Šport
25 ogledov

Dirkač formule 1 do paraolimpijskega zlata

Alex Zanardi Profimedias
Na paraolimpijskih igrah v Riu je svoj prvi nastop na največjem tekmovanju za športnike invalide opravil kolesar Primož Jeralič. V kronometru je bil v svoji kategoriji H5 deseti, zmagal pa je eden največjih zvezdnikov iger Italijan Alex Zanardi.

"Jaz sem že starec. Fantastično je, ponavadi se ne zahvaljujem bogu za takšne stvari, ker ima najbrž bolj pomembne opravke. A danes je bilo tako težko, toliko se je dogajalo, zato sem se mu zahvalil. Moje življenje je privilegij, ki se nikoli ne konča," je po koncu paraolimpijske preizkušnje dejal 49-letni Alex Zanardi.

Nekdanji dirkač formule 1 je po grozoviti dirkaški nesreči leta 2001 ostal brez obeh nog, ki so mu jih amputirali. A to mu ni odvzelo volje do hitre vožnjea, že dve leti kasneje je znova dirkal, leta 2009 pa se je posvetil povsem drugemu športu. Že leta 2012 je nastopil na paraolimpijskih igrah v Londonu, kjer je osvojil dve zlati in eno srebrno odličje.

Na tokratnem kronometru je bil razplet zelo tesen. Zanardi je le za tri sekunde premagal Avstralca Stuarta Trippa, tretji je bil Američan Oscar Sanchez. Slovenski paraolimpijec Primož Jeralič je bil deseti.

"Moj čas še prihaja"

Jeralič je vse od začetka paraolimpijskih iger v Braziliji čakal na svoj prvi nastop. Kolesarji so v Pontalu na delu le danes in v četrtek, ko bodo na sporedu cestne preizkušnje, vse doslej pa sta s trenerjem Aleksejem Dolinškom iskala primerne lokacije za trening v prometno zelo obremenjenem Riu.

Danes je šlo za Jeraliča zares, kot novinec na največjih tekmovanjih in v družbi izkušenih tekmecev pa je bil po opravljenem 20-kilometrskem kronometru, ta je potekal na zelo zahtevni progi z nekaj ostrimi zavoji in z močnim vetrom,l zadovoljen z doseženim.

"Na progo smo bili pripravljeni, tudi na te vremenske razmere. Pričakovali smo veter iz smeri Atlantika in prve štiri kilometre je bil veter bočen, tudi hitrosti so bile konstantne, okrog 45 km/h. Nazaj pa je bil veter v prsi, moral si zelo garati za 33 km/h. S svojim premiernim nastopom sem zalo zadovoljen, pokazalo se je, da sva s trenerjem dobro delala. Moj čas šele prihaja," je kronometer ocenil Slovenec.

"Kar sem rekel, sem uresničil. Moj maksimalni utrip je bil danes 208, kar pomeni, da sem dal vse od sebe. Pokazala se je dobra fizična pripravljenost, komaj čakam nadaljevanje," je dejal Jeralič. "Paraolimpijske igre niso vsak dan. Prvič moraš imeti srečo, da sploh prideš zraven. Čustveno jih dojemaš drugače kot svetovni pokal ali prvenstvo in tudi to je bilo dodatna spodbuda," je o pomenu iger in morebitni tremi pred prvim startom dejal Jeralič.

Manj kot 24 ur ga čaka do naslednje preizkušnje, cestne dirke, tako da bo zelo malo časa za pripravo nanjo. Počitek in regeneracija sta recept Jeraliča za tekmo, od katere, kot je namignil pred igrami, sicer pričakuje manj kot na kronometru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.