Šport
9 ogledov

Damjan po "svinjariji prve klase" brez finala

Kranjec Damjan smučarski skoki skakalci novinarska konferenca Anže Petkovšek
Nemec Andreas Wellinger (261,9 točke), glavni tekmec Slovenca Jerneja Damjana za skupno zmago, je zmagal na zadnji tekmi poletne velike nagrade v smučarski skokih v Klingenthalu.

Andreas Wellinger je na zadnji tekmi poletne sezone tudi osvojil skupno zmago. Vodilni do današnje tekme Jernej Damjan ni imel prave priložnosti za pošten boj – v nemogočih razmerah je ostal brez finala.

Za Damjana so se sanje o skupni zmagi na poletni VN bolj kot ne končale že po prvi seriji, ki jo je zaznamoval zelo spremenljiv veter. Medtem ko je žirija tekmovanja pred nastopom njegovega največjega tekmeca, domačina Welingerja, dolgo časa čakala, ga potegnila z rampe in počakala na boljše razmere (Nemec je prejel odbitek 4,1 točke za vetrno izravnavo), pa je Damjana poslala v daleč najslabše razmere med vsemi 50 skakalci. Damjan v tako slabih razmerah seveda ni mogel opraviti veliko, četudi je zavoljo razmer prejel kar 16,1 točke pribitka. Druge najslabše razmere je imel Poljak Maciej Kot, ki pa je dobil "le" 9,7 točke pribitka.

Frank: "Svinjarija prve klase"

"To je bila svinjarija prve klase. Jernej je dobil kar 16,1 točke pribitka zaradi vetra, saj sploh ni imel možnosti dobro skočiti. Žirija bi lahko še malo počakala. Bomo videli, kaj bo, a žal se na takšne odločitve žirije niti ne moreš pritožiti," je iz Nemčije že po prvi seriji sporočil pomočnik glavnega trenerja Nejc Frank.

Po prvi seriji je tako povedel domači junak in Damjanov prvi izzivalec Wellinger, medtem ko se je Damjanu, ki je imel pred današnjo tekmo velikih 79 točk prednosti v skupni razvrstitvi, nastop tako ponesrečil, da je ostal brez finala na 48. mestu in bržkone poklonil Wellingerju skupno zmago. Ni mu preostalo drugega, kot da le kot opazovalec spremlja, kako se je v finalu razpletlo točkovanje za skupno zmago poletja.

Damjan: "Sploh nisem imel možnosti za boj"

Razpletlo se je po najslabšem scenariju za slovenski tabor – z zmago Wellingerja –, ki je pomenila, da je 18-letni nemški skakalec postal tudi skupni zmagovalec poletne sezone (440 točk). Damjan (419) je tako ponovil lanski uspeh Jurija Tepeša in končal na drugem mestu, med najboljšo peterico pa je kot četrti poletno sezono sklenil še Matjaž Pungertar (320), ki je bil danes 27. Najboljši na današnji tekmi je bil od Slovencev Peter Prevc, ki je v finalu z 28. napredoval na končno 10. mesto, brez finala pa je ob Damjanu ostal še Tepeš.

"Po eni strani me je takšen razplet potrl, po drugi pa sem bil predvsem jezen, ker danes sploh nisem imel možnosti za boj. Četudi bi Wellinger zmagal, tako kot je, bi bil sam sposoben priti vsaj med deseterico in ubraniti prednost, ki sem jo imel. Ampak na žalost sem imel tako slabe pogoje v prvi seriji, da nisem imel 'šans' danes," je po nastopu povedal Damjan in dodal, da to nikakor ne skali dobre poletne sezone: "Nikakor. Poleti sem naredil velik preskok glede na lani, a tako moram nadaljevati, saj so še rezerve. Čaka nas olimpijska zima, tako da je še veliko dela pred nami."

Janus: "'Pokasirali' smo najslabše"

Slovenija je v pokalu narodov končala na tretjem mestu (1736 točk) in tako ponovila lanski uspeh, ko je bila sploh prvič med najboljšimi tremi reprezentancami. Zmagala je Nemčija (2116) pred Poljsko (1932).

"Danes smo žal 'pokasirali' najslabše, kar smo lahko, a treba je vedeti, da je to šport in moramo gledati naprej. Danes bi čestital predvsem Petru za finalni skok," je v svojem slogu na današnje dogodke povsem umirjeno odreagiral glavni trener Goran Janus in o celotni poletni sezoni dejal:

"Mi smo presegli svoje cilje. Priborili so si vse dodatne kvote in bomo lahko v zimo startali s sedmimi skakalci. V pokalu narodov smo še presegli lanski zbir točk in ne nazadnje sta tudi 2. mesto Jerneja in 4. Matjaža lep uspeh. Do prvih tekem imamo še slaba dva meseca, a treba bo še veliko postoriti. Tisti fantje, ki so bili lani prve violine, jih zdaj ni zraven, a časa je še dovolj."

Končni vrstni red poletne VN:

1. Andreas Wellinger (Nem) 440 točk
2. Jernej Damjan (Slo) 419
3. Anders Bardal (Nor) 323
4. Matjaž Pungertar (Slo) 320
5. Krzysztof Biegun (Pol) 290
...
23. Rok Justin (Slo) 123
35. Andraž Pograjc (Slo) 84
41. Peter Prevc (Slo) 58
47. Nejc Dežman (Slo) 50
53. Robert Kranjec (Slo) 44
62. Anže Semenič (Slo) 25
71. Jurij Tepeš (Slo) 13
...

Pokal narodov (17 držav):

1. Nemčija 2116 točk
2. Poljska 1932
3. Slovenija 1736
4. Japonska 1411
5. Češka 1144
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.