Šport
13 ogledov

Debakl slovenskih tenisačev

Grega Žemlja Reuters
Slovenija je drugič v zgodovini in prvič po petnajstih letih izgubila dvoboj Davisovega pokala z maksimalnim izidom. Italija je na Sardiniji dobila vseh pet dvobojev in se zasluženo uvrstila v kvalifikacije za svetovno skupino, medtem ko si je Slovenija navkljub porazu prvič v zgodovini zagotovila obstanek v prvi evroafriški skupini.

Kapetan Slovenije Blaž Trupej je moral zadnji dan narediti menjavo v ekipi, saj je Blaž Kavčič po dveh napornih partijah v petek in soboto čutil bolečine v zapestju. Ker Ljubljančana v prihodnjih dneh čaka nastop na turnirju ATP v Bastadu na Švedskem, ga je Trupej oprostil nastopa in priložnost ponudil mlademu Aljažu Bedenetu. Žal tudi slednji ni bil stoodstotno pripravljen - že ves teden ga muči bolečina v roki -, zato je dvoboj proti Fabiu Fogniniju predal pri zaostanku 2:6 in 2:2. "Bolečina je v drugem nizu postala neznosna, tako da sem raje prekinil, saj nisem želel poslabšati poškodbe," je dejal Bedene.

Ker je bil v ekipi poškodovan tudi Luka Gregorc, sicer igralec dvojic, je moral v zadnji partiji na teren še tretjič v treh dneh Grega Žemlja. Žirovničan je korektno oddelal svojo nalogo, po porazu pa je bil kar malce nejevoljen, ker je moral odigrati povsem nepotreben dvoboj. "Upam, da bomo naslednjič razmislili, zakaj gredo poškodovani igralci na Davisov pokal. Težko sem se motiviral za ta dvoboj, saj je meni povsem vseeno, ali izgubiš z 2:3 ali 0:5," je dejal Žemlja.

Navkljub porazu - šele drugemu v zadnjih treh sezonah oziroma v osmih dvobojih - je Slovenija z dvignjeno glavo zapustila Sardinijo. "Ne glede na to, da se vračamo domov s porazom, smo lahko zadovoljni s predstavami na Sardiniji, saj tako jaz kot fantje vemo, da smo dali vse od sebe. Prva dva dni smo bili povsem konkurenčni, čeprav smo imeli že po igri dvojic neaktiven rezultat. Dejstvo je, da za enakovredne igre z igralci kova Italije potrebujemo nov preskok, zato za svetovno skupino Davisovega pokala še nismo zreli, zagotovo pa smo letos dokazali, da sodimo v prvo evroafriško skupino," meni kapetan Blaž Trupej.

Njegovi varovanci so prvič v zgodovini obstali v prvi evroafriški skupini. "Cilj sezone, tako pričakovan obstanek v prvi evroafriški skupini, smo izpolnili že marca z zmago proti Finski v Tivoli. Glede na okoliščine, torej, da smo se merili z močno ekipo Italije in to na Sardiniji, pa več ni bilo moč pričakovati," je dodal Trupej.

Slovenija bo tekmeca v prvem krogu 2012 dobila konec septembra, kot pravi Blaž Trupej, pa se za prihodnost slovenskega moškega tenisa ni bati. "Imamo dva igralca, ki sta gonilna sila reprezentance, hkrati pa imamo še nekaj nadarjenih, mladih igralcev. Aljaž Bedene je na treningih povsem enakovreden, če ne boljši od Žemlje in Kavčiča, nato sta tu še Janez Semrajc in Blaž Rola, hkrati pa ne smemo pozabiti na Luko Gregorca, ki ima v zadnjem času veliko težav s poškodbami. Imamo torej močno okostje in zaledje reprezentance za kar nekaj let," je zaključil Blaž Trupej.

Davisov pokal, evroaferiška skupina, Arzagena:

Italija - Slovenija 5:0

Petek, 8. julija:
Fabio Fognini : Grega Žemlja 1:6, 6:4, 6:4, 6:4
Potito Starace : Blaž Kavčič 3:6, 6:3, 6:2, 6:4
Soboto, 9. julija:
Daniele Bracciali/Potito Starace : Grega Žemlja/Blaž Kavčič 7:6 (3), 7:6 (4), 6:2
Nedelja, 10. julija:
Fabio Fognini : Aljaž Bedene 6:2, 2:2 predaja;
Simone Bolleli : Grega Žemlja 7:5, 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.