Šport
17 ogledov

Danes za kolajno: boj do zadnjega!

bled 2011 sp čop špik polfinale
1/13
Saša Despot
Luka Špik in Iztok Čop sta v polfinalu veslaškega svetovnega prvenstva na Bledu zasedla drugo mesto in se zavihtela v finale, ki bo na sporedu danes (ob 12.57). Nekdanja olimpijska in svetovna prvaka iz blejskega kluba obljubljata boj do zadnjih atomov moči, obenem pa opozarjata na izredno močne tekmece – favorizirana svetovna prvaka Novozelandca, Nemca, bronasta z zadnjega SP Francoza, Britanca in Avstralca.

"Težko je kar koli napovedati. Čolni so zelo izenačeni. Na papirju izstopata Novozelandca in Nemca, a finale je svoja vožnja. Lahko kdo tudi naredi napako. Tudi midva si je ne smeva privoščiti, saj z minimalno napako lahko končava na šestem mestu," pred finalom pravi Čop.

V popoldanskem programu čaka nastop tudi Jureta Cveta in Matevža Malešiča v lahkem dvojnem dvojcu. Ljubljančana bosta po 15. uri nastopila v tekmi za uvrstitev v finale C. Že ob 9.53 pa bo v malem finalu med lahkimi skifisti nastopil tudi Rajko Hrvat. Skupaj bodo prireditelji razdelili kar šest kompletov medalj. Ob dvojnem dvojcu bodo tekmovalci v moški konkurenci nastopili še v finalu lahkih skifistov, dvojcev s krmarjem ter lahkih četvercev brez krmarja. V ženski konkurenci se bodo medalje razdelile v lahkem enojcu in v osmercu.

V četrtek najhitrejša svetovna prvaka

Slovenska aduta Čop in Špik sta si z drugim mestom v četrtkovem polfinalu priveslala petkov finale med dvojnimi dvojci. V polfinalu sta bila najhitrejša svetovna prvaka iz Nove Zelandije, v finale sta se uvrstila tudi tretja Francoza. Iz prve skupine so se v finale prebili Nemca, Britanca in Avstralca.

"Te tri ekipe so imele to srečo, da so lahko vendarle veslale bolj nadzorovano. Tudi ti trije čolni niso varčevali z močmi, a povsem tako do konca, kot nama in Francozoma, pa tem čolnom ni bilo treba iti. V naši skupini sta Estonca sicer malo zaostala, a pritiskala do cilja, da bi osvojila to tretje mesto. V finalu bo zelo zanimivo. Morda malce izstopata Novozelandca, a finale je vedno svoja dirka. Tam so vselej tudi borbe v ozadju, ki te lahko stanejo boljšega mesta od načrtov in v finalu je vse možno. Pričakujem tesen finale, drobna napaka pa te lahko vrže iz dobre pozicije, dobra dirka pa te lahko popelje tudi na sam vrh," napoveduje Luka Špik.

bled sp 2011 hrvat | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Predvsem sem zadovoljen, da sva v finalu in da imava olimpijsko vozovnico. A glavna tekma še prihaja. Danes je bila tekma težka, a upam, da nama je ostalo še nekaj moči za jutri in da bo vožnja še boljša. Razplet je bil približno tak, kot sva ga pričakovala. Oba sva računala, da bosta Estonca v tretji četrtini malce popustila, tako kot v predtekmovanju in v repasažu, a tudi midva sva imela nekaj težav na valovih v drugih 500 metrih. V petek bova morala še malo povečati hitrost skozi sredino proge," je tekmo videl Čop.

Tekmo sta najhitreje začela Estonca, ki vse do zaključka nista popuščala, a sta morala v drugi polovici predse spustiti čolne iz Nove Zelandije, Slovenije in Francije. Vse do finiša sta bila nekdanja svetovna in olimpijska prvaka iz blejskega kluba tudi v igri za prvo mesto, v končnici pa sta svetovna prvaka Nathan Cohen in Joseph Sullivan potrdila svoj močan finiš in zanesljivo osvojila prvo mesto. Slovencema sta se močno približala tudi bronasta z zadnjega SP Francoza.

V prvem polfinalu so imele prve tri posadke lažje delo, saj so se že po polovici posadke razdelile na dva dela in udeleženci finala A in B so bili znani. Zanimivo je, da so bile vse tri prvouvrščene ekipe iz drugega, "slovenskega", polfinala hitrejše od zmagovalca prvega – Nemčije.

V polfinalu med lahkimi skifisti je nastopil tudi Rajko Hrvat in bil brez realnih možnosti za preboj med najboljših šest. V ospredju je s konkurenco brez težav opravil zmagovalec letošnjega Luzerna Danec Henrik Stephansen, v finale pa sta se uvrstila še Američan Andrew Campbell in Francoz Stany Delayre. Hrvat bo ob Turku Huseinu Kandemirju in Nemcu Jonathanu Kochu, prav tako finalistu Luzerna, ki je bil v polfinalu blizu najboljšim trem, nastopil v finalu B za razvrstitev od 7. do 12. mesta.

Komentarjev 1
  • 1111 13:45 01.september 2011.

    ...bravo fanta!!!