Šport
71 ogledov

Incident: 17-letnik poškodoval sodnika

denis shapovalov EPA
Kanadski tenisač Denis Shapovalov je poskrbel za enega najodmevnejših incidentov v 117-letni zgodovini ekipnega tekmovanja za Davisov pokal.

V prvem krogu svetovne skupine pokala Davis sta se pomerili reprezentanci Kanade in Velike Britanije. Po štirih obračunih je bil izid poravnan na 2-2 in o zmagovalcu je odločal zadnji obračun Kyla Edmunda in Danisa Shapovalova.

Bolje je kazalo Otočanom, saj je Edmund dobil prva dva niza in bil samo še enega oddaljen od uvrstitve v naslednji krog. Pri tem mu je priskočil na pomoč 17-letni Shapovalov, ki je pri zaostanku z 1:2 v tretjem nizu storil veliko neumnost in poskrbel za diskvalifikacijo njegove reprezentance.

Shapovalov, aktualni zmagovalec Wimbledona v mladinski konkurenci, je po napaki, s katero je nasprotniku podaril brejk, jezno udaril po žogici, ki je glavnega sodnika Arnauda Gabasa zadela v glavo. Delivec pravice je utrpel poškodbo levega očesa. Pri blaženju otekline si je pomagal z ledom, kasneje pa je v bolnišnici opravil preventivni pregled.



Shapovalov je nepremišljeno potezo nemudoma obžaloval in komaj zadržujoč solze ponudil javno opravičilo. ''Sram me je. Počutim se grozno, saj sem razočaral ekipo in svojo državo. Rad bi se opravičil sodniku. To je bilo nesprejemljivo. Zadnjič sem storil kaj takšnega. Iz tega sem se veliko naučil,'' je sporočil 17-letnik.
Mednarodna teniška zveza (ITF) je v uradni izjavi zapisala, da Shapovalov dejanja ni storil namerno, kar bo olajševalna okoliščina pri določanju sankcij. Kanadčanu grozi več kot 10.000 dolarjev kazni in morebitna prepoved nastopanja.

''Na žalost bo incident deležen ogromne pozornosti,'' je z najstnikom sočustvoval kapetan britanske reprezentance Leon Smith in dodal: ''Najpomembneje je, da je s sodnikom vse v redu.''

Diskvalifikacije so v tenisu redke, primer Shapovalova pa je najodmevnejši po letu 2012, ko je nekdanji argentinski tenisač David Nalbandian z jezno reakcijo poškodoval linijskega sodnika med finalom travnatega turnirja v Londonu in si prislužil izključitev.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.