Šport
34 ogledov

Del Bosque: "Ne ukvarjam se z brki"

Španski selektor Vicente del Bosque EPA
Španski selektor Vicente del Bosque je bil pred začetkom evropskega prvenstva gost v spletni klepetalnici državnega časopisa El País. Glede na to, da je nekdanji trener Reala Madrida, je bralce zanimalo, če goji kakšne zamere do Atlética, saj le redko vpokliče kakšnega njihovega igralca, dotaknili pa so se tudi njegovih brkov.

Ali razumete navijače Atlética Madrida, ki se čutijo zapostavljene zaradi vašega izbora reprezentantov? Ali v vsem tem času res niste videli niti enega igralca rdeče-belih, ki bi lahko igral za reprezentanco?
Fant, jaz nimam nič proti Atléticu, ravno nasprotno, je eden izmed klubov, ki je imel z nami fantastične odnose. Mogoče je moja napaka, ampak opazili smo le (Álvara) Domíngueza, ki je dobil en vpoklic, drugih pa ne. (David) De Gea je v olimpijski reprezentanci. Od ostalih prevladujejo igralci iz tujine.

Je trenutni nogomet boljši ali slabši kot v vašem času?
Nogomet se izboljšuje iz dneva v dan v vseh pogledih in menim, da je smo šli pred leti skozi fazo, kjer so bili vsi obsedeni s taktiko, kar je škodila igralcem, zdaj pa imamo ravnotežje med potenciranjem talentov igralcev in organizacijo igre. Španija je dober primer za preostanek sveta, ne samo reprezentanca ampak tudi klubi. V katerem koli anonimnem klubu se pozna trenerjeva roka.

Dober dan iz Londona, Don Vicente. Najprej bi se vam rad zahvali za zmago na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Ali mislite, da 60 % posesti žoge med tekmo ustvari kakšno prednost pred nasprotniki? Ali, po drugi strani, sploh ni pomembna za zmago na tekmi?
V nogometu ne more biti nič gotovega, toda jasno je, da je tisti, ki ima nadzor nad igro in ima pobudo, opravil že veliko dela.

Odhod španskih nogometašev v ligo, kot je angleška Premier League, je bil zelo pomemben za zvišanje nivoja naše reprezentance. Čemu gredo zasluge dobrim predstavam, ki jih kažejo tam? Zdi se, da so tisti, ki jih imamo pri nas za zelo dobre, tam zvezdniki, kar je pri nas rezervirano zgolj za igralce prvih dveh ekip.
Odhod v največje lige je bil eden izmed pomembnih faktorjev napredka španskega nogometa. Menim, da tisti, ki je dober v Španiji, dober tudi v Angliji in povsod drugje po svetu. Imamo Raúla (Gonzáleza), Cesca (Fàbregasa), (Fernanda) Torresa … Vsi so šli v tujino in prikazali dobre predstave. Kot kaže prihajamo h globalnemu nogometu, igralci pa se na igranje v drugih državah prilagajajo zelo naravno. Imamo igralce, ki so tega sposobni.

Don Vicente, globoko spoštovanje iz Latinske Amerike. Povejte mi eno stvar – kako svoje brke ohranjate tako bujne in mladostne? Ali so pripomogli, čeprav le deloma, k vašim uspehom?
Vračam vam spoštovanje, ki ste mi ga izkazali s tem vprašanjem. Ne ukvarjam se preveč z vprašanjem brkov. Ko so me v primeru zmage na svetovnem prvenstvu spraševali, če si jih bom obril, sem vedno precej hladno odvrnil, da ne.

