Šport
1 ogledov

Danes otvoritev EP: "Pripravljeni smo"

Maljković Slovenija Črna gora Bonifika
1/28
Saša Despot
V slovenski reprezentanci so fizično dobro pripravljeni na dvoboj s Češko. Igralci so nekoliko nervozni, Čehi nevarni, a jih bo dobra obramba premagala, je prepričan selektor Božidar Maljković.

Kako pomembna je prva tekma s Čehi?
Na vseh evropskih prvenstvih sta najtežja dvoboja prvi in zadnji. Pred prvo tekmo je veliko napetosti, zato se trudim, da igralce umirim. Poskušam jim pojasniti, da gre le za eno tekmo, ki je pomembna tako kot vse ostale. Češka ima zelo dobro ekipo, Čehi igrajo dobro košarko. Uporabljajo sistem "run and gun", so zelo dobri atleti in te atletske sposobnosti tudi izkoriščajo. So dobri v skoku in zelo hitri. Imajo igralce kot so Jan Veselý, ki igra v ligi NBA, kot je Tomáš Satoranský iz Seville, v španski ligi igra tudi David Jelínek, vsi igrajo v uglednih evropskih klubih. Edini način za zmago je dobra obramba, najboljša doslej.

Kje so slabosti in prednosti Češke?
Nimajo takšnega ugleda kot na primer Litva in nimajo rezultatov kot Rusija. Vseeno je to država z dolgoletno košarkarsko kulturo, podobno je tudi s Poljsko. Igrajo zelo neugodno košarko, veliko igrajo cono, menjavajo položaje igralcev. Veselý lahko tako igra tako na trojki, štirki ali petki. Poleg dobre obrambe bomo morali biti še pametni. Brez visoke koncentracije ne moreš igrati na evropskem prvenstvu.

So košarkarji nervozni?
To je nekaj normalnega. A to želimo čim bolj zmanjšati. Veliko se pogovarjamo. Že mesec dni jim govorim o EP, da morajo biti mirni. Kljub temu morajo biti tudi agresivni. Mi nimamo velikih zvezd, še zlasti po odpovedi nekaterih igralcev, zato se ne smemo zanašati na napad. Najprej moramo odlično igrati v obrambi, saj nimamo igralca, ki bi vsak večer lahko dosegel 20 točk. Zbrani so izkušeni in nekoliko mlajši igralci. Slednji bodo igrali na želenem nivoju, izkušenejši pa bodo še boljši kot so drugače. Pripravljeni smo, težav s poškodbami nimamo. Dan pred tekmo nimamo fizičnih težav. Navijače pozivam, da nas bodrijo, tudi takrat ko bo težko. Ko nam je lahko, ne potrebujemo nikogar.

Boste kaj spremenili taktiko? Obe reprezentanci igrata zelo hitro košarko.
Ne. Ničesar ne bomo upočasnjevali. Mi bomo zaustavili njihov protinapad. Tega nismo dobro počeli proti Francozom, ki so nam v prvem polčasu na takšen način zabili kar 14 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.