Šport
13 ogledov

Dober odpor Jesenic, ne tudi zmajev

Gledalci so sklonjenih glav zapuščali tako Tivoli kot Podmežaklo. (Foto: Nik Rov Žurnal24 main
Slovenski ekipi sta v 15. kolu lige Ebel klonili na domačem ledu. Jeseničani so dvakrat vodili proti Gradcu, a na koncu izgubili (4:5). Olimpija je proti VSV Beljaku hitro položila palice (2:5).

Jeseničani so spet zaigrali oslabljeni. Poškodovani peterici (Wade Skolney, Doug Nolan, Klemen Pretnar, Jason Beckett, Marjan Manfreda), ki je manjkala že na zadnjih dveh tekmah, se je tokrat pridružil še oboleli kapetan Tomo Hafner.

Železarji so se bili že v drugi minuti prisiljeni braniti z igralcem manj, ko je bil izključen branilec Eric Werner. Ko so bile moči na ledu znova izenačene, je zapretil udarni domači napad. Fabian Weinhandl je najprej ubranil strela Roberta Saboliča in Roka Tičarja, slednji pa je nato le dosegel svoj deseti gol v sezoni. Veselje v Podmežakli pa je trajalo le dobro minuto, nezbranost v jeseniški obrambi je v sedmi minuti kaznoval Michael Ouellette in izenačil. Sledila je prva izključitev pri gostih, a Jeseničani z igralcem več niso povezali svojih vrst, zato pa jim je uspelo izsiliti novo izključitev. Tokrat so bili slovenski prvaki uspešnejši. Po podaji Mitje Robarja je v polno zadel Brett Lysak. Vodstvo domačih pa spet ni zdržalo. Po strelu Manuela Gahnala je vratar Jaako Suomalainen slabo posredoval in plošček se mu je med nogama skotalil v gol. Gostje so pred koncem tretjine povedli, uspešen je bil Matthias Iberer.

Na začetku druge tretjine je domači trener Heikki Mälkiä zamenjal vratarja. Med vratnici je stopil Mitch O'Keefe. V 21. minuti so imeli Jeseničani igralca več, izključen je bil nekdanji železar Jean-Philippe Pare. Namesto izenačenja pa je v protinapadu vodstvo gostov povišal Christoph Harand. Jeseničani so nato z igralcem več stisnili goste v njihovo obrambno tretjino, Yannik Tremblay pa je storil nov prekršek. Domači so imeli 55 sekund dva igralca več in znižali zaostanek. Po podajah Tičarja in Saboliča je zadel Werner. Na polovici tekme je Marc Cavosie pripravil priložnost Brusu, ki pa iz ugodnega položaja ni zadel. Potem je bil blizu zadetka še branilec Aleksander Magovac, njegov strel je Weinhandl odbil. Kar ni uspelo domačim, je gostom. Po samostojnem prodoru je vodstvo Štajercev povišal Warren Norris.

Prvi nevarnejši poskus domačih v zadnjem delu je bil strel Saboliča v 48. minuti, ki ga je Weinhandl zadržal. Sledila sta strela Matevža Ermana in Wernerja z modre črte, ki sta bila prav tako plen gostujočega vratarja. Pet minut pred koncem so železarji dobili priložnost, da ujamejo tekmece. Po izključitvi Pareja je šel na klop za kaznovane še Klimbacher. Jeseničani so drugič zadeli z dvema igralcema več, drugič na tekmi je bil uspešen Tičar. Ouellette je imel v predzadnji minuti priložnost, da bi odločil tekmo, a O'Keefe se je tokrat izkazal. Jeseničani so nato napadali brez vratarja in s šestim igralcem v polju, izid pa se ni spremenil.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zmaji napadali, Beljak zabijal
Ljubljančani so obračun z drugouvrščeno ekipo prvenstva začeli z mešano popotnico. Potem ko so na prejšnji domači tekmi premagali prvake iz Salzburga, so v nedeljo predvsem zaradi neučinkovitosti izgubili na gostovanju pri madžarski Sapi.

