Šport
14 ogledov

Devet slovenskih finalov

aljaž pegan gimnastika EPA
Slovenska reprezentanca si je v kvalifikacijah 45. Šalamunovega memoriala, svetovnega pokala v športni gimnastiki, pritelovadila devet finalov. Dobitnik brona z EP Mitja Petkovšek je na bradlji rutinirano opravil kvalifikacijsko vajo in ima s 15,650 točke najboljši dosežek kvalifikacij.

Na veselje slovenskih ljubiteljev gimnastike se je po dveletnem premoru domačim navijačem na drogu spet predstavil Aljaž Pegan, ki bo v soboto dopolnil 38 let. "Priznam, da sem imel pred nastopom kar malo treme, ampak sem se dobro zbral. Po moji oceni sem vajo naredil zelo lepo, le seskok bi lahko bil boljši. S svojo vajo sem zadovoljen, ocena je takšna, kot je (14,125 točke), in vedel sem, da bo zelo težko priti v finale, ampak to niti ni bil moj cilj. Svoj cilj sem dosegel s tem, da sem naredil lepo vajo in korekten seskok," je po uspešnem nastopu dejal nekdanji svetovni in evropski prvak na drogu, ki je le za malenkost zaostal za finalom najboljše osmerice.

Blestel je Mitja Petkovšek, ki je za konec lepe vaje "zalimal" še seskok, ki mu je na EP odnesel peti naslov prvaka: "Morda se je vaja res zdela zelo lepa, a na bradlji sem se precej mučil. Še posebej ko mi je sredi vaje skoraj klecnila roka pri healyju, nato pa sem se zagnal, da bi seskok naredil s čim več energije, a nisem imel več veliko moči, tako da so mi ušle rame. Odneslo me je precej daleč in le po sreči sem pristal kot hruška, tako kot bi moral na EP, če bi želel osvojiti tako želeno peto zlato kolajno." Na bradlji se je med finaliste uvrstil tudi Alen Dimic (14,775).

Sašo Bertoncelj je kljub ne najboljšemu počutju izvlekel vajo na konju z ročaji in se s četrto oceno (14,575 točke) uvrstil v sobotni finale. "Odločil sem se za lažjo vajo z izhodiščem 16,200 točke, ki jo po navadi vedno naredim, a danes tudi to ni bilo samoumevno. Komaj sem se izvlekel, saj počutje res ni dobro, tudi na treningih se zelo lovim. K sreči mi je danes nekako uspelo," je po nastopu povedal najboljši slovenski konjenik, ki pa se zaveda, da bo v finalu treba pokazati več, če se želi povzpeti na oder za zmagovalce: "Definitivno ne bom šel na četrto mesto. Mogoče bom imel srečo pri žrebu in bom lahko v finalu taktiziral, a ob tako močni konkurenci dvomim. Ne počutim se dovolj dobro, da bi lahko izvajal težjo vajo z izhodiščem 16,500, ki sem jo nazadnje dobro naredil, še preden sem zbolel. A obenem se zavedam, da jo bom verjetno moral."

V kvalifikacijah so se izkazale tudi slovenske telovadke. Blestela je zlasti Teja Belak, ki je bila na preskoku z dvema dobrima skokoma najboljša v kvalifikacijah (13,775) in bo tudi v finalu napadala zmago. Belakova je dobro nastopila tudi na gredi (13,750), kjer si je prav tako izborila finale. Svoj edini današnji kvalifikacijski nastop, vajo na parterju, je dovolj dobro za finale opravila Adela Šajn (12,950). "Želela sem si narediti vajo s čim lepšo izvedbo, a se mi je malenkost zalomilo že pri prvi diagonali. Težko mi je bilo priti do sape med vajo, saj je zelo soparno, a vesela sem, da sem 'stisnila' do konca in nisem obupala. Moj edini cilj danes je bila uvrstitev v finale, izboljšave pa bom pokazala v nedeljo," je po nastopu v smehu povedala Šajnova. Na parterju si je finale pritelovadila tudi olimpijka Saša Golob (12,900).
Komentarjev 2
  • girl36 22:03 01.junij 2012.

    Kaj pa te moti?

  • AtaSmrk 21:40 01.junij 2012.

    Lektorja mate na bolniški? :)