Šport
8991 ogledov

Đoković na mizo dal številke in sporočil: "To je polomija"

Novak Đoković Epa
Novak Đoković je znova spregovoril o finančnih vidikih tenisa, enega najbolj priljubljenih športov na svetu.

Če najboljši teniški igralci sveta uživajo v milijonskih izplačilih nagrad in si kupujejo luksuzna stanovanja širom sveta, pa velika večina teniških igralcev po svetu životari in se težko prebija iz dneva v dan. Tega se zaveda tudi eden najboljših igralcev vseh časov – Novak Đoković.

"Tudi sam se bil na njihovem mestu. Na mestu igralcev, ki imajo resne finančne težave. Razumem njihov boj, poznam težave, ki jih imajo pri plačevanju potovanj, trenerjev, fizioterapevtov. Če nimaš podpore močne teniške zveze, boš imel velike težave. Prihajam iz Srbije in nikoli nisem imel česa takega," odmevne besede Novaka Đokovića na srečanju Združenja teniških igralcev (ATP) navaja katalonski spletni časopis Mundo Deportivo.

Debato so sprožile nedavne besede indijskega teniškega igralca Sumita Nagala, sicer 159. igralca sveta. "Če pogledam svoje stanje na bančnem računu, to znaša 900 evrov. Prav toliko, kot je znašalo ob začetku leta. Kar zaslužim, vložim nazaj v tenis. Dobil sem le malo pomoči, kakšnega velikega sponzorja nimam. Ničesar nimam prihranjenega," je potarnal Nagal. 

A vse zgoraj omenjene težave v teniškem svetu niso nič novega. S tem se teniški igralci ubadajo že dlje časa, velika večina, ki se jim ne uspe prebiti med najboljših 100 oz. 200 igralcev, tako prej ali slej obupa. In tu je Đoković opisal eno glavnih težav novodobnega tenisa, ki obrača na stotine milijonov evrov denarja. "Približno 400 teniških igralcev lahko živi od tenisa, kar je zelo skromen podatek za tako globalen šport, kot je tenis. In to je velika polomija za tenis," je bil jasen Đoković, ki je nazadnje visoko v zrak dvignil lovoriko US Opna, s katero je zaslužil približno 2,8 milijona evrov. Obenem je to bila že njegova 24. grand slam lovorika.

"Sedaj ko imam vpliv in moč, bi to rad izkoristil, da izboljšam pogoje v tenisu. Veliko smo govorili o tem, koliko zaslužijo igralci, ki so sodelovali na US Opnu, toda ne o tem, koliko ljudi lahko živi od tenisa: moški, ženske, igralci dvojic," je še dejal Đoković, ki je velik del kritik uperil proti združenju ATP. To namreč skrbi za moško teniško družino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.