Šport
19 ogledov

Dogodek leta v ZDA, pri nas pa šport raste

tom brady patriots nfl EPA
"Če nekdo osvoji že štiri prstane, je vloga favorita na njegovi strani," pred enim izmed športnih vrhuncev leta pravi nekdanji igralec in zdaj trener ekipe Silverhawks Rok Štamcar.

Kaj pomeni Super Bowl povprečnemu Američanu in kaj povprečnemu Slovencu?
Hja, mislim da je kar velika razlika. Nekemu Američanu je to največji dogodek v letu, medtem ko smo se Slovenci komaj začeli zavedati, kaj to sploh je in za kaj se sploh gre, je pa ta ozaveščenost vsako leto večja in tudi zanimanje za sam šport vsako leto raste, niti slučajno pa ni na takem nivoju kot v ZDA. Pri nas predvsem starejši še vedno mislijo, da je to eno in isto kot rugby, medtem ko mlajša publika že loči oba športa. Ni več tako grozno, kot je bilo nekaj let nazaj.

Finalista sta Atlanta in New England. Vas je katera ekipa presenetila, da je prišla do Super Bowla?
V bistvu, potem ko sem prvič videl Atlanto igrat, kar je bilo šele v končnici, me ni presenetilo. Zdi se mi, da sta obe ekipi pokazali daleč največ, tako da ne morem reči, da gre ravno za kakšno presenečenje.

Kdo pa je po vaše favorit?
Zdi se mi, da če nekdo osvoji že štiri prstane, da je vloga favorita na njegovi strani.

Torej menite, da bodo pomemben element izkušnje? Na eni strani imamo Billa Belichicka in Toma Bradyja z vsemi prstani, na drugi strani pa novinca Dana Quinna in Matta Ryana.
Ja, sigurno. Vsaj na začetku, v prvi četrtini bo to velika razlika. Ampak če bo Atlanta po prvi četrtini ostala zraven, se mi pa zdi da to ne bo več faktor.

Kakšno tekmo lahko pričakujemo? Ali bosta v ospredju napada obeh ekip?
Ja, to vsi pravijo, da bosta v ospredju napada, mene pa skorajda bolj zanimata obe obrambi, saj dobri obrambi lahko povzročata težave obema podajalcema. Vsi namreč vemo, da če Tom Brady naleti na dober pass rush (pritisk na podajalca; op.p.) ter man coverage (pokrivanje igralcev in ne prostora; op.p.), ima probleme. Na drugi strani pa imamo Matta Ryana, ki ima največje težave proti ekipam, ki igrajo veliko zone coverege (pokrivanje prostora; op.p.), Patriots pa ga igrajo zelo dobro. Tako da ne pričakujem čistega blowouta, po mojem bo tisti, ki bo presegel 28 točk, tudi zmagal.

Julio Jones je nedolgo nazaj izjavil, da ga nihče ne more kriti ena na ena. Ali po vaše to drži in kako naj ga Patsi zaustavijo?
Po mojem ga Patsi niti ne bodo puščali ena na ena. Sigurno bo corner, ki ga bo kril, imel neko pomoč, over the top, kar pomeni da bo prišel safety čez, tako da cornerback ne bo ostal z Jonesom ena na ena.

Kako se v igri Patsov pozna odsotnost takšnega elitnega igralca, kot je Rob Gronkowski?
Se mi zdi, da ga Martellus Bennett čisto zadovoljivo nadomešča. Je tako kvaliteten igralec, da se odsotnost Gronkowskega niti ne pozna. Bi bil pa zagotovo še dodaten plus za Patriotse, če bi lahko tudi Gronkowski igral.

Kaj bi še izpostavili kot prednosti in slabosti obeh ekip?
Patriots bi znali na Super Bowl priti kar malo zaspani, glede na to, da so praktično vsako leto tam. Pri Atlanti pa je slabost vsekakor neizkušenost, saj redkokdaj pridejo sploh v končnico, kaj šele na Super Bowl, tako da bo to ena velika prednost za Patriotse.

Kako bi ocenili letošnjo sezono v ligi NFL? Vas je kaj posebej presenetilo?
Ne nič, me ni kaj presenetilo. Mislim, da lestvice kažejo na to, da se vedno več podaja, da se da veliko na varnost igralcev. Da so to glavne stvari. Gre se v pravo smer na področju varnosti.

Kdo so največja razočaranja sezone?
Mogoče Arizona Cardinals. Mislim, da smo vsi pričakovali, da bodo naredili tisti preskok do Super Bowla, saj vsako leto prepričajo te svoje veterane, da naj se vrnejo, da imajo možnosti za naslov, tako da mislim, da so oni najbolj razočarali.

Kako pa je kaj z razvojem ameriškega nogometa pri nas?
Vsako leto res raste. Predvsem publika, čedalje več je fanov ameriškega nogometa. In tudi sama igra. Silverhawks zdaj igramo v AFL ligi, ki je ena izmed najmočnejših lig v Evropi, če ni celo najmočnejša in smo tudi pokazali, da smo lahko zraven. Tudi ostale naše ekipe rastejo in jih je vsako leto več. Mislim, da je prihodnost ameriškega nogometa v Sloveniji zelo svetla.

Kako bodo stvari pri nas torej izgledale čez kakšnih deset let?
To pa ne morem reči. Zmeraj je problem v samem denarju, tako da se bo tu morala še kakšna stvar popravit.

Koliko stvari se iz velikih tekem NFL-a da prenesti na treninge slovenskih ekip?
Hja, bolj malo. Sama organiziranost in playi (akcije; op.p.) so tam že tako napredni, da so nam bolj zanimivi kolidž sistemi in ne toliko NFL sistemi. Ampak sigurno so pa tudi kakšne smernice, ki jih nato iz NFLa preneseš na svojo ekipo.

Kako je sodelovati z Bobom Palcicem, človekom bogatih izkušenj iz lige NFL? Kakšne novosti je prinesel s seboj?
Ja, sigurno vsak, ki pride s toliko znanja in izkušenj kot on, je za ekipo res ogromen plus. Še posebej veliko nam je prinesel na področju O-lina (napadalna linija; op.p.) in samem sistemu priprave napada. Res je en velik plus za nas.

Hrvatje radi poudarjajo korenine trenerja Patriotsov Billa Belichicka, prav tako so našli povezavo s trenerjem Seahawks Petom Carrollom. S kom pa se kaj skozi zgodovino lahko pohvalimo Slovenci?
Mislim, da je Jon Gruden Slovenec. Nisem sicer 100-odstotno prepričan, ampak Bob je rekel, da ima Jon slovenske korenine.

Kdaj pa lahko pričakujemo prvega Slovenca v ligi NFL?
Najprej spravimo kakšnega na kolidž (smeh). Enega sicer že imamo, ampak je šel bolj po svoji poti, ni pod scholarshipom (štipendija; op.p.). Mislim, da je čas, da v roku dveh let spravimo tri do štiri fante na kolidž, potem pa je vse mogoče.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.