Šport
26 ogledov

''Dobro jutro, srček''

Maze podelitev medalja kolajna smuk Soči olimpijske igre Stanko Gruden/STA
"V to sem verjela, odkar sem tu. Prišla sem osvojit olimpijsko medaljo, pa ne srebrne in ne bronaste, ampak zlato, in to sem naredila," je po osvojitvi najžlahtnejše olimpijske kolajne v smuku dejala Tina Maze.

"Tako, kot se mora!" je na vprašanje, kako je slišati, da je osvojila zlato kolajno, odgovorila Mazejeva. "V smuku enostavno ni bilo prostora za napake, pa še sem zgrešila tu v spodnjem delu, tako da vožnja ni bila perfektna, vseeno pa je bilo dovolj za zmago. Želja je bila po zmagi, ampak v zavedanju, da sem šla spet malo po svoje, in ker je bila na startu še Anna Fenninger, sem morala počakati. Ampak v to sem verjela, in če verjameš, se zgodi," se je smejalo prvi slovenski dobitnici zlate kolajne na zimskih OI.

Razmišljala o progi

Na vprašanje, ali jo je skrbelo, da bo proga spodaj zaradi previsokih temperatur premehka, je Mazejeva odgovorila pritrdilno. "Seveda me je proga skrbela, ker se pri teh temperaturah spreminja. Trenerji so rekli, da jo bodo spodaj solili, in ta dvom smo včeraj rešili, kar se mi zdi zelo pomembno. Tako nisem šla na progo z občutkom, da morda ne bo to to. Če smučaš dobro, se da vedno v vseh razmerah opraviti dobro," je pojasnila. "Smuči so vedno odlično pripravljene, Andrea (Vianello; op. a.) je najboljši serviser na svetu in zanje lahko najdem same dobre besede," je Mazejeva po današnjem uspehu v kraljevski disciplini alpskega smučanja izrecno pohvalila tudi svojo ekipo serviserjev.

Spomini na tekmo iz otroštva

tina maze kolajna smuk soči twitter | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
"Pred dvema letoma sem imela zelo veliko spoštovanje do smuka in takrat si ne bi niti upala meriti na zlato kolajno v smuku, ampak treningi, ki smo jih zadnjih nekaj let v poletnem času opravili v Portillu, so mi veliko dali. Sem veliko samozavestnejša, manj me je strah teh hitrosti, imam boljši občutek za drsenje. Po glavi mi je ves čas hodila moja prva otroška tekma, ki smo jo imeli prav v smuku v Črni. Rekla sem si: če si lahko tam zmagala tako majhna, ko so bili vsi večji za dve glavi, lahko še danes tu," se je spomnila tudi svojih začetkov.

Je pričakovala zmago? "Nežka (Poljanšek, fizioterapevtka; op. a.) me je že včeraj postavila pred dejstvo z vprašanjem, ali mislim, da lahko zmagam. Rekla sem, da so druge dobre, ampak verjamem v to, da lahko zmagam. In enostavno moraš verjeti."

Privošči tudi Gisinovi

"Z Dominique sva istih let, podobne stvari nama gredo po glavi, včasih tudi preveč. Ona je zelo inteligentna, včasih misli preveč – tako kot jaz, ampak sem ji rekla: vidiš, danes pa se je poplačalo. Tudi ona je imela letos velike težave in ji privoščim zlato, ker jo razumem, skozi kaj se je morala prebiti," pa je dejala o sodobitnici zlate kolajne, Švicarki Dominique Gisin.

S Pinijem se je vse obrnilo na bolje

Eden od pomembnih delov sestavljanke, ki je Mazejevo popeljala do te zmage, je bila tudi nedavna menjava trenerja: "Mauro (Pini; op. a.) je v ekipo prinesel določene stvari in vse se je za nas obrnilo na bolje. Seveda za uspeh, kot je olimpijska zmaga, ni potrebno samo to; potrebnih je veliko koščkov, in šele ko se vsi sestavijo, je lahko slika popolna."

"Moj fokus je bil letos ves čas na olimpijskih igrah in včasih se je bilo težko motivirati ali biti povsem na mestu v svetovnem pokalu. Po lanski sezoni sem vedela, da je vse, kar me zanima, še zlato na olimpijskih igrah. Takrat bo moja slika kot športnice popolna," se je Mazejeva ozrla tudi na doslej manj uspešno sezono v svetovnem pokalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.