Šport
31 ogledov

Dan, ko Američani zapravijo 10 milijard

Cowboys Stadium v Arlingtonu bo gostil letošnji Super Bowl. Držimo pesti, da pri
1/14
Žurnal24 main
Super Bowl je v 45 letih postal največja ameriška športna prireditev, ki jo gledajo v 200 državah sveta. Če se je za prvega vstopnice dalo dobiti za šest dolarjev, je bilo letos treba odšteti vsaj 1.200 zelencev.

Super Bowl (v nadaljevanju SB) so si sredi 60. let prejšnjega stoletja izmislili po vzoru študentskih bowlov, da bi se pomerila prvaka dveh konkurenčnih lig – NFL in AFL. Danes gre za finalno tekmo združene lige NFL (med prvakoma konferenc NFC in AFC). Super Bowl I so leta 1967 dobili Green Bay Packers (s 35:10 so premagali Kansas City Chiefs), ekipa z največ lovorikami iz obdobja pred SB (13.). Takrat jih je vodil legendarni trener Vince Lombardi, po katerem se danes imenuje pokal za zmagovalca SB. In prav Packers bodo to nedeljo (s prenosom tudi na ŠportTV) v teksaškem Arlingtonu na stadionu, vrednem 1,2 milijarde ameriških dolarjev, igrali za letošnji Lombardijev pokal (za njihov četrti SB). Nasprotnik pa bo ekipa z največ osvojenimi SB – Pittsburgh Steelers (imajo jih šest, zanje pa bo to že osmi nastop na tej tekmi). O nasprotnikih bomo v tem tednu še pisali, ta članek namenjamo SB kot tekmi presežnikov.

V času prvega SB si nihče ni mislil, da bo ta tekma postala taka uspešnica. Takrat si je na stadionu Memorial Coliseum v Los Angelesu dvoboj Chiefsov in Packersov ogledalo "le" 61.946 navijačev. Praznih je ostalo več kot 30 tisoč sedežev, pa čeprav so bile vstopnice po šest, 10 oziroma 12 evrov (to je pravi drobiž v primerjavi z današnjimi cenami, ko je treba za čisto običajne sedeže odšteti 1.200 dolarjev). Zares popularen je SB postal dve leti kasneje, ko so za eno največjih presenečenj v zgodovini poskrbeli New York Jets legendarnega podajalca Joeja Namatha, ki so s 16:7 šokirali Baltimore Colts (šele takrat so začeli resno jemati klube iz AFL-a). Če Američani pogosto pozabijo, kdo je pred enim letom igral finale lige NBA, pa si tekme SB zapomnijo za vse večne čase, pravijo. Dan, ko se igra SB, je postal neuradni ameriški praznik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.