Šport
27 ogledov

Djoković preprečil sanjski finale

1/19
Žurnal24 main
Srb Novak Djoković je v drugem polfinalu OP ZDA izločil drugega nosilca Rogerja Federerja. Nole je zaostajal že z 1:2 v nizih, a nato dobil preostala dva niza. V finalu se bo pomeril z Rafaelom Nadalom.

Slovenski teniški igralec Blaž Kavčič, peti nosilec challengerja ATP na Reki z nagradnim skladom 30.000 dolarjev, je v sobotnem polfinalu po treh urah in 20 minutah s 4:6, 6:2 in 7:6 (6) izločil drugega nosilca Argentinca Carlosa Berlocqa. Kavčič je v tretjem nizu rešil tri zaključne žoge tekmeca.

Mnogo ljubiteljev tenisa si je tokrat na igriščih Flushing Meadowsa obetalo sanjski finale med Rafaelom Nadalom in Rogerjem Federerjem, še posebej potem ko je Nadal z odliko opravil svojo polfinalno nalogo in za malico pohrustal Rusa Mihaila Južnija. A Novak Djoković je očitno imel drugačne načrte. Po zaostanku z 1:2 v nizih se je prebudil in dobil naslednja dva niza, ob tem ubranil dve zaključni žogici FedExa, ter tako prišel do druge uvrstitve v finale US Opena. Pred tremi leti je bil zanj v finalu usoden prav Federer. ''Opravičujem se vsem tistim, ki so si želeli videti Rogerja in Rafo v finalu, toda zame je to tekma, ki si jo bom zapomnil za vse življenje,'' se je Djoković malce pošalil po veličastni zmagi.  O rešenih dveh zaključnih žogicah najboljšemu tenisaču vseh časov pa je Srb povedal naslednje: ''Zaprl sem svoje oči na forehande na zaključne žogice Federerja in jih le udarjal ter imel sem srečo''

Švicar zapravil dve zaključni žogici v 5. nizu pri 5:4 in 40:15 na servis Srba
Prvi niz je pripadel Federerju, čeprav je prvi brejk uspel Djokoviću (7:5). Drugi niz je z dvema odvzema servisa ekspresno dobil Djoković (6:1). V tretjem nizu je Federer, ki je v New Yorku sicer slavil že petkrat, z enim brejkom prav v zadnji igri niza prišel do vodstva z 2:1 (7:5). Nato pa je na sceno stopil Nole in najprej dobil četrti niz s 6:2, v petem pri izidu 5:4 za Švicarja na svoj servis rešil dve zaključni žogici Federerja (15:40). Psihološko prednost je Djoković izkoristil že v naslednji igri, ko je drugemu nosilcu še zadnjič na dvoboju odvzel servis. Z nekaj težavami je odserviral za veliko zmago s 7:5 in s 3:2 v nizih.

Federer, ki so ga mnogi že pred začetkom turnirja videli v finalu je bil po dvoboju razumljivo razočaran. Finalnega dvoboja si ne bo ogledal. ''Poglejte, v tenisu sem tedne in tedne. Zadnja stvar, ki bi si jo želel, je ta, da bi si moral ogledati še en teniški dvoboj, kjer ne sodelujem. Nekaj časa bom preživel z otroki, mogoče se bom odpravil po nakupih.''

Nadal brez težav za prvi finale US Opena
Prvi niz ni postregel z najboljšim tenisom. Nadal je v četrti igri prvega niza prišel do prvega brejka in povedel s 3:1. Sledila je maratonska peta igra, ki je prvo brejk priložnost ponudila tudi Južniju. Nadal je peto igro vendarle dobil in s še enim brejkom v osmi igri prvi niz uspešno pripeljal do konca (6:2). V statistiki je pred sobotnim polfinalom pisalo, da je Rafael Nadal na turnirjih za grand slam, potem ko je dobil prvi niz, le enkrat izgubil dvoboj in zmagal kar 105-krat! Izjemno statistiko je Nadal še nekoliko popravil in zmagal še stošestič.

V drugem nizu je Rus osvojil eno igro več kot v prvem, odločilni brejk je Špancu uspel pri izidu 4:3 v njegovo korist, nato je le še uspešno odserviral in si priigral vodstvo z 2:0 v nizih.

Podobno kot v prvem nizu je Mihail Južnij svoj servis izgubil v četrti igri. Ko je že kazalo, da je vsega konec, je Južni v osmi igri s svojo šele drugo brejk priložnostjo odvzel servis Špancu in izenačil na 4:4! A Nadal se ni dal motiti in vnovič ''brejknil'' Rusa, nato še enkrat več odlično odserviral brez izgubljene točke in tretji set pod streho pospravil z izidom 6:4.

"Uresničila se mi je velika želja. Igral bom finale na največjem centralnem stadionu. Dolgo časa sem to poskušal, a vselej neuspešno. Zdaj pa mi je končno uspelo. Tu se počutim kot doma, vzdušje je fenomenalno in vesel sem, da sem prišel do konca. Zmaga proti Južniju mi bo še utrdila samozavest, čeprav moram priznati, da je bil Mihail danes precej utrujen. Imel je veliko več daljših dvobojev od mene," je po zmagi dejal Nadal, ki na turnirjih za grand slam doslej v finalu ni igral le v New Yorku.

US Open, polfinale:

Rafael Nadal (ŠPA, 1) : Mihail Južni (RUS, 12) 6:2, 6:3, 6:4

Roger Federer (ŠVI, 2) : Novak Djoković (SRB, 3) 7:5, 1:6, 7:5, 2:6, 5:7

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.