Šport
16 ogledov

Dokazali, da spadajo med najboljše

Tomaž Razingar (Foto: Saša Despot)
1/28
Saša Despot
Slovenska hokejska reprezentanca je po zmagi nad Madžarsko (4:1) po letu 2008 znova del elitne skupine. Prvenstvo v Ljubljani je pokazalo, da tja tudi spadajo.
Odločil prvi zadetek
Nekdanji selektor Slovenije in zdajšnji Madžarske Ted Sator je pošteno priznal, da so bili risi boljši od njegovih varovncev: "Rad bi čestital Sloveniji. Pred tremi leti sem bil sam v podobnem položaju, ko sem zmagal v tej dvorani. Ta teden smo igrali dobro, vse nam je šlo po načrtih. A zavedali smo se, da nas s Slovenijo čaka najtežje delo. Strl nas je gol, ki smo ga dobili po 50 sekundah. V drugi tretjini pa smo naredili preveč prekrškov, kar je odločilo tekmo." Najboljši igralec Madžarov Gergö Nagy pa ni mogel skriti velikega razočaranja: "Zelo sem razočaran. Težko kaj rečem. Čestitam Sloveniji, dali smo jim preveč priložnosti in na koncu je boljša ekipa zmagala."

Najboljši slovenski hokejisti (manjkal je NHL zvezdnik Anže Kopitar) so pod vodstvom selektorja Johna Harringtona izpolnili obljubljeno – Slovenijo so zopet pripeljali v elitno skupino. Na svetovnem prvenstvu divizje 1 (skupina B) v Ljubljani so s petimi zmagami na petih tekmah gladko osvojili prvo mesto. Risi so imeli še največ težav z Veliko Britanijo. Na odločilni tekmi pa Madžarom niti za trenutek niso pustili, da jim vzamejo sanje. Tomaž Razingar in ostali so vzhodne sosede nadigrali v vseh segmentih igre in zmaga s 4:1 v nabito polni dvorani Tivoli je več kot zaslužena.

"Enkratno. Hvala vsem, hvala mladim fantom, ki so odigrali odlično. Imam izjavo iz garderobe, ki bo morda smešna. Med prvenstvom je bilo veliko smrdljivk. Tipično slovensko. Marsikaj so poskušali narediti, da bi se garderoba sesula pa se ni. Izjava pa je naslednja: 23 državljanov Republike Slovenije je premagalo 23 državljanov Republike Madžarske. Fanjte se sprašujemo, kam nas to pelje? Vodi nas na Slovaško. Hvala,“ je po tekmi dejal Razingar in s prstom pokazal na dvomljivce, ki so poskušali vplivati na ozračje v ekipi Slovenije. Priljubljeni Raza je še dodal: "Realno gledano smo bili najboljši na tem prvenstvu. Fantje so bili enkratni. Garderoba je super in že komaj čakam, da se vrnem nazaj.

Selektor Harrington je bil po koncu srečanja presrečen: "Prvi gol smo dali po veliki napaki tekmecev, ko so vrata ostala prazna. Takšen gol ti da spodbudo, videli smo, da lahko zmagamo. Za nameček smo že v prvi minuti ostali brez Jana Urbasa, ki bi kaj lahko postal igralec prvenstva. V prvi tretjini smo imeli veliko priložnosti, pa jih nismo izkoristili. V drugi smo dolgo čakali na preobrat, v tretji pa smo kronali premoč."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za najboljšega napadalca prvenstva je bil pričakovano izbran Žiga Jeglič, ki je blestel tudi proti Madžarom: "Presrečen sem. Zaigrali smo super, disciplinirano, nadzorovali celotno tekmo. Naš napad je bil res super. Malo smo imeli nesreče s poškodbo Urbasa. A takšen je šport, treba je še naprej dosegati zadetke in jaz sem zelo zadovoljen," je dejal napadalec Jesenic, medtem ko je njegov soigralec v napadu Rok Tičar dodal: "Super tekma za konec SP. V tekmo smo šli tako, kot smo si zastavili. Trdo, odločno. V prvi tretjini nismo bili prepričljivi z realizacijo, kasneje se nam je odprlo. Pomagali smo branilcem, tudi Andrej Hočevar ni imel veliko dela in zasluženo smo zmagali."

Velik del zaslug za nov velik uspeh slovenskega hokeja gre tudi Janu Muršaku: "Zadovoljen sem z igro cele ekipe. Moj napad pa ... Na začetku je bilo težko, ker nismo še nikoli igrali skupaj. Danes smo igrali najbolje na vsem prvenstvu in pokazali smo, da znamo igrati. Zelo sem vesel, da smo premagali Madžare."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.