Šport
26 ogledov

Dobro vodenje, slabo selekcioniranje

Reprezentanco bo treba pomladiti, je prepričan Aljoša Žorga. (Foto: Saša Despot) Saša Despot
"Prekratka klop. Niso imeli menjav, da bi lahko igrali trdo, trdo, trdo ..." v analizi končanega SP o pomanjkljivosti Slovenije pove Aljoša Žorga. O prvakih Američanih pa: "Imajo več mišic in fenomenalnega Duranta."
Pokazalo se je, da je treba za reprezentanco izbrati fante, ki so na vzponu. Naša pomanjkljivost je bila, da smo se v zadnjih četrtinah utrudili. Košarka je šport mladih. V moštvo je treba vzeti vzhajajoče zvezde. Ti fizično lažje prenesejo tako tekmovanje, kot je evropsko prvenstvo.
Aljoša Žorga

Črto pod v nedeljo končano košarkarsko SP v Turčiji smo potegnili v pogovoru z zlatim s svetovnega prvenstva leta 1970 Aljošo Žorgo, čigar razmišljanja so se vam zdela na mestu že ob začetku prvenstva. Slovenci so končali na osmem mestu, kar je največji uspeh, a zadnje tri tekme so pokazale določene slabosti. "Bodimo pozitivni. Biti osmi na svetu v kateremkoli športu ni majhna stvar. Druga stvar pa je sestava moštva, ki ga moramo nujno pomladiti. Tri, štiri pomladitve so nujne. Mlajši in vzhajajoči, kot je Vidmar, ki je imel po mojem premajhno minutažo, da bi se vsaj kalil, morajo priti zraven. Nekaj starejših fantov se bo moralo umakniti."

Žorga poudarja, da je izbrancem Memija Bečirovića preprosto zmanjkalo moči. "Absolutno! Zadnja četrtina oziroma druga polovica vsake tekme je bila bistveno slabša kot prva, kar kaže, da jim je zmanjkovalo moči, da so bili utrujeni, da ni bilo več tistega mladostnega poleta. Med Srbi in Turki na drugi strani je bilo pravo pretepanje. To je bil pretep od prve do zadnje minute. Šlo je za to, kdo bo fizično močnejši. Slovenija pa je igrala en polčas in še malo, nato pa tega pretepanja ni bilo več. Turki in Srbi pa so zdržali do konca." Ali drugače: "Prekratka klop. Niso imeli menjav, da bi lahko igrali trdo, trdo, trdo ..." poudarja Žorga.

Da bi se naslednje leto na EP res lahko kosali za kolajno, kar je cilj vodstva reprezentance, bo treba v sodelovanje prepričati: "Seveda bi nam Beno Udrih prišel še kako prav. Je nosilec igre v klubu. Kakšen od zdajšnjih playev bi se moral zato umakniti. Jasno, zraven mora biti Erazem Lorbek. In pa mogoče Zoran Dragić." Na račun selektorja je pred SP letelo kar nekaj kritk. Lahko danes rečemo, da je razen te z Benom Udrihom naredil še kakšno napako? "Ne bi kritiziral njegovega vodenja. Dosegel je uspeh. Druga stvar je selekcioniranje igralcev. Jagodnik je star 35 let …"

V Istanbulu so prvaki postali Američani, ki so v finalu za 17 točk premagali Turke. Na tem turnirju so bili superiorni. "Imajo več mišic. So preprosto boljši atleti. Lažje dobijo izgubljene žoge, so hitrejši in močnejši od drugih. Nimajo neke posebne superiorne tehnike. Mišice v košarki vedno bolj odločajo. Če jih imaš, si hiter, višje skočiš, nasprotnika malo odrineš, hitreje odreagiraš …" razlaga Žorga. Mladost je bila očitno njihova prednost in ne ovira v smislu premalo izkušenj. "Ja, res je. Predvsem pa imajo fenomenalnega Kevina Duranta. Je nekaj izrednega. Ima izjemno roko, višino, hitrost … vse. Je izstopal. Je 'ekstra klasa'. Če imaš takšnega posameznika, je ekipa še toliko boljša." Za Duranta pravijo, da bo v dveh letih boljši od Kobeja Bryanta in LeBrona Jamesa. "Ali pa bo celo kot Michael Jordan."

Je realno, da gremo na EP 2011 na kolajno? "Logično je, da gremo na polfinale. Med štiri nekako sodimo. V Evropi imamo Turke, Grke, Špance, potem smo pa že mi, Francozi in Rusi.

Turkov pred EP nihče ni uvrščal med kandidate za kolajne. So res tako dobri ali so do finala prišli na krilih publike? "Res jih ni, a sam sem vedel, da so z domačim občinstvom bistveno močnejši, kot bi bili nekje na tujem. Vsekakor pa so izvrstno moštvo. Poleg tega imajo Bogdana Tanjevića, ki je s consko igro zmešal nekatere ekipe. Imajo Heda Türkogluja, ki je tudi v NBA dokazal, da je lahko nosilec moštva. Omer Asik je zelo mlad fant in bo igral samo še bolje. Njihova centra sta bistveno boljša od slovenskih," je za Žurnal24 sklenil Aljoša Žorga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.