Šport
20 ogledov

Čustveni gol kapetana za "politični" remi

Pavljučenko Dzagoev Rusija Češka Euro 2012 Vroclav
1/31
EPA
Poljska in Rusija sta si na visokonapetostnem obračunu v Varšavi razdelili točki in skupino A pred zadnjo tekmo pustili povsem odprto (1:1). Uvod v tekmo so zaznamovali hudi incidenti na ulicah metropole, na zelenici pa so navijači lahko videli lepotico, tretji gol turnirja Alana Dzagoeva in raketo kapetana Jakuba "Kube" Błaszcykowskega.

Državni stadion v Varšavi je bil na nogah že po sedmih minutah igre, ko je Ludovic Obraniak podajal s prostega strela, ruski vratar Vjačeslav Malafajev pa je iz neposredne bližine ubranil strel Sebastiana Boenischa z glavo in ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Ob izteku desete mnute je z volejem nevarno poskušal tudi Robert Lewandowski, a meril le kakšen meter mimo.

Pobeg Aleksandra Keržakova je s požrtvovalnim startom nekaj minut kasneje ustavil Damien Perquis in se ob tem tudi lažje poškodoval, po hitrem zdravniškem posredovanju pa so mu oskrbeli rano na nogi in Perquis se je lahko vrnil na zelenico. Prava norišnica se je začela v 18. minuti, ko je Eugen Polanski ušel ruskim branilcem in zabil v daljši kot Malafejeva, a so njegov gol zaradi prepovedanega položaja upravičeno razveljavili.

Rusi so prvič resneje zapretili šele v 28. minuti, ko je na prvi tekmi neučinkoviti Keržakov podal močno žogo v sredino, kjer je v mrežo ni uspelo spraviti Andreju Aršavinu, ki se okroglega usnja z branilcem na hrbtu sploh ni uspel dotakniti. Karnevalsko vzdušje na tribunah je slabih deset minut pred koncem polčasa uspel pogasiti prvi strelec Eura Alan Dzagoev.

Srečen zadetek z ramo

Mladi ruski diamant je izvrstno vtekel v kazenski prostor po Aršavinovi podaji s prostega strela in malce srečno (z ramo) matiral nemočnega Przemysława Tytońa za svoj tretji gol prvenstva. Polčas se je iztekel brez večjih razburjenj in, za razliko od šokantnih dogodkov v okolici stadiona, brez enega samega rumenega kartona.

Drugi polčas so Poljaki začeli zelo poletno in Lewandowski je po globinski podaji že ušel svojim zasledovalcem, a ga je vratar Malafejev dopeljal povsem do gol avt črte, nato pa z nogo blokiral njegovo podajo v sredino. Ni minila ura igre, ko je na sceno stopil kapetan Jakub Błaszczykowski in začel vsedržavni delirij z izenačujočim golom.

Gol za spomin na mamo

Član Borussie Dortmund si je lepo pripravil strel na robu kazenskega prostora in z levico neubranljivo zadel ob vratnico odličnega Malafejeva. Poljski kapetan, čigar življenje so zaznamovale velike osebne tragedije, je manj kot tri tedne pred začetkom prvenstva ostal brez obeh staršev.

Dzagoev Poljska Rusija Euro 2012 Varšava | Avtor: EPA EPA
Njegov oče Zygmunt je že leta 1996 pred njegovimi očmi zabodel mamo Anno in jo ubil, takrat enajstletni Błaszczykowski pa pravi, da še do dandanes ne razume zakaj. Oče je po 15-letni zaporni kazni letos maja preminil v 56. letu starosti.

Dzagoev bi v 68. minuti kmalu zabil še svoj četrti gol prvenstva, a je po lepi podaji s peto njegov poskus z dobrim posredovanjem ustavil Tytoń. V naslednjem napadu je Ruse rešil tudi Malafejev, ki je na svoji bližnji vratnici ubranil dober poskus Polanskega.

Poljaki so si do konca tekme bolj želeli zmagovitega gola, ruski selektor Dick Advocaat pa se je po aktiviranju nevidnega Romana Pavljučenka očitno zadovoljil z remijem in iz igre potegnil svojega asa Dzagoeva. Večer sta za Poljsko vsaj malce pokvarila očitna poškodba Polanskega, ki je iz igre odšepal v 85. minuti, in jezna "Zahović" reakcija Ludovica Obraniaka ob menjavi v 93. minuti tekme.

Rusi tudi na osmi tekmi kot Rusija ali Sovjetska zveza niso uspeli premagati gostiteljice prvenstva, so pa Advocaatovi varovanci ostali neporaženi še na 16. zaporedni tekmi.

Kuba: "Navijači lahko naredijo razliko"

"Dokazali smo, da lahko odigramo dobro tekmo in dosegamo dobre rezultate. Navijači lahko naredijo razliko in moramo verjeti vase. Če imamo pravi odnos in dobimo energijo navijačev, potem lahko pokažemo, da si zaslužimo njihovo podporo," je po tekmi dejal Błaszczykowski.

"Res je, da izenačujoči gol da res dobro energijo ekipi. (Selektor) Smuda je zadel s taktiko in uspelo nam jo je vnovčiti na igrišču. Še vedno smo v igri z dvema točkama in če zmagamo na naši zadnji tekmi gremo naprej. Borili se bomo do konca," je še pristavil.

"V drugem polčasu smo igrali zelo odprt nogomet, kar je dalo Poljakom priložnost, da igrajo na protinapade, kar so izkoristili. Malce smo bili utrujeni, nismo mogli vršiti pritiska, ki smo si ga želeli," pa je po tekmi povedal ruski kapetan Aršavin.

EP v nogometu, skupina A, 2. kolo:

Poljska : Rusija 1:1 (0:1) (Varšava)
Błaszczykowski (57); Dzagoev (37)

Postavi

Poljska: Tytoń; Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch; Błaszczykowski, Dudka (od 73. Mierzejewski), Polanski (od 85. Matuszczyk), Obraniak (od 93. Brożek); Murawski; Lewandowski. Na klopi: Sandomierski, Wojtkowiak, Kamiński, Wawrzyniak, Matuszczyk, Rybus, Mierzejewski, Wolski, Grosicki, Sobiech, Brożek.

Rusija: Malafejev; Anjukov, A. Berezucki, Ignaševič, Žirkov; Širokov, Denisov, Zirjanov; Dzagoev (od 79. Izmailov), Keržakov (od 70. Pavljučenko), Aršavin. Na klopi: Akinfejev, Šunin; Šaronov, Granat, Nababkin, Izmailov, Kombarov, Kokorin, Glušakov, Semšov, Pavljučenko, Pogrebnjak.

Sodnik: Wolfgang Stark (Nemčija).

Že odigrano:
Grčija : Češka 1:2 (0:2) (Vroclav)
Gekas (53); Jiráček (3), Pilař (6)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.