Šport
13 ogledov

Da se ne bo zlilo vse samo v zasebne žepe

veslanje bled sp čop Saša Despot
Najuspešnejši slovenski veslač Iztok Čop je podal oceno svetovnega prvenstva v veslanju, ki se bo v nedeljo končalo na Bledu. Olimpijski in svetovni prvak si predvsem želi, da bi imelo od vsega skupaj nekaj tudi veslanje.

Veslaško svetovno prvenstvo na Bledu je v tekmovalnem smislu za slovenski tabor končano. Vrhunec je bilo peto mesto Iztoka Čopa in Luke Špika v dvojnem dvojcu, veslanje pa se bo po krajšem premoru začelo pripravljati na prihodnjo, olimpijsko sezono. In prav to obdobje bo pokazalo, kaj je prvenstvo prineslo športu. Med skeptičnimi je tudi Iztok Čop.

"Kaj bo prvenstvo prineslo, bomo še videli. Obnovljen je veslaški center in proga, kar bi se zgodilo tudi brez prvenstva. Prvenstvo je dodatek in upam, da bo na koncu veslanje kaj imelo od tega, ne le, da smo tekmovali doma. Upam, da bo šport dobil zagon za naslednjih nekaj let in upam, da se bo tako izšlo," je po prvenstvu razmišljal 39-letni Čop, pred leti tudi že olimpijski in svetovni prvak.

Slovenski športnik, s 15 kolajnami s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger eden najboljših vseh časov, je brez dlake na jeziku opozoril na nevarnost, da bo veslanje od projekta svetovnega prvenstva dobilo premalo v športnem in finančnem smislu. "Nekje sem zasledil, da bo imel samo blejski turizem od prvenstva 40.000 nočitev, na Bledu se porablja denar tudi za druge stvari in upam, da bo imelo tudi veslanje kaj od tega, da se ne bo zlilo vse samo v zasebne žepe." Neuradno naj bi prireditelji blejskega prvenstva skupaj ustvarili kar 60.000 nočitev po Sloveniji.

Po tekmovalni plati s prvenstvom ni bil povsem zadovoljen: "Bilo je lepo. Na žalost pa manjka češnja na torti. Pred prvenstvom sem sicer mislil, da bi bilo bolje iti drugam, toda tukaj je večja draž, večja napetost. Posebej lepo doživetje pa je bilo super občinstvo, kar je bila tudi zelo lepa izkušnja."

Največ pa mu pomeni, da so prvenstvo videli njegovi nekdanji in zdajšnji tekmeci v čolnih iz drugih držav. "Imeli smo čudovito vreme, zato sta se tudi Bled in jezero predstavila v najlepši luči. Bolj pomembno je bilo zame, kako so zadovoljni kolegi veslači in ti so bolj ali manj res vsi zadovoljni," je svojo oceno dal Čop.

Največja nevarnost domačega tekmovanja je dejstvo, da je doma vendarle manj miru za pripravo, a tudi ta del so v slovenskem taboru dobro obvladali: "Enostavno sem izklopil zvonec na telefonu. Le redko sem odgovoril na kakšno sporočilo SMS in na elektronsko pošto. Enostavno smo se malo umaknili."

Pri Čopu je vedno aktualno vprašanje tudi o nadaljevanju kariere: "Za to je prezgodaj. Zdaj čakam, da malo spremenim ritem, da bom šel malo na kolo, malo na dopust, saj so doma name čakali vse poletje in upam, da bomo kam še šli. Uživam tudi v tem, da treniram, in ne skrbi me, kdaj se bom odločil, kako naprej, a moram najprej opraviti tudi nekaj razgovorov, tudi o morebitnih prihodnjih službah. Seveda sem tudi o karieri že razmišljal, a moram se pogovoriti doma, z Luko (Špikom, op. STA) in potem bom videl, kaj in kako."

Po tekmi je Čop seveda še vedno razmišljal o petem mestu, saj z Luko Špikom nista skrivala, da si želita kolajno: "Malo je tudi razočaranja, a je manjše, ker sva na progi dala vse od sebe. Tekma ni bila 100-odstotna in seveda nekaj razočaranja je, ker gre za domačo tekmo. A še enkrat: dala sva vse od sebe in to je to. Več ni šlo in enostavno je bilo to žal dovolj le za peto mesto."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.