Šport
29293 ogledov

Đoković ni mogel verjeti, kaj so mu storili: "To je sramota, nezaslišano"

Novak Đoković Epa
Srbski teniški as je bil šokiran nad tem, kaj se je zgodilo zgolj dobro uro pred začetkom njegovega obračuna v Davisovem pokalu.

Srbska teniška reprezentanca je z dvema zmagama v posamični konkurenci zanesljivo premagala Veliko Britanijo in se uvrstila v polfinale ekipnega tekmovanja za Davisov pokal, kjer se bo pomerila z Italijo.

Srbijo je v vodstvo popeljal Miomir Kecmanović, ki je bil po dveh podaljšanih igrah (7:6(2), 7:6(6)) boljši od Jacka Draperja, drugo in že odločilno točko pa je prispeval Novak Đoković z zmago nad Cameronom Norriejem. Oba niza sta se končala z izidom 6:4 v korist prvega igralca sveta.

Slednji je pred začetkom obračuna doživel velik šok, saj so ga zgolj dobro uro pred tem, ko bi se moral pojaviti na igrišču, obiskali predstavniki Svetovne protidopinške organizacije (Wada) in od njega zahtevali vzorec krvi oziroma urina.

Ker je bil Đoković takrat že v fazi priprav na dvoboj, predstavniki Wade pa so s svojimi zahtevami prekinili njegovo ustaljeno rutino, je med njimi prišlo do burne razprave.

Novak Đoković | Avtor: Epa Epa
Đokovič se je naposeld uklonil ukazom protidopinške organizacije, vendar je njihovo početje po dvoboju označil za "sramotno".

"Testiranja še nisem opravil v celoti, še vedno moram dati kri," je na novinarski konferenci povedal prvi igralec sveta. "V 20 letih moje kariere se mi še ni zgodilo, da bi uro in pol pred dvobojem moral na dopinško kontrolo. Nisem mogel verjeti, da so sprejeli takšno odločitev, zato sem imel kratko razpravo s predstavniki protidopinške agencije. Imam svojo rutino in ne potrebujem takšnih motenj, kot je jemanje urina in krvi. Takrat ne želim razmišljati o tem, ali sploh lahko dam urin. Nelogična situacija in odločitev. Kot so mi povedali, so se tako odločili, da bi imel več časa za počitek, če bi se dvoboj zavlekel. Toda zmagovalec dvoboja naslednji dan sploh ne bi igral. Drugi razlog je bil ta, da predstavniki Wade niso želeli ostati do poznih ur," je novinarjem pojasnjeval srbski tenisač.

"Podpiram, da se testira mene ali kogarkoli drugega. Stokrat, če bo to potrebno, toda ne pred dvobojem. Ko končam, pridite in me testiranje. Upam, da bodo spremenili svojo odločitev. Kar so storili, je sramotno. Zanimivo je tudi, da je dopinška agencija zasebno podjetje. Morda bi se morali pogovoriti o tem, ali bi v okviru teniškega ekosistema potrebovali neko svojo organizacijo, namesto da angažiramo zunanjega izvajalca. Verjetno bo tole spet napačno interpretirano, ampak to je nezaslišano, obstajajo neke razumske meje, oni pa se obnašajo, kot da sploh ne razumejo, kaj se tukaj dogaja. Ne razumejo, da je to šport, oni samo zahtevajo svoje," je bil nejevoljen najboljši tenisač pretekle sezone.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 22:15 24.november 2023.

    Nekako navijam za Đokoviča , čeprav mi gre s svojim anticepilstvom pošteno na jetra in se strinjam z vsemi , ki pravijo , da je bil v času kovida totalen egoist, Tule mu pa dam popolnoma prav , to , ...prikaži več kar se je zgodilo , je čista totalna nesramnost s strani te komisije iz ne vem kakšnih obskurnih razlogov in to komisijo bi morali poslati v P.M. , pa će se še tako grdo sliši. ker njihovo početje je bilo še grše.

  • Kmodri 19:08 24.november 2023.

    Ja in? A misli, če Srbin je nedotakljiv?

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 11:25 24.november 2023.

    Človek načel in zdrave pameti....