Šport
12 ogledov

Do zmage v zadnjih trenutkih

Maribor - Maccabi
1/17
Simon Maljevac
Mariborski nogometaši so v kvalifikacijah za Ligo prvakov gostili izraelski Maccabi iz Tel-Aviva, pred povratnim dvobojem pa vodijo z 1:0. Zadetek je v zadnjih trenutkih tekme zabil Damjan Bohar.

Ljudski vrt je gostil prvo tekmo 3. predkola Lige prvakov med Mariborom in Maccabijem iz Tel-Aviva, povratna tekma bo že v torek v Larnaki na Cipru, saj zaradi zaostrenih razmer Izraelci ne smejo igrati na domačem stadionu. Prav zaradi napadov na Gazo je bil v Mariboru že pred dvobojem mirni protest v podporo Palestincem.

Premoč gostov le na začetku 

Gostje so sicer dobro odprli tekmo, že v drugi monuti je namreč vratar Jasmin Handanović le stežka odbil žogo v kot po strelu z glavo Erana Zahavija. Izraelci so imeli v uvodnih minutah terensko premoč, izbranci Anteja Šimundže pa so prvič zapretili v 15. minuti, ko je s približno 25 metrov sprožil Dare Vršič. Njegov strel pa je španski čuvaj mreže Juan Pablo uspel zaustaviti. V 19. minuti je z roba kazenskega prostora poizkusil Jean Philippe Mendy, a je bil njegov strel blokiran, po kotu pa je v kazenskem prostoru do strela prišel Željko Filipović, žoga pa je poletela precej mimo cilja.

V 28. minuti je Zahavi dolgo podajo lepo s peto vrnil na 15 metrov, pritekel je Nigerijec Nosa Igiebor in poizkusil z volejem, žoga pa je na srečo gostiteljev švignila mimo desne vratnice Handanovićevega gola. To je bila najlepša priložnost v prvem polčasu. Do glavnega odmora je dvakrat nevarno v izraelski kazenski prostor podal še Mitja Viler, Mendy pa je bil dvakrat prekratek. Za Francoza je bila to že 13. evropska tekma v dresu vijoličastih, zadetka pa še ni dosegel.

Drugi polčas po okusu mariborskih navijačev

Ob odhodu v garderobo so nekateri navijači mariborske nogometaše pospremili z žvižgi. Slednji so morda tudi zaradi tega bolj odločno krenili v drugih 45 minut. Že na samem začetku se je moral tako izkazati gostujoči vratar, ko je po prostem strelu Dareta Vršiča med gostujočimi branilci zavladala panika, Juan Pablo pa je preprečil avtogol. Španec se je izkazal tudi v 59. minuti, ko je v kot poslal projektil Amirja Derviševića.  

Vijoličasti so prevladovali v prvi polovici drugega polčasa, v 65. minuti pa so Izraelci izpeljali zelo nevaren protinapad. V zadnjem trenutku je Marko Šuler izbil žogo pred Edenom Benom Basatom. Večjih priložnosti ni bilo vse do izteka rednega dela igre, ko je najprej z velike razdalje zapretil mariborski novinec Sintayehu Sallalich, po kotu pa je z glavo prek vrat streljal še Šuler.

Nore zadnje sekunde in gol!

Slavje Maribor | Avtor: Simon Maljevac Simon Maljevac
Sodnik je nato tekmo podaljšal za štiri minute. V zadnjih sekundah dvoboja je Vršič na desnem boku našel samega Petra Stojanovića, ta je podal v peterec, kjer je Marcos Tavares le nekako zadel žogo, ki se je skozi noge izmuznila vratarju gostov. Žoga je najverjetneje tudi prečkala golovo črto, vendar sodniki niso reagirali, Izraelci pa so jo izbili v polje. A morebitna napaka mož v črnem tokrat ni bila usodna, saj so vijoličasti znova prišli do okroglega usnja. Po podaji Derviševića v kazenski prostor je z glavo zadel Damjan Bohar, ki se je tako razveselil svojega prvega gola v Evropi. To je bil tudi zadnji strel na tekmi.

Izjave po tekmi:

Ante Šimundža, trener Maribora: "Tekma je bila takšna kot smo si jo predstavljali. Vedeli smo v katerih elementih igre je Maccabi odličen. Krenili so zelo ofenzivno, vendar smo jih hitro nevtralizirali in s takšno igro vztrajali do konca. Vsi fantje so dali maksimum, plod dobre pripravljenosti, mentalne zrelosti in izkušenj pa je bil zadetek v sami končnici srečanja. To je bil šele prvi polčas in zavedamo se, da za napredovanje potrebujemo dve dobri tekmi. Na Cipru nas čaka težka tekma in naredili bomo vse, da si izborimo napredovanje. Zagotovo bo prišlo do določenih taktičnih sprememb. Proti vsakemu tekmecu si želimo ohraniti mrežo nedotaknjeno, vendar se ne posvečamo prevelikim kalkulacijam."

Aleksander Rajčević, branilec Maribora: "Najpomembnejše je, da smo ohranili našo mrežo nedotaknjeno, za piko na i pa smo uspeli doseči zadetek v zadnjih sekundah. Kljub prednosti moramo tudi na povratni tekmi zaigrati maksimalno zbrano in paziti na njihove nevarne napadalce, ki si tokrat niso priigrali prave priložnosti. Branimo se kot ekipa in to je vidno na zadnjih evropskih tekmah, ko smo tekme zaključili brez prejetega zadetka. Kot kaže smo se na pripravah dobro uigrali. Upam, da bomo v takšnem slogu tudi nadaljevali."

Oscar Garcia, trener Maccabija: "Nekateri igralci niso bili pripravljeni za igro vseh devetdeset minut, zato sem moral opraviti določene menjave v zvezni vrsti in to je vplivalo na našo igro. V prvem polčasu smo bili kljub vsem težavam boljše moštvo, nato pa smo težje kontrolirali dogodke na igrišču. Maribor je bil v drugem polčasu boljši, še posebej pa je težko prejeti zadetek v zadnji minuti. Zavedali smo se, da je Maribor močna ekipa, ki bo igrala čvrsto v obrambi in prežala na protinapade. Imeli smo svoje priložnosti, vendar nismo bili dovolj odločni v zaključkih. V povratni tekmi se bo Maribor zagotovo branil, tako da nas čaka težko delo, vendar verjamemo v napredovanje. Povratne tekme ne igramo doma, kar bo oteževalna okoliščina, saj bi imeli na domačem stadionu bučno podporo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.