Šport
21 ogledov

Dekleta v kratkem na dopust

sarapova_main Žurnal24 main
Tenisačice novembra zaključujejo s sezono in se odpravljajo na počitek. Po dolgi sezoni vam je zurnal24.si pripravil pregled letošnjega dogajanja v svetovnem ženskem tenisu.

Zajeli smo vse od Grand Slamov, večjih turnirjev, lestvice WTA pa do pokala Federacij.

 

Sezona 2009 je postregla z veliko pestrega dogajanja. Zaznamovali so jo: vrnitvi Kim Clijsters (upokojitev) in Marije Šarapove (poškodba rame), padec forme srbskih igralk Ane Ivanović in Jelene Janković, prvo mesto Serene Williams ob koncu sezone ter vzpon nekaterih mlajših igralk (Caroline Wozniacki, Viktorija Azarenka idr.).

 

Ivanovićeva izgubila 17 mest
Kazalo je, da bo srbska lepotica Ana Ivanović krojila vrh svetovnega tenisa, a se v letošnji sezoni v teniški karavani preprosto ni našla. Zgleda, da ji je konec zveze s španskim tenisačem Fernandom Verdascom pustil negativne posledice, saj je igra Srbkinje od prekinitve zveze več ali manj klavrna. Težko bi rekli, da je v letošnji sezoni lahko premagala kogarkoli, z razlogom pa smemo zapisati, da je lahko izgubila proti komurkoli. Leto je začela kot peta igralka lestvice WTA, trenutno pa zaseda 22. mesto.

Zgodovinska vrnitev Belgijke Kim Clijsters
Maja 2007 je Clijstersova sporočila, da bo zaradi poškodb prenehala z igranjem tenisa. Februarja 2008 pa je postala mamica, rodila je hčerko Jado Ellie. Marca 2009 pa je svetovno javnost presenetila z novico, da se vrača v teniško karavano. Organizatorji US Opena so jo povabili k sodelovanju na turnirju, Clijstersova ga je sprejela in nenadejano osvojila svoj drugi Grand Slam turnir v karieri. Na poti do lovorike je postala prva igralka, ki je na istem turnirju premagala obe sestri Williams.

Vrnitev Marije Šarapove
Zelenooka lepotica je zaradi poškodbe rame avgusta leta 2008 odšla na prisilni počitek. Zaradi operacije in počasnega okrevanja je bila s teniških igrišč odsotna devet mesecev in tako izgubila veliko mest (padla je izven prve stoterice). Maja 2009 se je vrnila na teniška igrišča in na Odprtem prvenstvu Francije prišla do četrtfinala, kjer je izgubila proti Dominiki Čibulkovi. Po nekaj mesecih igranja je znova ujela boljšo formo in septembra v Tokiju osvojila prvi (20. v karieri) WTA-turnir po vrnitvi v teniško karavano. Trenutno je na 14. mestu lestvice WTA.

Serena Williams – najboljša, ko je to najbolj potrebno
Tudi v letošnji sezoni sta sestri Williams potrdili tisto, kar se o njih ve že veliko časa. Ne marata izgubljati energije in časa na manjših turnirjih, zato pa na največjih turnirjih pokažeta, kdo kraljuje ženskemu tenisu. Serena Williams je z osvojenim zaključnim turnirjem serije WTA in dvema Grand Slamoma končala sezono na prvem mestu lestvice WTA.

Prihajajo mlajše igralke
V letošnji sezoni je preboj v vrh svetovnega tenisa uspel kar nekaj teniškim igralkam. Mednje sodijo Caroline Wozniacki (4. mesto WTA), ki je prišla v finale Odprtega prvenstva ZDA, Viktorija Azarenka (7), ki je v letu 2009 osvojila tri turnirje WTA, in Yanina Wickmayer, ki je letos napredovala s 67. na 18. mesto lestvice WTA.

