Šport
5 ogledov

Dan pred koncem na Mont Ventoux

Na Dirki po Franciji bo zmago branil Carlos Sastre. Žurnal24 main
Prireditelji Dirke po Franciji so razkrili, kaj naslednje leto na slovitem Touru čaka kolesarje. Vrača se moštveni kronometer, vzpon na Mont Ventoux pa bo dan pred prihodom v Pariz.
 

Tour v številkah

10 ravninskih etap
7 gorskih etap (3 s ciljem na vrhu vzpona)
20 kategoriziranih prelazov
1 razgibana etapa
2 posamična kronometra (skupaj 55 km)
1 ekipni kronometer

Organizatorji Dirke po Franciji so razkrili še zadnje podrobnosti o trasi največje kolesarske prireditve in sodeč po njihovih besedah se leta 2009 v primerjavi z zadnjimi leti obeta kar nekaj sprememb. Francoska pentlja se bo začela 4. julija v Monaku . Že prvi dan bo nekoliko drugačen, saj bo na sporedu kar 15 kilometrov dolg kronometer po monaških ulicah. Samo tri dni pozneje pa bo na sporedu še ena novost, in sicer 38 kilometrov dolga ekipna vožnja na čas s startom in ciljem v Montpellierju .


Dirka po Franciji bo potekala tudi po Španiji, Italiji in Švici. © Reuters

 
Tour leta 2009 bo tudi eden izmed najbolj mednarodnih v zadnjih letih, saj bo kolesarje pot vodila v Španijo , vse do Barcelone , Švico in Italijo . Katalonska prestolnica bo cilj ene izmed etap Toura gostila prvič po letu 1965. Prav zaradi takega poteka dirke bodo morali kolesarji najprej premagati Pirenejske prelaze, šele v zadnjem tednu pa bodo na vrsto prišli krajši, vendar strmejši vzponi v Alpah . V Pirenejih bodo, kot je to že v navadi, zelo zahtevne etape z dolgimi vzponi. Najprej etapa od Barcelone do Arcalisa v Andorri , tik pred dnevom počitka v Limogesu pa bo na sporedu še etapa s startom v St. Gaudensu in ciljem v Tarbesu , v kateri bodo kolesarji morali premagati tudi sloviti Tourmalet .

Cilj prvega alpskega dne bo na vrhu prelaza Verbiers v Švici, kjer bo tudi drugi in hkrati zadnji dan počitka, preden bo kolesarje pot vodila v Italijo. Kraljevska etapa bo zagotovo 17. s ciljem na Grand Bornandu . Ta dan bodo morali kolesarji premagati kar pet kategoriziranih prelazov, tudi s Cormetom de Roselandom in Col de la Colombierom . Že naslednji dan, nekoliko prej kot običajno, bo na sporedu 40 kilometrov dolga vožnja na čas, ki bo potekala v bližini jezera Annecy .

V zadnjih letih je bil prav zadnji kronometer dan pred prihodom v Pariz , tokrat pa bo drugače. V soboto, 25. julija, bodo na vrsto spet prišli hribolazci, saj se bo predzadnja etapa končala na znamenitem Mont Ventouxu , ki je v zgodovini ustoličil kar precej junakov, pa tudi velikih poražencev. "Etapa je postavljena zato, da bo dirka napeta vse do konca, tako kot je bila tista pred natančno 20 leti (z najmanjšo prednostjo v zgodovini, osmimi sekundami, je zmagal Greg LeMond pred Laurentom Fignonom, op. p. ). Še nikoli v zgodovini dirke pa gorska etapa ni bila na sporedu samo dan pred ciljem," je povedal direktor dirke Christian Prudhomme , ki je še dodal: "Naš cilj je bil tak kot vedno. Da bi bila dirka čim bolj raznolika in razgibana in da bi s tem pritegnila čim več gledalcev." Zadnji dan bo tako kot vedno namenjen praznovanju, zmagovalec pa si bo lahko po prevoženih več kot 3500 kilometrih pred ciljem na Elizejskih poljanah privoščil tudi tako težko zasluženi šampanjec.


Alberto Contador in Lance Armstrong bosta vozila v isti ekipi. Armstrongov nastop je še vprašljiv. © Reuters

 
 

Preberite še ...

Tour v Barcelono?
Sastre zmagovalec Dirke po Franciji

Torej se leta 2009 obeta pravi spektakel. Vprašanje je samo, kdo izmed "velikih" kolesarjev bo tam nastopil. Zmagovalec letošnje preizkušnje Carlos Sastre je že dejal, da bo pred francosko pentljo tekmoval tudi na Dirki po Italiji , tako kot bo to po vsej verjetnosti storil tudi Lance Armstrong in podobno kot je letos storil Denis Menčov . Bodo lahko Španci nadaljevali prevlado na francoskih cestah v zadnjih treh letih, ko so se zmage veselili Oscar Pereiro , Alberto Contador in Carlos Sastre, ali pa se lahko zgodi, da bo Lance Armstrong zmagal še osmič? To bomo izvedeli 26. julija, ko bodo kolesarji prispeli na Elizejske poljane.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.