Šport
20 ogledov

Daneu: "Dosegljiva tudi kolajna"

"Imamo kvaliteto, da lahko premagamo vsakega. Vključno z Američani," meni Jaka D Žurnal24 main
V naši rubriki analiza tokrat gostuje nekdanji slovenski reprezentant Jaka Daneu, ki je na večni lestvici s 67 nastopi za izbrano vrsto na drugem mestu za Mariem Kraljevićem.

Vse svetovne vragolije na turških košarkarskih parketih vas čakajo na mini portalu Turčija 2010.

"V prvih dveh četrtinah so nas Brazilci odrezali od trojk, ki jih ponavadi dajemo. Odzvali smo se zelo dobro in z žogami zalagali Brezca, ki je imel tudi nekaj skokov v napadu. Po odmoru smo zaustavili prvi nalet Brazilije. Po 17 točkah prednosti smo menili, da smo tekmo že dobili,“ meni Jaka Daneu.

"Na posnetku se je videlo, da smo se malce začeli prepirati. Na srečo smo se izvlekli, takšen poraz včasih lahko poruši dobro kemijo v ekipi, pride do nepotrebnih izpadov in slabe volje. Ali bi se v naši ekipi to zgodilo, ne morem vedeti. Kljub vsemu menim, da so fantje dovolj motivirani in zbrani. Mislim, da imamo dovolj dobro reprezentanco, da lahko letos pridemo zelo daleč,“ pravi Jaka Daneu, ki je v slovenskem dresu dosegel 362 točk.

Nekdanjega organizatorja igre Olimpije in slovenske reprezentance, za katero je odigral 67 tekem, smo vprašali, kako se počuti košarkar po nekajminutnem postu v napadu. Kar se je Sloveniji dogajalo približno med 31. in 37. minuto. "Igralca takšen razplet vrže iz tira. Malo smo popustili, malo so nas presenetili, izgubljali smo žoge. Nismo imeli pravih rešitev. Brazilci so sicer pritiskali, mi pa smo jim kar poklanjali žoge, in to v roke. Na našo srečo smo se kljub vsemu zbrali. Brazilci so na srečo prehitro odigrali napad za vodstvo,“ meni Daneu.

Ali obstaja nevarnost, da bo Slovenija na igrišče proti Iranu prišla z zavestjo, da bo zmaga na njen račun prišla kar sama od sebe? "Taka nevarnost vedno obstaja. Logično je, da bo pritisk manjši. Tudi strokovni štab bo verjetno skušal nekatere igralce malo spočiti, uporabiti več košarkarjev s klopi. Lahko imaš slab dan, nasprotnik pa zadene vse in tekmo izgubiš. Tudi če tekmo izgubiš in daš vse od sebe, ni nobene tragedije. Težava je, če se začneš 'zezati', pride do kake poškodbe …“

 

Še pogled v prihodnost, proti Angoli ali Avstraliji v osmini finala. Jaka Daneu sicer ni doktor tamkajšnje košarke, vseeno pa optimistično zre v bližnjo prihodnost slovenske izbrane vrste: "To so sta ekipi, ki – če ju bomo podcenjevali -, bomo izgubili. Imamo kvaliteto, da lahko premagamo vsakega. Vključno z Američani, tudi njih lahko, Na tem prvenstvu ni izrazitega favorita. Morda so v majhni prednosti Turki, ki igrajo doma, in ZDA zaradi 12 kakovostnih igralcev. Lahko pridemo zelo daleč, tudi kolajna ni neosvojljiva, ampak do tam je še daleč.“

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.