Prav neučinkovitost je bila tudi tokrat šibka točka domačega moštva. Hokejisti v zelenem so v prvi tretjini zapravili vsaj pet zrelih priložnosti za gol. Na drugi strani so bili njihovi tekmeci neusmiljeni, v obdobju, ko so se domači zaman trudili, da bi plošček spravili za hrbet Bernharda Starkbauma, so gostje iz Beljaka dvakrat premagali Aleša Silo. Česar niso izkoristili Petr Šachl že v deveti sekundi tekme, pa Žiga in Eric Pance, predvsem pa dvakrat Tomi Mustonen ob igri 5-4, sta v polno hladnokrvno pospravila Andreas Kristler v šesti in Benjamin Petrik po močnem strelu Kevina Mitchella z modre linije v 15. minuti. Ob koncu tretjine pa je moral ob zbegani domači obrambi večkrat posredovati še Sila, sicer bi bila tekma odločena že po 20 minutah.

Nadaljevanje je bilo podobno. Olimpija se je trudila, a učinka ni bilo. Domači so sicer preživeli dvakrat po dve minuti z igralcem manj, toda sredi tekme, ko so imeli sami prednost dveh igralcev, so si 50 sekund zaman prizadevali za učinkovito akcijo. Šele po izteku druge kazni Beljaku jim je le uspelo spraviti plošček v mrežo, strelec je bil Mustonen. Veselje v Tivoliju pa ni trajalo prav dolgo: že dve minuti zatem je, ob znova nezanesljivi obrambi, povišal Michael Raffl. Za piko na i pa so gostje tik pred koncem drugega dela pobegnili že na +3, potem ko je Tomaž Razingar "zavrtel" domačo obrambo in lepo zaposlil soigralce.

Visoka prednost je gostom omogočila bolj sproščeno igro v zadnjem delu. Beljačani se niso več pretirano naprezali, v obrambi so le pazili, da domači le ne bi presenetili s kakšnim nevarnejšim strelom. A zeleno-beli so imeli dovolj težav že z organizacijo igre, njihove napadalne akcije pa niso pomenile posebnih nevarnosti za Starkbauma. Šele pred koncem tekme so le izkoristili prednost dveh igralcev na ledu. Nato so domači iz igre potegnili še Silo in skušali doseči še dva gola za podaljšek. Beljak pa je zasluženo zmago le potrdil in dosegel peti gol v nebranjeno mrežo.

Liga Ebel, 15. kolo:

Lestvica:
1. Celovec 26 točk

2. Beljak 22
3. Salzburg 20
4. Medveščak 17
5. Dunaj 16
6. Jesenice 15
7. Gradec 12
8. Olimpija 11
9. Linz 11
10. Sapa 10

Linz : Medveščak 3:4 (2:0, 0:1, 1:2)
Purdie (8), Shearer (20, 59); Rabbit (34), Maclean (44), Hečimović (45)
* - po kazenskih strelih

KAC : Sapa Fehervar 5:2 (1:0, 2:0, 2:2)
Brandner (15), Kalt (23), Brandner (35), Geier (43, 57); Palkovics (48, 49)

RB Salzburg : Dunaj 4:2 (0:0, 1:0, 3:1)
Pewal (29), Regier (47), Lynch (53), Pewal (56); Pinter (47), Ulmer (58)

Acroni Jesenice : Graz 99ers 4:5 (2:3, 1:2, 1:0)
Tičar (6, 57), Lysak (12), Werner (29); Ouellette (7), Ganahl (14), Iberer (17), Harand (23), Norris (37)

Tilia Olimpija : VSV Beljak 2:5 (0:2, 1:2, 1:1)
Mustonen (32), Šachl (58);Kristler (6), Mitchell (15), Raffl (34), Damon (40), Ferland (60) 

* - v živo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.