Šport
15 ogledov

Dakar Comi, Stanovnik nikoli boljši

Marc Coma
1/10
Žurnal24 main
Reli Dakar se je zaključil s sobotno zadnjo etapo do Buenos Airesa. Med motociklisti je skupno zmago slavil Marc Coma (KTM). Miran Stanovnik je dosegel najboljšo uvrstitev v karieri - enajsto mesto!

Španski motociklist Marc Coma (KTM) je skupni zmagovalec letošnjega relija Dakar. Drugo mesto je med motoristi osvojil lanski zmagovalec, Francoz Cyril Despres (KTM), tretji pa je bil Portoričan Helder Rodrigues (Yamaha). Slovenec Miran Stanovnik (KTM) je s končnim enajstim mestom vknjižil najboljšo uvrstitev na Dakarju doslej.

Današnjo zadnjo, 13. etapo od Cordobe do Buenos Airesa v skupni dolžini 826 km je dobil Belgijec Frans Verhoeven (BMW), Stanovnik pa je bil deseti. Coma, ki je bil danes peti, je imel skupno zmago v žepu že pred današnjo končno etapo, vendar pa Španec ni bil povsem brez skrbi. "Najtežje je bilo, da nisem smel popuščati, niti za sekundo. Dirko zmagaš le, če si vseskozi zbran in na vsej dirki nisem mislil na nič drugega," je po današnji zmagi, že tretji po letih 2006 in 2009, dejal Coma in dodal: "Kot vsi na Dakarju sem imel tudi jaz nekaj težkih trenutkov. Dirka je bila zelo težka, zdaj pa si bom privoščil nekaj oddiha in razmislil o prihodnosti."

Podobno je razmišljal tudi Stanovnik, ki je tokrat s solidnimi in predvsem zbranimi vožnjami vknjižil najboljšo uvrstitev v karieri. Doslej je bil 46-letni voznik na svojih 13 Dakarjih najvišje na 13. mestu, lani je moral zaradi poškodbe prsta odstopiti. Svojo uvrstitev je tokrat nadgradil z nekoliko lažjim in manj zmogljivim KTM-om 450. "Puščavski lisjak" je pred dirko dejal, da cilja v deseterico in cilje praktično izpolnil.

"Zadeva je videti zelo preprosto. Vsaka dirka pusti pečat na tekmovalcu, sploh pa, če je nadgrajena s takim rezultatom, če mine brez večjih poškodb in okvar. Rečem lahko, da sem zelo zadovoljen s tem, kar sem prikazal, rečem lahko, da je to moja najboljša dirka v karieri. Že pred letošnjim Dakarjem sem dejal, da bom iskal svoje priložnosti in jih zagrabil, če se bo dalo, nikakor pa ne bom šel na silo. Ko sem se ujel z motorjem, sem lahko dirkal tudi preko svojih meja, stopnjeval sem tempo vse do cilja. Večjih težav nisem imel, razen strgane verige in dveh manjših padcev, ki dokazujeta, da sem našel mejo in šel preko nje. Z moje strani veljajo za letošnjo dirko sami superlativi," je po dirki povedal Stanovnik, ki o naslednjem Dakarju še ne razmišlja: "O vnovičnem startu se bom odločal malo kasneje. Dakar je takšen, kot je, je zahteven in dokazal sem, da se lahko borim tudi z najboljšimi. Menim, da še nisem rekel zadnje besede na tej dirki."

Stopničke med avtomobilisti so si razdelili vozniki VW Tuaregov, najboljši pa je bil Katarec Al-Attiyah pred Južnoafričanom Ginielom de Villiersom in lanskim zmagovalcem Špancem Carlosom Sainzem. Al-Attiyah je zmago označil za "največji dosežek kariere": "Zame, za moje rojake, za našo državo ta zmaga pomeni ogromno. Težko je povedati, kaj vse mi zdaj meša glavo, ampak občutek je fantastičen. Pokazali smo, da smo najmočnejša ekipa, Volkswagen je že tretjič zmagal na Dakarju."

Med štirikolesniki je zmagal Argentinec Alejandro Patronelli (Yamaha), med tovornjakarji pa ruska ekipa Čagin/Savostin/Šajsultanov (Kamaz).

Reli Dakar, izidi zadnje etape:

Motoristi:
 1. Frans Verhoeven (Bel/BMW) 1:25:07

 2. Helder Rodrigues (Por/Yamaha) +0:05
 3. Jean de Azevedo 8Bra/KTM) 0:19
 4. Cyril Despres (Fra/KTM) 0:44
 5. Marc Coma (Špa/KTM) 2:16
...
10. Miran Stanovnik (Slo/KTM) 5:16

Skupno:

1. Marc Coma (Špa/KTM) 51:25:00
2. Cyril Despres (Fra/KTM) +15:04
3. Helder Rodrigues (Por/Yamaha) 1:40:20
4. Francisco Lopez Contardo (Čil/Aprilia) 2:09:45
5. Juan Pedrero Garcia (Špa/KTM) 3:07:03
...
11. Miran Stanovnik (Slo/KTM) 6:31:49

Avtomobilisti:
1. Carlos Sainz/Lucas Cruz (Špa/VW Touareg) 1:16:08
2. Nasser Al-Attiyah/Timo Gottschalk (Kat/Nem/VW Touareg) +  0:38
3. Krzysztof Holowczyc/Jean-Marc Fortin (Pol/Bel/BMW X3) 1:25
4. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (JAR/Nem/Touareg) 1:58
5. Mark Miller/Ralph Pitchford (ZDA/JAR/VW Touareg) 2:02

Skupno:

1. Nasser Al-Attiyah/Timo Gottschalk (Kat/Nem/VW Touareg) 45:16:16
2. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (JAR/Nem/Touareg) +49:41
3. Carlos Sainz/Lucas Cruz (Špa/VW Touareg) 1:20:38
4. Stephane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (Fra/BMW X3) 1:43:48
5. Krzysztof Holowczyc/Jean-Marc Fortin (Pol/Bel/BMW X3) 4:11:21

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.