Šport
86 ogledov

Dobrodošli na Norveškem!

Mesto Bergen je z nekaj več kot 230.000 prebivalci največje med vsemi prizorišči Žurnal24 main
Evropsko prvenstvo na Norveškem bo morda malce spominjalo na tisto v Sloveniji. Majhna mesta z rokometno dušo, modernimi dvoranami in navijači, ki obljubljajo, da bodo svoje ljubljence spodbujali na poti k rokometnemu Olimpu.
Bergen
Mesto Bergen je s približno 230.000 prebivalci za prestolnico Oslo drugo največje norveško mesto. Mesto je leta 1070 ustanovil kralj Olav Kyrre , zaradi svoje lege pa je bilo že vse od svojih začetkov redno stičišče trgovskih poti in še dandanes velja za najbolj kozmopolitansko mesto na Norveškem. To pristaniško mesto je kljub burni preteklosti ohranilo pridih 11. stoletja, zaradi česar je postalo tudi simbol svetovne kulturne dediščine in zaradi tega prejelo Unescov naziv mesta svetovne kulturne dediščine. Leta 2000 je bil Bergen skupaj z devetimi drugimi evropskimi mesti kulturna prestolnica Evrope.

Bergen bo gostil reprezentance skupine B , v kateri bodo nastopale Španija , Nemčija , Madžarska in Belorusija . Tekme bodo odigrane v dvorani Haukelandshallen , ki je sicer namenjena izključno rokometu in sprejme približno 5000 gledalcev.

V Drammnu so tudi tekme svetovnega pokala v smučarskih tekih. © Action Images

 
Drammen
Mesto Drammen je s približno 60.000 prebivalci deveto največje na Norveškem, vendar pa je od prestolnice Oslo oddaljeno le 47 kilometrov, zaradi česar Drammen v času prvenstva zagotovo ne bo sameval. Mesto je bila ustanovljeno leta 1811 in je s tem eno izmed mlajših urbanih središč na Norveškem, razprostira pa se na obeh bregovih reke istega imena. Kot zanimivost velja omeniti, da je Drammen leta 1909 postal prvo mesto v Skandinaviji s svojim lastnim tramvajem, ki pa je pozneje leta 1967 prenehal obratovati. Drammen je tudi pomembno športno središče na Norveškem, saj so se tam že večkrat zvrstile rokometne tekme evropskega pokala, iz Drammna pa prihaja tudi aktualni norveški rokometni prvak Drammen HK . Prav ta klub je leta 1995 osvojil pokal EHF in s tem postal prvi norveški rokometni kolektiv s prestižno evropsko lovoriko.

Drammenshallen je dvorana, kjer nastopa prej omenjeni Drammen HK, tam pa svoje tekme ponavadi igra tudi norveška izbrana vrsta. V Drammnu so navijači najglasnejši, čeprav je dvorana, ki sprejme približno 4000 gledalcev, ena izmed najmanjših na letošnjem evropskem prvenstvu. Prav zaradi tega ne preseneča, da bo Norveška svoje tekme v kvalifikacijski skupini B odigrala v tej dvorani, kjer se bo za preboj v drugo kolo pomerila z Dansko , Rusijo in debitantko na velikih tekmovanjih Črno goro .

Lillehammer je leta 1994 gostil najboljše zimske športnike sveta. © Action Images

 
Lillehammer
Mesto Lillehammer na severni obali največjega norveškega jezera Mjøsa je ime Norveške enkrat že poneslo v svet. Prav tam so bile namreč leta 1994 izpeljane 17. zimske olimpijske igre, dvorana Håkons , kjer bodo tudi tekme rokometnega prvenstva, pa je bila zgrajena prav v času olimpijade. Lillehammer se na račun olimpijskih iger lahko pohvali z izjemno infrastrukturo, tudi sicer pa nobeno drugo norveško mesto nima tako bogatih izkušenj z organizacijo športnih dogodkov kot Lillehammer. Mesto se nahaja 190 kilometrov severno od prestolnice Oslo in 150 kilomterov stran od največjega norveškega letališča Gardermoen. Lillehammer je postal mesto 7. avgusta leta 1827, dandanes pa v tem mestecu živi nekaj več kot 25.000 prebivalcev. Mestece je kulturna prestolnica regije Oppland , znano pa je tudi po eni izmed najimenitnejših galerij na Norveškem. Med bolj priljubljenimi turističnimi atrakcijami velja izpostaviti še muzej na prostem pod imenom Maihaugen, ki prikazuje zgodovino Norvežanov v zadnjih 500 letih.

Lillehammer ne bo gostil reprezentanc v prvem delu tekmovanja, bo pa zato sijajna dvorana Håkons prizorišče obeh polfinalnih tekem in velikega finala. Večnamenska dvorana, ki je bila zgrajena pred olimpijskimi igrami, je bila že večkrat prizorišče hokejskih tekem, na njej pa je prostora za kar 11.500 gledalcev .

 Takole si verjetno predstavljamo Norveško, kajne? ©

 
Stavenger
Mesto Stavenger, ki je četrto največje na Norveškem s približno 120.000 prebivalci, letos preživlja enega izmed najpomembnejših obdobij v svoji novejši zgodovini. Stavenger je bil namreč skupaj z angleškim Liverpoolom izbran za evropsko prestolnico kulture leta 2008, kar pomeni, da bo evropsko rokometno prvenstvo letos le del bogate ponudbe številnih prireditev, ki se bodo zvrstile do konca leta. Mesto se predstavlja pod geslom "Odprto pristanišče", s čimer želijo pokazati na svojo odprtost do umetnosti, kulture in svežih idej.

Stavenger je mesto, kamor bodo uperjene oči vseh navijačev slovenske rokometne reprezentance. Naši fantje se bodo namreč v dvorani Idrettshall , ki sprejme kar 7000 gledalcev, pomerili v kvalifikacijski skupini A skupaj s sosednjo Hrvaško , svetovnimi podprvaki Poljaki in vedno nevarnimi Čehi .

Nogometaši Rosenborga so najboljši ambasadorji Trondheima zunaj norveških meja. © Action Images

 
Trondheim
Ime mesta Trondheim je v svet najbolje ponesel nogometni klub Rosenborg , ki velja za najuspešnejši nogometni kolektiv vseh časov na Norveškem, večkrat pa se je svetu predstavil tudi v prestižni Ligi prvakov. Trondheim sicer velja za eno od najstarejših norveških mest, ustanovljeno pa je bilo  že daljnega leta 997. Mesto, ki ga je ustanovil vikinški kralj Olav Tryggvason , ima dandanes približno 160.000 prebivalcev, kot zanimivost pa velja dodati tudi to, da je bil Trondheim prva norveška prestolnica. Mesto je danes pomemben industrijski in komercialni center ter pomembno izobraževalno in znanstveno središče regije Sor-Trondelag.

V Trondheimu bodo gostili reprezentance skupine D , v kateri bodo merili moči Francozi , Islandci , Slovaki in Švedi . Glede na to, da bosta v Trondheimu igrali kar dve skandinavski reprezentanci, velja pričakovati veliko navijačev iz sosednje Švedske in rokometno obnorele Islandije. Tekme bodo odigrane v dvorani kongresnega centra Trondheim Spektrum , ki bo lahko gostila približno 4000 gledalcev .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.