Šport
10 ogledov

David (Haye) ugnal Goljata (Valujeva)

David Haye je z osvojitvijo naslova svetovnega prvaka uresničil svoje sanje. FOT
1/27
Žurnal24 main
Britanski boksar David Haye je novi svetovni boksarski prvak po verziji WBA. Haye je v Nürnbergu v slabi boksarski predstavi po točkah ugnal Rusa Nikola Valujeva.
Precej hitro sem si poškodoval desno roko, mislim da v drugi rundi. Nasprotnik ima namreč zelo trdo glavo, kot da bi boksal v steno.
David Haye

Boj za naslov boksarskega prvaka po verziji WBA med branilcem naslova Rusom Nikolom Valujevim (213 centimetrov in 143 kilogramov) ter izzivalcem Britancem Davidom Hayem (191 centimetrov in 98 kilogramov), ki so ga nekateri poimenovali kar David proti Goljatu, je po 12 rundah in sodniški odločitvi dobil David oziroma Haye. Dva sodnika sta zmago s točkami prisodila 29-letnemu britanskemu boksarju (oba 116:112), medtem ko je tretji sodnik dvoboj videl kot izenačen (114:114).

Ljubitelji boksa so pred dvobojem pričakovali veliko več, kot so nato videli v Nürnbergu. Izzivalec in kasnejši zmagovalec Haye se je pred dvobojem širokoustil, da bo ruskega velikana Valujeva, ki je v profesionalni karieri doživel šele drugi poraz, vrgel med gledalce in podobno. No, ko je na vrsto prišel dvoboj ne hladni Rus ne gostobesedni Haye nista pokazala pričakovanega. V prvih nekaj rundah so tako gledalci v Nürnbergu spremljali res zelo povprečno boksarsko predstavo z le nekaj udarci na rundo, ki so bili po večini nenatančni. Nekaj več akcije je bilo šele v zadnjih rundah, a še vedno manj od pričakovanj. Šestintridesetletni Valujev je bil sicer na dobri poti, da obrani naslov, a je Haye v zadnji rundi izvedel serijo udarcev s katerimi je pošteno "zamajal“ Rusa in ga skoraj spravil na tla ter si na ta način priboril naslov prvaka. Haye se je sicer čez celotni dvoboj veliko gibal okoli okronega Valujeva in ga poskušal spraviti na tla, vendar mu to ni uspelo. Valujev se je kot po navadi zelo počasi gibal po ringu in poskušal predvsem z močnimi udarci iz bližine, vendar se mu je hitri Britanec kot po pravilu uspel izmakniti.

Zame je bil to predvsem maraton in nisem bil pripravljen toliko teči, kot da je šlo za svetovno prvenstvo.
Nikolaj Valujev

"Precej hitro sem si poškodoval desno roko, mislim da v drugi rundi. Nasprotnik ima namreč zelo trdo glavo, kot da bi boksal v steno. Na treningih sem dosti boksal v najtežjo vrečo, a tokrat sem takoj vedel, da sem si nekaj zlomil. Vse skupaj je zdaj zame precej neverjetno. Ko se za nekaj trudiš vse življenje in potem to dosežeš, so to izpolnjene sanje. Danes me je rešila hitrost," je po dvoboju dejal presrečni Haye, ki je tako postal prvi Britanec po legendarnem Lennoxu Lewisu z naslovom svetovnega prvaka v težki kategoriji. Haye bo sedaj obvezno moral naslov braniti proti Američanu Johnu Ruizu, potem pa naj bi si v ring želel stopiti z enim od ukrajinskih bratov Kličko. Mlajši Vladimir je prvak po verzijah IBF in WBO, starejši Vitalij pa po verziji WBC.

Valujev je po dvobju dejal naslednje: "Danes sem borbo izgubil zaradi napačnega ritma. Zame je bil to predvsem maraton in nisem bil pripravljen toliko teči, kot da je šlo za svetovno prvenstvo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.