Casillas in del Bosque | Avtor: Reuters Reuters
Zdravo, don Vicente. Zanima me, če obstaja kakšna možnost, da boste sprejeli medaljo Reala Madrida? (Del Bosque je častno nagrado decembra leta 2011 zavrnil, saj je menil, da podelitev "ni bila spontana", ampak zgolj "produkt medijskega pritiska".) Verjamem, da bi bila velika čast, da bi vas videli sprejeti to nagrado, ki ste jo zaslužili, in ki je od vseh navijačev Reala, ne pa od predsednika (Florentina Péreza, op. a.). 
Perfektno razumem ljubezen kluba in ljubezen, ki jo do mene gojijo navijači, ampak tudi jaz imam svoje posebnosti, zato mi dovolite, da sprejmem odločitev, ki je prišla globoko iz mene. Ne želim, v nikakršnem primeru, povzročati težav nikomur, niti vodstvu kluba niti članom, nikomur v veliki družini Reala Madrida, oni pa naj mi dovolijo, da ne izpolnim te želje, ki jo goji veliko ljudi.

G. Del Bosque: če bi bil Alexis Sánchez Španec, bi ga vpoklicali v reprezentanco?
Mi imamo veliko igralcev, veliko konkurenco, še posebej na krilu, v napadu in ne bi mogel računati na več igralcev. Verjamem pa, da Alexis v Barceloni igra dobro.

Dober dan, gospod selektor. Je res tako težko delati z nogometaši, kot je (Lionel) Messi, ki želijo igrati vse tekme, brez da bi se dovolj spočili? Jih je res tako težko prepričati, da včasih ni potrebno igrati dveh tekem na teden?
To najbolje ve trener, ki mora z vsemi delati enako, ampak včasih je to najbolj nepravično. Če bi (Josep) Guardiola to počel z Messijem to ne bi bil simptom šibkosti, ampak bi želel le storiti tisto, kar je najbolje za ekipo.

Zdravo, Vicente. Ali še naprej mislite, da je najboljši "sistem" za Euro 3-7-9-4, to je s seboj vzeti tri vratarje, sedem branilcev, … Boste vključili enega bočnega branilca, ki lahko igra na dveh položajih in zaradi našega načina igre s seboj vzeti enega vezista več? Vas skrbi, ker tako kmalu pred Eurom nimamo jasne številke devet?
Strinjam se z mnogo rečmi, ki ste jih zapisali in verjamem, da bomo imeli na voljo celo vrsto igralcev, in čeprav težave s številko devet niso idealne, nam lahko na tem položaju služijo mnogi nogometaši, med njimi (Fernando) Torres, (Roberto) Soldado, (Álvaro) Negredo, (Fernando) Llorente … Seveda je potrebno še izbrati.

Mar ne mislite, da enajst golov na 23 tekmah v prvi sezoni Primere División s povprečno ekipo niso dovolj dobri podatki, da bi (nogometaša Raya Vallecana, op. a.) Michuja popeljali do reprezentance?
Res je, da me ob (Robertu) Soldadu sprašujejo tudi za druge igralce, ki so manj znani, kot je Michu, ki ima za seboj fantastično sezono in je glede na število golov na tekmo izjemno dragocen. Ampak na tem položaju nas ovira velika konkurenca, saj so tu še igralci kot so (Juan) Mata, Cesc (Fabregas) ali (David) Silva … Vseeno ima to, kar dela Michu, veliko vrednost.

Dragi Vicente. Najprej bi rad izrazil svoje občudovanje do vrednot, ki jih predstavljate. Verjamem, da ste zadovoljni z dobrimi igrami nekaterih igralcev Athletica Bilbaa, kot so Ander Herrera in Iker Muniain, "odkritje" Javija Martíneza na položaju osrednjega branilca in izbruh Óscarja de Marcosa, igralca, ki igra po celem igrišču. Ali obstaja možnost, da bi se kdo izmed njih, še posebej Javi, pojavili na naslednjih seznamih?
Res je, in strinjam se z vašim mnenjem, da Athletic igra zelo dobro in ima posamezne igralce, ki so močno napredovali in odigrali izjemno sezono. Seveda obstajajo možnosti, ne le za Javija Martíneza, (Fernanda) Llorenteja in (Andonija) Iraolo, ki prihajajo, ampak tudi za ostale, ki so izkoristili dober trenutek celotne ekipe.

