Šport
18 ogledov

Črni petek krade milijone dolarjev

Črni petek je povzročil velik minus na trgu pokra v ZDA. (Foto: Pokernews.si) Žurnal24 main
Teden dni po črnem petku spletnega pokra se pojavlja jasnejša slika o razsežnosti posledic udarca, ki ga je več milijard vredni industriji zadal ameriški Department Of Justice.

Potem, ko so zaprte spletne strani izgubile 15 milijonov ameriških igralcev, ki so igrali bodisi za zabavo ali za zaslužek, celotna poker industrija počasi spoznava, kako zelo se jim zmanjšujejo sredstva. Zadevo je strokovnjak podjetja Poker Royalty Brian Balsbaugh komentiral takole: "Ko so PokerStars, Full Tilt in Absolute Poker zapustile trg v ZDA, je 95% tržnega deleža ameriških igralcev popolnoma izginilo, s tem pa tudi 200 milijonov dolarjev, porabljenih za trženje in oglaševanje. Posledica tega je so utrpeli številni TV programi in turnirji, ki so bili pretežno povezani z največjima sobama PokerStars in Full Tilt."

Javnosti je bilo hitro sporočeno na primer, da je televizijska hiša Fox odpovedala nadaljnje snemanje oddaj Million Dollar Challenge in The Big Game, ki ju je sponzoriral PokerStars. Športni velikan ESPN, ki je bil ravno tako vajen prejemati milijone dolarjev od treh velikih strani, je zdaj odstranil vse reklame s svojega programa, in se, tako se zdi, odmaknil tudi od severnoameriške poker turneje NAPT, ki jo prireja PokerStars.

Full Tilt Poker je že naznanil odpoved nedavno napovedane serije turnirjev Onyx Cup Series, zelo verjetna žrtev črnega petka pa bo tudi priljubljena oddaja Poker After Dark.

Če pogledamo samo še nekoliko dlje, lahko vidimo posledice, ki jih bo čutilo tudi letošnje prvenstvo World Series Of Poker in njegov Glavni turnir, ki bo brez dvoma doživel velik padec v udeležbi, saj je približno 60 odstotkov igralcev v zadnjih letih na turnir prihajalo prek spletnih poker sob.

Med letoma 2003 in 2006 je udeležba na glavnem turnirju zrasla z 839 na 8.773 igralcev, nakar je udeležbo zmanjšala uveljavitev zakon o prirejanju iger na srečo na internetu (UIGEA- Unlawful Internet Gambling Enforcement Act). Nedavno zapiranje poker strani bo najbrž imelo še večji učinek na turnir, Brian Balsbaugh za letos predvideva udeležbo samo okrog 2.500 igralcev.

S krizo ameriškega spletnega pokra se zdi, da celotna industrija iz zlate dobe vnovič stopa v temno obdobje. Kako dolgo bo trajalo, pa je težko predvideti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.