Šport
17 ogledov

Do Londona priveslala le Čop in Špik

bled sp 2011 čop špik Saša Despot
Slovensko veslaško reprezentanco bosta na olimpijskih igrah v Londonu zastopala le Iztok Čop in Luka Špik, ki sta si vozovnico za borbe v Etonu priveslala s petim mestom na lanskem svetovnem prvenstvu na Bledu. V dodatnih olimpijskih kvalifikacijah v Luzernu so se danes poslovili vsi trije slovenski čolni, ki so se potegovali za nastop na igrah.

Dve od treh slovenskih posadk sta olimpijske veslaške kvalifikacije v Luzernu sklenili že dopoldne v polfinalu. Skifist Jernej Markovc, še mladinec, ki je odlično nastopil v predtekmovanju, je bil v svoji polfinalni skupini peti. Lahki dvojni dvojec z Juretom Cvetom in Juretom Gracetom pa je osvojil zadnje, šesto mesto.

Popoldne so v finalu nastopili še Gašper Fistravec, Janez Jurše, Gregor Domanjko in Marko Grace v dvojnem četvercu. Na igre sta vodili le prvi dve mesti in v Luzernu sta vlogo favoritov potrdili posadki Estonije in Francije. Do tisočmetrske znamke so bili v boju za prvi mesti tudi Slovenci, ki pa so v drugem delu močno zaostali, si nabrali velik zaostanek in tekmo končali na četrtem mestu. V drugem delu so jih prehiteli še Čehi.

"Na splošno gledano s skupnim izkupičkom nismo zadovoljni. Pri četvercu in lahkem dvojnem dvojcu sta bili na voljo le po dve mesti za preboj na OI. Dvojni četverec je imel precej močno konkurenco v Francozih, Estoncih in Čehih, z veslanjem nad pričakovanji bi lahko konkurirali tudi tukaj za drugo mesto, ampak so fante mogoče pričakovanja malo 'pobrala'," je nastop treh slovenskih čolnov ocenil selektor Miloš Janša.

"Za lahki dvojni dvojec bi lahko rekel, da je nastopil slabše, kot je njegov domet, pri skifu pa nismo imeli posebnih pričakovanj, ker nismo vedeli, kam spada. Računal sem, da bi se lahko uvrstil v finale A, ampak to je tudi največ, kar je lahko naredil. Glede na to, da je še mladinec, ga lahko ocenim, da je nastopil v skladu s pričakovanji in zmožnostmi," je še pristavil Janša.

Veslaške tekme v Luzernu pa s tem še niso končane. Že ta konec tedna bo na Rdečem jezeru druga tekma svetovnega pokala, tudi z Iztokom Čopom in Luko Špikom v dvojnem dvojcu ter Rajkom Hrvatom in Janom Špikom v skifu.

"Od te tekme si obetam to, da se položaj dvojnega dvojca ne bo spremenil, ne glede na to, da bo nekaj konkurence več z Avstralci, Novozelandci ... Najpomembneje bi bilo to, da obdrži priključek. Sama uvrstitev ne bo toliko pomembna kot to, da za zmagovalcema, če to ne bosta Čop in Špik, ostaneta v sekundi ali dveh. To bo glavni cilj tekme," pa se je na tekmo svetovnega pokala še ozrl Janša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.