Šport
14 ogledov

Dedek in prvaki odpirajo ravs 2010

New Orleans Saints proti Minnesoti Vikingsom. Brees proti Favru. Že prva tekma b
1/35
Žurnal24 main
S tekmo med prvaki Super Bowla New Orleans Saints in Minnesoto Vikings 40-letnega dedka Bretta Favra se v noči na petek začenja nova sezona lige NFL. Kdo so favoriti in kdo lahko preseneti?
Žurnalovi favoriti
Kdo bodo glavna orožja posamezne ekipe? Kako se bodo ekipe zvrstile v svojih divizijah? Kdo se bo uvrstil v končnico? Poglejte in preberite, kaj menimo mi (v galeriji).

Ljubitelji ameriškega nogometa naslednjih pet mesecev med soboto in torkom ne bomo veliko spali. Po NCAA-nogometu se ta četrtek začenja še profesionalna liga NFL. In začenja se na najboljši možni način. V New Orleans k aktualnim zmagovalcem Super Bowla Saintsom prihajajo Minnesota Vikings. Šlo bo torej za ponovitev lanskega finala konference NFC, ki se je končal s prestreženo žogo in poškodbo gležnja veterana Bretta Favra. Devet mesecev kasneje si bodo prvaki in zdaj 40-letni dedek Favre (aprila mu je hčerka rodila vnuka) znova stali nasproti. Prav vrnitev Favra je zgodba številka 1 začetka sezone. Eden najboljših podajalcev vseh časov bo odigral svojo 20. sezono. Lanska je bila njegova najboljša, zdaj se vrača še vedno načet po poškodbi. Vikings se zavedajo, da jim letos lahko uspe le z njim, a v njegovi poškodbi in poškodbi lovilca Sidneyja Ricea se že danes skriva zadosten izgovor za neuspeh. Bolj ali manj nihče od komentatorjev lige NFL ne verjame, da jim bo uspelo. Večina to sezono stavi na Green Bay Packers, za katere je Favre odigral 17 sezon, ki ima zdaj novega zvezdnika na mestu podajalca Aarona Rodgersa.

Prvi favorit za prvaka: Green Bay Packers! Vseh osem komentatorjev na nfl.com je na Super Bowl uvrstilo Green Bay Packers, štirje med njimi napovedujejo, da ga bodo tudi osvojili. To bi jim lahko upelo z atomskim napadom. Podajalec Aaron Rodgers je imel lani prek 4.400 jardov in 30 touchdownov. V prvem kolu končnice so januarja letos nesrečno izgubili v podaljšku z Arizono Cardinals 45:51.

So Packers res prvi favoriti? To smo povprašali glavnega trenerja ljubljanskih Silverhawksov, komentatorja NFL na ŠportTV in dolgoletnega  navijača moštva iz Green Baya, Uroša Valanta. "Jaz pravim: 'Ne tako hitro!' Napad je v redu – Aaron Rodgers je elitni podajalec, ki ima okrog sebe kup izjemno nadarjenih igralcev. Letos bo to moštvo, ki bo dosegalo kupe točk, in pravila v ligi gredo na roko moštvom s primarnim napadom po zraku. V napadu so Packersi vsaj na papirju res zelo močni. Kup odličnih lovilcev. Trije tight endi, ki se znajdejo v vsaki vlogi. Veliko solidnih igralcev na napadalni liniji. Agresivni trener, ki ga ni stah tvegati. Na drugi strani pa obramba doslej ni pokazala veliko. Linebackerji so povprečni, sekundarna linija pa je pod velikim vprašajem. V redu, na eni strani imajo najboljšega obrambnega igralca prejšnje sezone Charlesa Woodsona, to pa je tudi vse. Ostalo so igralci druge kategorije, večina je mlada in neizkušena. Recept za letošnjo sezono Packersov bo: ščititi Aarona Rodgersa za vsako ceno. Napad kar najdlje ohranjati na igrišču in dosegati veliko točk."

Zadnjih 5 Super Bowlov:
XLIV (2010): New Orleans Saints : Indianapolis Colts 31:17
XLIII (2009): Pittsburgh Steelers : Arizona Cardinals 27:23
XLII (2008): New York Giants : New England Patriots 17:14
XLI (2007): Indianapolis Colt : Chicago Bears 29:17
XL (2006): Pittsburgh Steelers : Seattle Seahawks 21:10

Kako se bo končala Favrova "avantura"? "Bojim se, da ne preveč dobro. Brett je izgubil kar nekaj fantov, ki so bili lani njegovo glavno orožje. Sidney Rice je končal na seznamu poškodovanih igralcev. Percy Harvin ima vedno več težav z migreno, kar niti ni čudno, če upoštevamo naravo športa. Odšel je Chester Taylor, ki je lani tekel veliko bolje od Adriana Petersona. Pravzaprav menim, da se ključ do uspešne sezone skriva bolj v Petersonu, saj je Favre lani prišel v moštvo kot 'game manager', a je ob povprečni Petersonovi igri in njegovih izgubljenih žogah moral prevzeti vajeti. Če bo Peterson letos igral bolje in bodo Vikings sposobni dosegati več točk po tleh, Favre ne bo toliko obremenjen. Če pa bo spet moral reševati sezono vijoličastih, bo večina njihovih nasprotnikov posegla po lanskem receptu Saintsov in na vsaki tekmi poskušala do obisti premlatiti Bretta. To pa za 40-letno telo ni ravno dober recept, kako končati sezono z Lombardijevo lovoriko v rokah."

Recept za letošnjo sezono Packersov bo: ščititi Aarona Rodgersa za vsako ceno.
Uroš Valant

Pot do Super Bowla bo trnova, favoritov pa je pred prvimi od 16 tekem rednega dela več kot v minulih letih, brez dvoma se bo zgodilo tudi presenečenje ali dve. Da ne bodo favoritov izdvajali le ameriški strokovnjaki, jih dajmo še mi. Najprej ima besedo Uroš Valant. "Packers in Saints v NFC, Pats ter Colts v AFC," je dejal za Žurnal24. Kaj pa presenečenja? "Lions in Rams se bodo kočno dvignili z dna in lahko se zgodi, da marsikomu zmešajo štrene decembra, poleg tega pa znata biti zanimiva tudi Carolina in Cleveland.  Ampak napovedovati presenečenja je najbolj nehvaležno opravilo, sicer to ne bi bila presenečenja," v smehu doda trener Silverhawksov. Zdaj pa še napoved Žurnala24. Pripravili smo kratek pregled vseh 32 moštev in naše favorite, pri čemer smo v napovedih ostali nekoliko konservativni. Poglejte in preberite v dodani galeriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.