Šport
28 ogledov

Debevec zlat, Maček bronast - oba na OI

Rajmond Debevec je Sloveniji v Pekingu priboril tretjo kolajno, drugo bronasto. Žurnal24 main
Slovenski strelec Rajmond Debevec je poskrbel za prvo slovensko kolajno na letošnjem EP z orožjem malega in velikega kalibra ter puško šibrenico v Beogradu. Z zmago se je uvrstil na olimpijske igre v Londonu 2012. Zatem je do brona prišel Boštjan Maček.

Rajmond Debevec je z malokalibrsko puško leže v Beogradu na EP osvojil odličje zlatega leska, potem ko je v velikem finalu osmerice zasenčil vse svoje tekmece. Oseminštiridesetletni Debevec je v kvalifikacijah zadel 598 krogov. V velikem finalu je dosegel najboljši izid in tekmo končal s 702,8 kroga. Drugo mesto je zasedel Rus Artem Hadjibekov (700,5/598), tretje pa Belorus Sergej Martinov (700,0/598). Najboljši slovenski strelec vseh časov in nosilec zlatega in bronastega olimpijskega odličja iz Sydneyja leta 2000 in Pekinga 2008 je odlično opravil svojo nalogo na najbolj pomembnem tekmovanju v tej sezoni in si pristreljal vozovnico za olimpijske igre prihodnje leto v Londonu.


"Čeprav z MK puško leže redkokdaj posegam v finale, sem naredil vse, kar je bilo treba, in nisem storil nobene napake. Pred prihodom v Beograd je bila moja želja le olimpijska kvota, zlata kolajna je povsem presegla moja pričakovanja,"
je dejal Debevec in dodal: "Ponavadi so razmišljanja o uvrstitvi na olimpijske igre le breme, tako da se s tem nisem preveč obremenjeval. Vedel sem, da bo po uvrstitvi v finale treba vsak strel izvesti maksimalno, kajti finalisti so bili z izjemo Čeha Vladimirja Halode zelo kakovostni in izkušeni ter zmožni posegati po kolajnah, a danes je bil moj dan."

Izjemno živčno in napeto je Debevčev finalni nastop spremljal tudi njegov dolgoletni trener Lojze Mikolič. "Lahko rečem, da je bil današnji finale eden najtežjih v mojih karieri, lahko se primerja s tistim iz Sydneyja leta 2000 ali pa iz Pekinga leta 2008 z MK puško v trojnem položaju," je po zlati kolajni najprej dejal Mikolič in dodal: "Rajmond je v današnjem stresnem finalu, saj sta le dva strelca imela izpolnjeno olimpijsko kvoto za London, nastopil zares suvereno in osvojil svojo prvo veliko kolajno z MK puško leže, ki ni njegova paradna disciplina."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.