Šport
3 ogledov

Damjan se za zdaj ukvarja z denarjem

Žurnal24 main
Najuspešnejši slovenski smučarski skakalec zadnjih let Jernej Damjan se na samostojni poti ukvarja z velikimi finančnimi težavami. Kljub temu v zimo zre z optimizmom.
Jernej Damjan je pred začetkom sezone sedmo silo povabil na novinarsko konferenco, kjer je obrazložil, kako se pripravlja na sezono in kaj od nje pričakuje. Vedno nasmejani Damjan, ki je v zadnjih letih prvo ime slovenskega skakanja, se je po zadnji sezoni odločil, da zapusti reprezentanco in po zgledu alpske smučarke Tine Maze športno pot nadaljuje po samostojni poti. Glavni razlog za to odločitev, ki je na Smučarski zvezi Slovenije (SZS) ne podpirajo, je ta, da Damjan na skakalnici ne najde skupnega jezika z glavnim trenerjem Matjažem Zupanom. "Povedal sem, da na skaklnici ne morem sodelovati z Matjažem Zupanom. Osebno se midva super razumeva, toda na skakalnici med nama ni prave kemije." Na samostojni poti Jajcu s strokovnimi nasveti pomaga finski strokovnjak Ari-Peka Nikkola, kar je bila tudi glavna Damjanova želja: "Mene ni motilo nič posebnega, jaz sem si le želel, da bi lahko sodeloval z Ari-Peka Nikkolijem."

Toda Ljubljančan ima pri sodelovanju velike težave, saj je bil Finec v Sloveniji doslej le enkrat. Nič bolje pa ne kaže za prihodnost, saj Damajanu vsaj zaenkrat kronično primanjkuje finančnih sredstev. Kot je povedal Damjan bi za sezono potreboval okoli 20.000 evrov ali še malo več. Do sedaj mu je uspelo zbrati le 5.000. "Zelo težko bo zbrati finančna sredstva za to sezono. Opažam, da sem si res izbral nepravo leto za samostojno pot, ko smo v času recesije. Ari-Pekka ima na Finskem redno službo, zato bi mu moral zagotoviti določena finančna sredstva za vso sezono, saj bi moral službo pustiti." Vendarle Damjan upa, da bo finski strokovnjak z njim vsaj na olimpijskih igrah prihodnje leto v Vancouvru. Damajnu trenutno pri treningu veliko pomaga Bine Norčič. "Brez Bineta res ne bi šlo. Njega ne plačujem, dogovorila pa sva se za določen odstotek od zimskih tekem."

O rezervnem načrtu še ne razmišlja

Glede na vse prej kot obetavno situcijo pa Jernej Damjan še ne razmišlja o rezervnem načru – vrnitvi v reprezentanco. "Imam tak občutek, da če bi se odločil za vrnitev, Matjaž Zupan nad tem ne bi bil navdušen."

Komaj čaka, da gre na sneg
Kljub vsem težavam, ki tarejo 26-letnika, pa je z dosedanjim delom priprav zadovoljen. "Zelo sem zadovoljen s svojo fizično pripravljenostjo in komaj že čakam, da se sezona začne. Poletne treninge in tekme sem dobro opravil; po eni strani sem z nastopi zadovoljen, po drugi strani pa sem poleti skakal premalo konstantno. A kljub temu sem z določenimi skoki pokazal, da se lahko vrnem tja, kjer sem že bil in tudi še višje. Komaj že čakam da gremo na sneg, saj ga imam precej raje kot plastiko." Glavni cilj pred začetkom sezone pa je izboljšanje najboljšega rezultata v skupnem seštevku svetovnega pokala – 15. mesto: "Moja najboljša uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala je 15. mesto kar si želim popraviti. Če pridem med deseterico bom zelo vesel, če pa bomo na koncu na 14. mestu bom pa prav tako zadovoljen," je dejal Damjan in dodal, da o OI še ne razmišlja: "O olimpijskih igrah še ne razmišljam, ker je potrebno najprej izpeljati stvari na finančni ravni, kjer imam sedaj največ težav. Ko pa bo use urejeno, predvidevam, da okoli novoletne turneje, bom začel razmišljati o olimpijskih igrah."

Damajan se bo na sezono pripravljal v Rovaniemiju in Kuusamu. Glede mesta v reprezentanci pa se z glavnim trenerjem Matjažom Zupanom še ni pogovarjal: "Za zdaj se z Zupanom še nisva nič pogovarjala glede mojega mesta v reprezentanci, zato bi se rad najprej sam z njim zmenil, preden kaj prebere v medijih. Sam bom predlagal, da se morebitne kvalifikacije za izbrano vrsto izvede tik pred tekmo v Kuusamu ali pa da morda nastopih na uvodnih dveh tekmah in se na podlagi doseženih rezultatov odloči, kako naprej. Bomo videli, najprej se moram o tem vsekakor pogovoriti s selektorjem."

Ob robu novinarske konference je predstavnik Interservicea Borut Mišica Damjanu izročil ključe novega subarujevega avtomobila outback ter mu s tem omogočil, da vsaj težav s prevozom ne bo imel.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.