Šport
0 ogledov

Damjan: Želja po zmagi še večja

Naši orli gredo na ekipni tekmi v boj do šestega mesta. Žurnal24 main
Pred vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom v poletih v Oberstdorfu, so se smučarji skakalci zbrali v Ljubljani. Slovenske apetite je z 2. mestom v Willingenu dvignil Jernej Damjan.
 

Jernej Damjan

Rojstvo: 28. maj 1983
Vzdevek: Jajc
Klub: SSK Costella Ilirija
Osebni rekord: 214,5 metra
Največji uspehi v svetovnem pokalu: 2. mesto: Willingen 2008, 3. mesto: Planica 2007, Willingen 2007
SP: 3. mesto na ekipni tekmi, Oberstdorf 2005,
6. mesto posamično, Oberstdorf 2005

Jernej Damjan je po lanskem tretjem mestu v Willingenu letos stopil še stopničko višje. Drugo mesto je hkrati njegov največji uspeh v svetovnem pokalu. 24-letnega Ljubljančana so od prve zmage ločile slabe štiri točke in Norvežan Björn Einar Romören . Kljub najboljšemu rezultatu je ostal grenak priokus, saj je priljubljeni Jajc prepričan, da je pri drugem skoku še imel nekaj rezerve.

"Slovenska ekipa je tak rezultat lovila skozi celotno sezono," je dejal poslovni direktor nordijskih disciplin Primož Ulaga . Trener A-reprezentance, Finec Ari-Pekka Nikkola , je sedmi sili zatrdil, da je tisto, kar žene slovenske fante, ekipni duh, ki je pripomogel k uspehu Jerneja Damjana. O ciljih pred SP v Oberstdorfu pa povedal: "Zadovoljni bi bili s šestim mestom na skupinski tekmi, med posamezniki pa si želimo dve uvrstitvi med 15 najboljših in še dve do 30. mesta." Navijači največ pričakujejo od Damjana, ki je že lani v Planici s tretjim mestom dokazal, da je nanj treba računati tudi na velikanki. Z njim smo se pred SP pogovarjali na zurnal24.si.

Ste v Willingenu pričakovali tak rezultat, glede na to, da ste bili lani tam že tretji?
Po pravici povedano sem takšen rezultat pričakoval že skozi celotno sezono. Veter me ni maral, ko pa mi je bil naklonjen, sem sam napravil napako. Nad drugim mestom nisem bil presenečen, sem bil pa vesel, da so se mi končno izpolnili vsi faktorji, ki so potrebni za dober rezultat.


Jernej Damjan proti koncu sezone prihaja v vse boljšo formo. © Boštjan Tacol

 

V svetovnem pokalu do Willingena po prvi seriji še niste vodili. O čem ste razmišljali pred drugim skokom?
Nič prav dosti. Na poletni turneji sem že vodil po prvi seriji, tudi tekmovalci so bili tam isti. Ni nikakršne razlike, razen v tem, da je bil tu sneg. Pred drugim skokom sem poskušal vse odmisliti in čim manj razmišljati.

 
 

Skakalnice v Oberstdorfu ne poznam. Če mi ne bo všeč, sem lahko zelo zanič.

Jernej Damjan

 
Kaj pa pritisk zmage?
Ni ga bilo. Malo sem bil razočaran, ker zadnji skok le ni bil popoln. Vedel sem, da imam še dva ali celo tri metre rezerve. V tem primeru bi lahko tudi zmagal. Po eni strani sem vesel, saj je želja po zmagi zdaj še večja.

Kako ste proslavil drugo mesto?
Z osemurno vožnjo v Ljubljano, kamor sem prispel šele ob štirih zjutraj. Takrat sem bil tako utrujen, da mi je bilo za vse čisto vseeno. Najbolj sem bil vesel, ko sem zagledal svojo posteljo. Praznovali bomo po sezoni.

Premagali ste tudi skoraj nepremagljiva Avstrijca, Thomasa Morgensterna in Gregorja Schlierenzauerja.
Zagotovo se ju da premagovati. Upam, da ju bom še naprej. Letos so Avstrijci pokazali odlične skoke, odlično formo, v Willingenu pa dokazali, da niso nepremagljivi. Do konca sezone se bo vse poravnalo.


Jernej Damjan še pričakuje prvo zmago. © Žurnal24

 

Pred vami je svetovno prvenstvo v Oberstdorfu. Kdo so vaši favoriti?
Svetovno prvenstvo je specifično tekmovanje, kjer so, tako kot na olimpijskih igrah, vedno možna presenečenja. Tudi v Oberstdorfu bo prav gotovo nekdo presenetil iz ozadja. V vrhu pa vseeno pričakujem tekmovalce, ki so v ospredju tudi zdaj. Zagotovo bodo za stopničke potrebni štirje zelo dobri poleti, odločala pa bo tudi sreča z vetrom, ki je že prevečkrat krojila usodo tekmovalcev na velikanki.

 
 

Pri poletih lahko vedno pričakuješ nepričakovano.

Jernej Damjan

 
S kakšno uvrstitvijo bi bili zadovoljni?
Zadovoljen bom s štirimi dobrimi skoki.

Poletov se ne da trenirati, pa vendar ste letos na Češkem že leteli.
Tisto v Harrachovu ni bil kakšen dober trening, saj so bili pogoji milo rečeno katastrofalni. Veter in žirija sta krojila usodo tekme. Bolj je bila to borba s samim s seboj, da narediš najboljši skok v pogojih, kakršni so tam bili.

 

Preberite še

Planica pripravljena na finale

Finale smučarskih skokov je že po tradiciji v Planici. Že težko pričakujete domačo tekmo, pred domačimi navijači?
Vedno komaj čakam Planico, zato, ker je to Planica, in zato, ker obenem to pomeni konec tekmovalne sezone.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.