Šport
16343 ogledov

Čudovita gesta se je sprevrgla v škandal: "Sramotno, patetično ..."

Moon Kennedy Twitter
Novopečeni svetovni prvakinji sta s prijateljskim dogovorom razdelili atletsko javnost.

Na nedavno končanem atletskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti se je pisala športna zgodovina. Prvič v zgodovini tekmovanja se je namreč zgodilo, da so v eni disciplini podelil dve zlati medalji.

Naslov svetovne prvakinja v skoku s palico sta si po medsebojnem dogovoru razdelili Američanka Katie Moon in Avstralka Nina Kennedy. Atletiniji sta se po fizično in psihično izčrpljujočem večurnem boju v zahtevnih vremenskih pogojih odpovedali možnosti dodatne serije in se na licu mesta zedinili o delitvi.

Obe atletinji sta uspešno preskočili 4,90 metra, nato pa sta bili po trikrat neuspešni na višini 4,95 metra. Po pravilih bi morali skakati na dodatnih višinah toliko časa, dokler ne bi eni spodletelo, vendar do tega ni prišlo, saj sta se tekmici strinjali z delitvijo prvega mesta.

Prijateljski dogovor sta zapečatili z objemom.

Moon Kennedy | Avtor: Twitter Twitter

"Ničesar ni rekla, vendar sem z njenega obraza lahko razbrala, o čem razmišlja. Nato me je vprašala, če bi se strinjala z delitvijo. 'Seveda lahko,' sem ji odvrnila. Odločitev je bila povsem enostavna. Tekmovanje sem zaključila zdrava in brez poškodb, za povrhu pa sem si razdelila zlato s prijateljico. Prisluhnili sva telesu. To je bila pravilna odločitev. Miselnost, da je potrebno narediti vse za zmago, ni nujno odraz zmagovalne mentalitete," je povedala Moonova.

Nina Kennedy | Avtor: Profimedia Profimedia
Izmučena Kennedyjeva je priznala, da ji je v tistem trenutku močno odleglo. "Nisem bila prepričana, če si bo pripravljena deliti zmago. Pričakovala sem, da bova morda morali nadaljevati. Pogledala sem jo in vprašala, če bi bila za to? Na njenem obrazu sem videla olajšanje. Enako velja zame, bilo je vzajemno. Neverjetno, da si delim zlato s Katie Moon. Dolgo sva že prijateljici, zato je to nekaj posebnega," je povedala Američanka.

Dogovor med tekmovalkama je poskrbel tudi za nekaj razburjenja. Med najbolj kritičnimi je bil eden najboljših atletov vseh časov Michael Johnson. "Navijači, ali se strinjate s konceptom, po katerem si lahko športniki delijo zlato? Če je vaš odgovor pritrdilen, kako se boste počutili, če bo to postala redna praksa?" je vprašal osemkratni svetovni prvak.

Kritike na račun obeh športnic so deževale tudi družbenih omrežjih, zato se je Moonova odločila, da bo ljudem podrobneje predstavila svoje razmišljanje. "Rada bi poučila vse tiste, ki nama očitajo, da sva strahopetki, da je najino dejanje sramotno in patetično. Zavedam se, da vsem pač ne moreš ugoditi, vendar bi rada ljudem pomagala bolje razumeti šport, ki ga imam tako rada."

"Skok s palico ni vzdržljivostni šport. Utrujenost nastopi že po nekaj skokih. Takrat skoki niso samo zahtevnejši, ampak celo nevarni. V tem športu smo bili priča marsičemu, od nerodnih pristankov do grozljivih nesreč. Tekmovale smo skoraj štiri ure na 30 stopinjah Celzija. Ob koncu smo bile izmučene."

"Eden od razlogov, zakaj lahko tekmujemo na vrhunskem nivoju, je ta, da znamo prisluhniti svojemu telesu. Prišli sva do spoznanja, da deljeno zlato ni manjvredno. Razumem, da bi ljudje raje na vrhu videli eno tekmovalko, nenazadnje to dela šport razburljiv. Toda v tem primeru sva ravnali prav in nikoli ne bom obžalovala najine odločitve," je sporočila 32-letna Američanka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 18:46 28.avgust 2023.

    Že sam način odločanja ni športen . Pri nogometu odločajo penali .

  • Pepe007 13:30 28.avgust 2023.

    Kaka "katastrofa" za gledalce. Gladiatorki se nista borili, dokler ena ne obleži. Punci sta se pametno in pošteno odločili.

  • Avatar skeptik
    skeptik 12:43 28.avgust 2023.

    Kot ponavadi je sramoten in patetičen že vaš naslov. Vsebina članka ne razkriva prav nobene patetike. Res ste bedni do amena....