Šport
18 ogledov

Despresu tretja etapa in vodstvo, Stanovnik 29.

Senkalayci KTM Gajdosech Yamaha Dakar motorist motociklist druga etapa KTM Yamah EPA
Motociklisti na vzdržljivostnem reliju Dakar so opravili s tretjo etapo od San Rafeala do San Juana. Na prvem mestu je končal Francoz Cyril Despres (KTM). Drugo mesto si je privozil Nizozemec Frans Verhoeven (Sherco), tretji pa je bil Portugalec Paulo Goncalves (Husqvarna). Edini slovenski udeleženec Miran Stanovnik (KTM) je končal na 29. mestu.

Frans Verhoeven je za Cyrilom Despresom zaostal osem minut in 37 sekund, še dve sekundi več pa je zaostal Paulo Goncalves. Miran Stanovnik je v cilj pripeljal z 32 minutami in 54 sekundami zaostanka. Španec Marc Coma (KTM), ki je slavil v drugi etapi in s tem prevzel tudi skupno vodstvo, je zaradi težav z navigacijo izgubil 13:04 minute in tudi skupno vodstvo.

V skupnem seštevku je vodstvo prevzel današnji zmagovalec, ki ima pred Como, lanskoletnim zmagovalcem relija Dakar, deset minut in 12 sekund prednosti, tretji pa je z zaostankom 17 minut in 16 sekund Francoz David Casteu (Yamaha). Stanovnik - v tretji etapi je imel težave z motorjem in tudi padcem, ki se je na srečo končal brez posledic, je v skupni razvrstitvi na 24. mestu, za vodilnim pa zaostaja 54:36 minute.

"Včeraj smo na KTM-u nastavili vzmetenje in postal je lepše vodljiv, tako da sem bil po startu zelo zadovoljen z vožnjo. Potem pa se je po prvi kontrolni točki, kjer smo dolivali gorivo, kot kaže, nekaj pokvarilo v prednjem vzmetenju. Motor ni bil več vozen in imel sem vsaj deset res lepih priložnosti za padec, a sem na srečo izkoristil le eno," je pozitivno razpoložen tretjo etapo komentiral Stanovnik in dodal: "Triindvajset kilometrov sem vozil po rečni strugi z velikimi skalami skorajda v trial stilu in to s praktično neuporabnim vzmetenjem. Zame je bila to kar krvava etapa in zelo sem vesel, da sem končal v enem kosu. Padel sem ravno na najbolj mehkem delu etape, tako da sem brez poškodb. Zdaj bomo po nasvetu mehanikov iz podjetja WP, ki izdeluje vzmetenje za KTM, zamenjali prednje vilice."

Med avtomobilisti je zmago slavil Španec Nani Roma (Mini), ki je pred drugouvrščenim Poljakom Krzysztofom Holowczyczem (Mini) ciljno črto prečkal s prednostjo minute in devetih sekund. Francoz Stephane Peterhansel (Mini), devetkratni zmagovalec relija Dakar, je v primerjavi s poljskim voznikom izgubil 5:14 minute.

Holowczyc ima po treh etapah na vrhu 54 sekund prednosti pred drugouvrščenim Britancem Robbyjem Gordonom s Hummerjem, Giniel de Villiers (Toyota) iz Južnoafriške republike pa ima na tretjem mestu 1:40 minute zaostanka. Roma je četrti, Peterhansel pa je zdrsnil na peto mesto.

Motociklist v kritičnem stanju

Organizatorji relija so sporočili, da so v peščenih sipinah po drugi etapi našli nezavestnega francoskega motociklista Sebastiena Coueja, ki je v kritičnem stanju. Francoz je po nesreči obležal v pesku, bil pa je izpostavljen temperaturam, višjim od 40 stopinj Celzija, okoliščine nesreče pa še niso jasne.

"Je v kritičnem stanju. Ne vemo, kako dolgo je bil izpostavljen visokim temperaturam. Trenutno je na intenzivni negi," je dejal direktor bolnišnice Armando Dauverne. Tradicionalna vzdržljivostna dirka Dakar je že v prvi etapi zahtevala prve smrtne žrtve. Na uvodu relija je umrl argentinski motociklist Jorge Martinez Boero, v strmoglavljenju manjšega letala pa sta umrla dva navijača, ki sta si želela ogledati dirko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.