stopničko pokala, enajstič v superveleslalomu.

Ana Kobal se po odločitvi vodje ženske ekipe za hitre discipline Gregorja Šparovca ni podala na štart superveleslaloma.

S tem se je na tekmi praktično že končal boj za zmago. To si je želela doseči tudi Avstrijka Elisabeth Görgl, branilka lanske zmage. Prejšnja dneva je bila tretja in peta na smukih, tretji zaporedni nastop pa je izpustila zaradi bolečin v desnem kolenu. Moštveni zdravnik ji je odsvetoval nastop, ker bi si lahko še bolj poškodovala načete vezi. Podrobnejši pregled v njeni domovini pa bo povedal, kako bo potekalo nadaljevanje sezone.

"Odstopi in poškodbe so v tem športu zelo resna stvar, vendar brez vožnje na polno ni uspeha. Danes je skušala Mazejeva 'spustiti' v spodnjem delu, vendar pa ni smučala v takem položaju. Težave je imela v prehodu iz strmine v ravnino, ki je bil v senci. Take malenkosti jo preveč motijo in se bo morala bolj sprostiti. Včeraj je nastopila dobro, predvčerajšnjim ne. Preveč ima nihanj, zapravili pa smo tudi priložnosti v slalomu in veleslalomu v Aspnu. Sam mislim, da se Mazejeva preveč obremenjuje s stvarmi, ki ne sodijo v šport. Za to ni ona kriva sama. Po olimpijskih kolajnah je imela preveč dogovorov s sponzorji, vendar od vsega potem ni bilo nič. Nobenega novega sponzorja nismo pridobili," je pojasnil Massi, vodja ekipe Tine Maze.


Superveleslalom, končni vrstni red:
1. Lindsey Vonn (ZDA) 1:20,72
2. Maria Riesch (NEM) +0,83
3. Julia Mancuso (ZDA) +0,89
4. Anna Fenninger (AVT) +1,11
5. Andrea Fischbacher (AVT) +1,62

..

Tina Maze in Maruša Ferk sta odstopili, Ana Kobal pa ni štartala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.