Šport
2 ogledov

Dakar 2009 v Argentini in Čilu

Reli Dakar se seli v Južno Ameriko. Žurnal24 main
Vzdržljivostni reli Dakar, na katerem so v zadnjih letih uspešno nastopali tudi slovenski tekmovalci, predvsem motorist Miran Stanovnik, bo prihodnje leto prvič v Argentini in Čilu.
 
 

V Argentini in Čilu bomo zanesljivo našli podobne izzive in pravi dakarski duh, s težkimi etapami in dih jemajočo divjo pokrajino.

Etienne Lavigne

 
Reli Dakar bo med 3. in 18. januarjem prvič potekal v Argentini in Čilu. Do selitve bo prišlo zaradi odpovedi letošnjega relija. "Dakar gre le na obisk v Južno Ameriko, ne poslavljamo se še od Afrike za vselej. Počakali bomo na ugodnejše politične razmere," je na predstavitvi projekta dejal direktor dirke Etienne Lavigne in dodal, da to morda ne bo zadnja selitev tradicionalne vzdržljivostne dirke, ki je v Afriki kljub številnim težavam vztrajala 29 let. "V Argentini in Čilu bomo zanesljivo našli podobne izzive in pravi dakarski duh, s težkimi etapami in dih jemajočo divjo pokrajino. Obeta se nam velika avantura. V prihodnosti bi lahko največji reli na svetu premaknili še na druge celine."

Južnoameriška različica relija Dakar bo pustolovske dirkače popeljala po puščavi Atacama v severnem Čilu, v pogorje Andov in argentinsko pokrajino Patagonijo. Skupno bodo na reliju 2009 dirkači predvidoma prevozili 9000 kilometrov, od tega bo 6000 kilometrov hitrostnih preizkušenj. Start in cilj bosta v Buenos Airesu, vmes pa bo le en dan počitka. Reli so postavili v časovni okvir med 3. in 18. januarjem 2009, že prej, novembra ali decembra, pa bodo organizirali prevoz dirkalnikov z ladjami.

Prijave za reli bodo organizatorji, francosko podjetje ASO, začeli sprejemati maja, prednost pa bodo imeli tisti, ki so že bili pripravljeni na start letošnjega Dakarja. Za zdaj še ni znano, ali bodo na tem reliju sodelovala tudi velika tovarniška moštva, ki so bila nosilci afriških relijev, vendar sta tako japonski Mitsubishi kot nemški Volkswagen že izrazila zanimanje za sodelovanje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.