Šport
736 ogledov

Direktor Gira grozi kolesarjem: "Nekdo bo plačal za tole!"

Mauro Vegni Epa
19. etapo dirke po Italiji so zaradi protesta kolesarjev skrajšali za več kot polovico.

Od predvidenih 258 kilometrov so jih kolesarji prevozili samo 124, namesto v Morbegnu se je etapa z zamudo začela v Abbiattegrassu, kamor so tekmovalce pripeljali z avtobusi.

Zmage se je veselil češki klesar Josef Černy, najboljši Slovenec je bil Jan Tratnik na 19. mestu (+11:43). Nizozemec Wilco Kelderman je zadržal rožnato majico.

Josef Černy Giro d'Italia Šport Kontroverzen dan pripadel ubežniku

Direktor Gira Mauro Vegni je bil zaradi protesta kolesarjev in posledične prepolovitve maratonske etape besen kot ris. Po njegovem mnenju gre za "nedopustno" odločitev, ki je ne bodo kar tako pometli pod preprogo.

 | Avtor: Epa Epa
"To je nesprejemljiva odločitev. Trenutno razmišljamo samo o tem, kako priti do Milana, nato pa bo nekdo plačal za tole. Obžalujem, da smo pustili slab vtis. S tem smo zasenčili vso dobro delo, ki smo ga opravili do sedaj," je besnel Vegni.

Kolesarji so v skupni izjavi na spletu zapisali, da je skrajšanje etape pripomoglo krazbremenitvi njihovega imunskega sistema. Adam Hansen (Lotto Soudal) je zatrdil, da je bil predlog za skrajšanje etapo podan že v četrtek, kar pa Vegni zavrača.

"Nisem prejel nobene zahteve s strani kolesarjev ali zveze. Niti v četrtek niti v petek zjutraj," trdi direktor dirke. "Kdor pravi, da je bil predlog spisan pred petkovim jutrom, naj to dokaže, drugače bo prejel pismo našega odvetnika," je grozil.

Primož Roglič Vuelta Vuelta Šport Roglič v mirni etapi nadzoroval dogajanje

Povedal je še, da vremenske razmere niso upravičile aktivacije protokola za ekstremne pogoje, ki predvideva skrajšanje etape zaradi zmrznjenega dežja, snega, močnega vetra, ekstremnih temperazu ali slabe vidljivosti.

"Poznali so razdaljo in zavedali so se, da bo Giro na sporedu kotobra. Padavine so možne, a na startu je bilo 13 stopinj. To ni tako dramatično, zato brez izgovorov," je dejal Vegni.

Organizatorji so grožnjo, da bo protest za seboj potegnil določene sanckije, uresničili z odločitvijo, da bodo denarne nagrade za 19. etapo donirali boju proti novemu koronavirusu.

"Spoštujemo odločitev, da se denar nemni boju proti covidu-19, še posebej ker smo lahko srečni, da sploh lahko tekmujemo," je povedal šef ekipe CCC Team Jim Ochowicz. "Za nas je najpomembnejša Černyjeva zmaga in to bomo proslavili kot ekipa. Odvzem denarne nagrade nam ne bo pokvaril tega trenutka," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.