Dober dan. Se vam zdi v redu način, na katerega je (Josep) Guardiola "kaznoval" (Gerarda) Piquéja, da ga je vzel s seboj na tekmo v Nemčijo, kjer nato ni igral? Če bi to storil (José) Mourinho, potem bi ga močno kritizirali, ker je javno "ponižal" igralca.
Najprej moram reči, da primera ne poznam. Ampak trener naredi tisto, kar misli, da je najbolje za ohranitev enotnosti ekipe in vem, kako ima Guardiola rad Piquéja, je človek, ki je čustven do svojih igralcev. Vsako situacijo, ki se pripeti v slačilnici, vsak trener reši na svoj način, ni potrebno delati primerjav. Potrebno je, da ekipa deluje in dosega uspehe, Barcelona pa jih je v zadnjih letih dosegla veliko. Guardiola je nekaj že moral videti.

Koliko odstotkov krivde imajo trener in igralci, ko ekipa veliko zmaguje ali izgublja?
Bolj kot krivda gre za zgradbo ekipe. Tega ne bi znal natančneje opisati, ampak že od nekdaj je prava smer skupine vsaj deloma odvisna od tistega, ki jo vodi. Zdaj je to težko ocenjevati, ampak gotovo je, da je osnova računati na dobre igralce. Ampak trener ne sestavlja le postav in dela menjave, ampak je veliko več kot to. Še več – ni en sam, gre za ekipo, ki mora voditi to skupino.

Valencia - Barcelona (21.9.2011) | Avtor: EPA EPA
Dragi gospod Del Bosque, najprej bi se vam rad zahvalil za vaše obnašanje in delo, ki je vedno dober vzor. Kot španski nogometaš lahko rečem, da se počutim zelo dobro zastopanega. Razmišljate o tem, da bi po koncu trenerske kariere v prostem času napisali knjigo spominov? Podpiram vas v tej smeri in menim, da bi bila to izjemna zapuščina nogometu.
Nisem razmišljal o tem, niti nisem tako domišljav, da bi lahko mislil, da sem lahko vzor ostalim. Stvari hočemo delati na najboljši možen način in trudim se, da španski nogomet, španske klube in reprezentanco predstavljam v dobri luči. Enotnost je nemogoča, ampak več kot je ljudi, ki spoštujejo vsaj selektorja, bolje je.

Dober dan! Menite, da bosta prevelika samozavest in pomanjkanje ambicij zaradi uspehov v zadnjem času vaša glavna sovražnika pred evropskim prvenstvom?
Imamo izkušnjo, da nas je po zmagi na evropskem prvenstvu čakalo še svetovno, obnašanje igralcev pa je bilo izjemno dobro. Menim, da imamo srečo, da lahko računamo na skupino igralcev, ki nogomet dobro poznajo, in ki imajo še nedotaknjeno dozo tekmovalnosti. Brez tega se, seveda, nikoli ne bi niti približali uspehom.

Vicente, kako je, če ste navijač Reala Madrida po srcu in vidite, da je glavno jedro reprezentance sestavljeno iz igralcev F.C. Barcelone? Bi bil lahko mladinski pogon Reala nekoč temeljni kamen izbrane vrste?
Mi se ukvarjamo z igralci, osebami, ne gledamo na to, od kje prihajajo. Skušamo najti najboljše ne glede na klub iz katerega prihajajo, to je naša glavna naloga, izbrati najboljše ne glede na klubsko pripadnost. Če že govorite o mladinski šoli lahko rečem, da je veliko klubov, ki dobro delajo na tem področju, to pa se kaže v uspehih naših mladih reprezentanc, kar je še en faktor naših dobrih rezultatov v zadnjem času.

Menite, da je José Mourinho idealni trener za Real Madrid?
Tisti, ki mora imeti o tem mnenje, so vodilni v klubu, jaz ga nimam, saj ga ne poznam, niti kako dela in bilo bi nepošteno z moje strani, da bi dajal mnenje o nekom, ki ga ne poznam. Tisti, ki morajo misliti o tem so vodilni in navijači.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.