Slovenke v letu 2009
Naša najboljša tenisačica zadnjega desetletja Katarina Srebotnik, je zaradi poškodb izpustila večji del letošnje sezone. Na teniška igrišča se je vrnila šele na Odprtem prvenstvu ZDA, kjer je v prvem krogu izgubila proti Nadji Petrovi. Leto 2009 je Srebotnikova zaključila na 425. mestu.

Hercogova napredovala za 165 mest
Izmed slovenskih igralk je ob koncu sezone najbolje uvrščena Polona Hercog, ki je trenutno na 70. mestu lestvice WTA. Ob koncu lanske sezone je bila na 235. mestu.

Turnir na Baliju
Uradno sezona še ni končana, saj poteka še en zaključni turnir, in sicer za povabljene igralke. Turnir se od 4. do 8. novembra dogaja na Baliju, na njem pa ne nastopajo igralke, ki so tekmovale v Dohi. Turnir je namenjen predvsem mladim in talentiranim igralkam.

Pokal Federacij
Za naslov najboljše države v pokalu Federacij se bosta prihajajoči vikend pomerili reprezentanci Italije in ZDA.

Reprezentanca Italije: Flavia Pennetta, Francesca Schavione, Sara Errani, Roberta Vinci.

Reprezentanca ZDA: Melanie Oudin, Alexa Glatch, Liezel Huber, Vania King.

Po dolgi sezoni igralke odhajajo na zaslužen dopust, ki pa ne bo trajal dolgo, saj jih čakajo priprave na novo sezono, ki se začne 3. januarja 2010. In dodana vrednost? Vrača se Justine Henin.

Pregled zmagovalk turnirjev

Grand Slam
Odprto prvenstvo Avstralije
Zmagovalka: Serena Williams, ki je v finalu pometla z Rusinjo Dinaro Safino (6:0, 6:3).
Odprto prvenstvo Francije (Roland Garros)
Zmagovalka: Svetlana Kuznjecova. V finalu je še enkrat več klonila Rusinja Dinara Safina (6:4, 6:2).
Odprto prvenstvo Anglije (Wimbledon)
Zmagovalka: Serena Williams, ki je v finalu premagala sestro Venus (7:6, 6:2).
Odprto prvenstvo ZDA (US Open)
Zmagovalka: Kim Clijsters, ki je uprizorila enega največjih povratkov v zgodovini športa in z zmago v finalu nad Caroline Wozniacki (7:5, 6:3) osvojila svoj drugi Grand Slam v karieri.

Večji turnirji:
Dubaj (trda podlaga) – zmagovalka: Venus Williams
Indian Wells (trda podlaga) –  Vera Zvonarjova
Miami (trda podlaga) – Viktorija Azarenka
Rim (pesek) – Dinara Safina
Madrid (pesek) – Dinara Safina
Cincinnati (trda podlaga) – Jelena Janković
Toronto (trda podlaga) – Elena Dementjeva
Tokio (trda podlaga) – Marija Šarapova
Peking (trda podlaga) – Svetlana Kuznjecova

Zaključni turnir WTADoha (trda podlaga)
Zmagovalka: Serena Williams, ki je v sestrskem finalu ugnala starejšo sestro Venus.

Tako je izgledala lestvica na začetku letošnjega leta:
Lestvica WTA – 5. januar 2009

1.Jelena Jankovič: 9200 točk
2.Serena Williams: 7732
3.Dinara Safina: 7554
4.Elena Dementjeva: 7196
5.Ana Ivanovič: 6912

Tako pa izgleda danes:
Lestvica WTA – 2. november 2009
1.Serena Williams: 9075 točk
2. Dinara Safina: 7800
3. Svetlana Kuznjecova: 6141
4. Caroline Wozniacki: 5875
5. Elena Dementjeva: 5585

70. Polona Hercog
117. Maša Zec Peškiric
256. Andreja Klepač
287. Tadeja Majerič
386. Petra Rampre
425. Katarina Srebrotnik
432. Dalila Jakupovič
532. Diana Nakič

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.