Šport
3 ogledov

Danci hočejo maščevanje: risi v boj za obstanek

Kopitar Zupančič Slovenija reprezentanca hokej povratek letališče Brnik olimpijs Saša Despot
V petek se bo na Švedskem in Finskem začelo letošnje svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju. Naslov prvakov bodo branili Rusi, ki so si lani, ko je bilo tekmovanje tudi v teh skandinavskih državah, zagotovili zlato v finalu proti Slovaški. Po letu premora bo med najboljšimi spet tudi Slovenija.

Rusija, Slovaška in Češka so nosilke kolajn z zadnjega svetovnega prvenstva. Lani so v finalu Rusi dobesedno povozili Slovake in slavili s 6:2, za razočaranje domačih privržencev hokeja pa so poskrbeli Čehi, ki so v malem finalu premagali Fince s 3:2. Še za spoznanje bolj so bili razočarani Švedi - tudi njim so pot do kolajne preprečili Čehi, a že v četrtfinalu, ko so jih premagali z golom v zadnji minuti.

Obe reprezentanci gostiteljici bosta imeli novo priložnost za naskok na kolajne že letos. Sistem tekmovanja je podoben kot lani, vsaka od skupin bo igrala v eni državi, le da bo tokrat odločilni del s polfinalnima tekmama ter tistima za zlato in bron na Švedskem, lani je bil v Helsinkih.

Po lanski premieri bo tudi na SP 2013 potekalo po enakem tekmovalnem sistemu: 16 reprezentanc je razdeljenih v dve skupini s po sedmimi članicami. V švedski so poleg gostiteljev Švedov še Čehi, Kanadčani, Norvežani, Švicarji, Danci, Belorusi in Slovenci.

Tudi predzadnje mesto ne bo dovolj

V finski pa domačin Finska, Rusija, Slovaška, ZDA, Nemčija, Latvija, Francija in Avstrija. Sistem je načeloma zelo preprost, vsak igra z vsakim, po sedmih kolih pa gredo prve štiri reprezentance v nadaljevanje tekmovanja in četrtfinale (tudi ta del igrajo med seboj udeleženci iste skupine, prvi s četrtim in drugi s tretjim). Šele v polfinalu in finalu se bodo tako ekipe pomerile s tekmeci iz druge predtekmovalne skupine.

Zadnja ekipa iz vsake predtekmovalne skupine pa bo izpadla v nižji rang tekmovanja, SP divizije I. A če bo v švedski skupini zadnja Belorusija, se bo namesto nje poslovila predzadnja reprezentanca, saj imajo Belorusi kot gostitelji naslednjega prvenstva 2014 obstanek med najboljšimi zagotovljen. Znani sta tudi že reprezentanci, ki bosta nastopali na SP 2014 kot novi članici elitne skupine: Italija in Kazahstan sta si nastop priborili na nedavno končanem SP divizije I v Budimpešti.

Slovenija Ukrajina Vojens kvalifikacije za OI olimpijske igre | Avtor: HZS/Drago Cvetanovič HZS/Drago Cvetanovič
Položaj Belorusije otežuje tudi delo Slovenije. Ta bo morala tako za obstanek med najboljšimi biti boljša ne le od enega, ampak vsaj od dveh tekmecev, če bo Belorusija za njo. Ob tem je izbrana vrsta Slovenije formalno na najslabšem položaju med vsemi (na lestvici IIHF zaseda 18. mesto, tudi za Kazahstanom in Italijo), zato bo svoj cilj skušala napasti iz ozadja. Naloga pa ne bo lahka, saj so med tekmeci tudi Danci in Belorusi, ki imajo s hokejisti s sončne strani Alp grenke izkušnje s februarskih olimpijskih kvalifikacij, pa Norvežani, Švicarji ...

Danci bi se maščevali

Za Slovence bo novost tudi to, da bodo zanje odločilne tekme na sporedu že na začetku prvenstva. Doslej so se v uvodnih kolih večinoma borili le za ugled in redko za kakšno točko s hokejskimi velesilami, svojo priložnost pa iskali zadnje dni prvenstva v skupini za obstanek. Zdaj bo treba skočiti v globoko vodo že prvi in drugi dan, ko sta na sporedu tekmi z Norveško in Belorusijo, obe ob času, ko je namesto hokeja na sporedu kvečjemu kosilo (12.15).

"Vse se še da popraviti, tudi 'power-play' lahko še popravimo, na zadnji tekmi nam ni stekel. Ni stvari, ki se je ni bi dalo izboljšati. Čaka nas nov sistem, malo bolj napeto bo. Prej smo vedno igrali v skupini za obstanek, a bo enako pomembna vsaka tekma, tako kot doslej," pred SP napoveduje branilec Blaž Gregorc in opozarja na to, da bodo nekateri tekmeci zelo motivirani:

"Vsi so že pripravljeni na to, da nam poskušajo vrniti za Vojens. Tudi sam sem letos igral na Danskem in so bili precej žalostni, ker smo jih premagali za olimpijske igre, naredili bodo vse, da nam to vrnejo."

Robar: "Vse je bilo pozitivno"

Po uvodnem koncu tedna z dvema tekmama opoldne čaka Slovenijo dan premora, potem pa 7. in 8. maja še dvoboja z Dansko in Švico. Ob koncu se bo Slovenija merila z najmočnejšimi tekmeci: 10. maja s Čehi, 11. z domačini Švedi in 13. maja s Kanadčani. Za Slovenijo bo tako glavni cilj ostati med najboljšimi šestnajstimi še eno leto. Belorusija 2014 bi bila za Slovence tako osma postaja na poti elitnih hokejskih prvenstev.

"Priprave so potekale dobro, treniralo se je dobro. Tudi tekme pred mojim prihodom so bile proti težavnim nasprotnikom, kot so Kazahstanci, a je bilo vse pozitivno, poškodb ni bilo skoraj nič. Mislim, da moramo tudi mi pozitivno gledati na Švedsko. Zadnja tekma z Avstrijo ni bila najboljša, a tudi takšne tekmo morajo biti, pozitivno je bilo, da smo zmagali. A to smo že pozabili, zdaj še dobro treniramo in se optimalno pripravimo na prvo tekmo na Švedskem," pa je črto pod priprave potegnil eden najizkušenejših v slovenski vrsti Mitja Robar.

V boju za vrh pa bodo kot vedno stare velesile. Rusi so 15 let čakali na novo hokejsko zlato, a ko so ga 2008 dobili, so prestavili v višjo prestavo in do lani slavili še dvakrat, imajo pa še srebro iz leta 2010. Finci so bili prvaki predlani, Čehi pa nazadnje 2010. Švedi čakajo na naslov od leta 2006.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.