Šport
1116 ogledov

Đoković v luči težke situacije razkril, ali se končno namerava cepiti

Šport: Đoković v luči težke situacije razkril, ali se končno namerava cepiti - Novak Đoković Epa
Zna se zgoditi, da bo Wimbledon zadnji turnir za grand slam, na katerem bo Novak Đoković zaigral v letošnji sezoni.

Nekdanji prvi igralec sveta Novak Đoković se v Londonu pripravlja na začetek turnirja na sveti  travi, kjer bo napadal že svojo sedmo lovoriko. Trikratni branilec naslova je tudi letos favorit za končno zmago, s katero bi na lestvici znižal zaostanek za rekorderjem po številu osvojenih največjih turnirev Rafaelom Nadalom

Španski tenisač je po zmagah na obeh letošnjih grand slamih že pri 22 naslovih na turnirjih velike četverice, medtem ko je Đoković po prepovedi nastopa v Avstraliji in porazu proti Nadalu v četrtfinalu Roland Garrosa pri 20 lovorikah.

Srbski tenisač bo novo priložnost iskal v Wimbledonu, kjer je dobil šest od zadnjih desetih izvedb (leta 2020 je turnir odpadel zaradi pandemije covida-19).

Britanski organizatorji so po vzoru francoskih kolegov na letošnjem turnirju dovolili udeležbo necepljenim igralcem, kar pa ne velja za ZDA, kjer je za vstop v državo še vedno potrebno predložiti potrdilo o polni precepljenosti.

Iz tega razloga obstaja velika verjetnost, da bo Wimbledon zadnji veliki turnir, na katerem bo Srb zaigral v letošnji sezoni, razen če bodo ameriške oblasti v prihodnjih mesecih spremenile stališče do necepljenih.

Novak Đoković | Avtor: Epa Epa

Đoković je eden najslavnejših zagovornikov svobodne izbire v zvezi s cepljenjem zoper covid-19. Čeprav cepljenju načeloma ne nasprotuje, je večkrat dal jasno vedeti, da sam pod nobenim pogojem nima namena zavihati rokava.

Povedal je tudi, da je pripravljen za svoja načela tvegati svojo profesionalno kariero in se odpovedati možnosti, da bi postal priznan kot najboljši teniški igralec vseh časov.

Ko so ga novinarji na tiskovni konferenci pred Wimbledonom soočili z dejstvom, da mu ameriške oblasti bržkone ne bodo dovolile zaigrati na OP ZDA, je Đoković zelo jasno povedal, da se ne bo cepil.

"To mi predstavlja dodatno motivacijo, da tukaj dosežem dober rezulat. Upam, da bom odigral dober turnir, kot mi je to uspelo na zadnjih treh izvedbah. Potem pa bomo videli. Želel bi igrati v ZDA, vendar to v tem trenutku ni mogoče. Ne morem kaj dosti storiti. Vse je odvisno od ZDA. Vlada se bo odločila, ali bo necepljenim dovolila vstopiti v državo," je povedal 35-letni Srb.

Na neposredno novinarsko vprašanje, ali cepljenje zanj ostaja povsem nerealna opcija, je Đoković odgovoril pritrdilno.

Novak Đoković | Avtor: Epa Epa

Letošnji Wimbledon bo poseben iz več razlogov. Glavni je ta, da zaradi aktualnega dogajanja v Ukrajini na turnirju ne smejo igrati ruski in beloruski tenisači. V združenjih ATP in WTA so v odgovor na "enostransko potezo organizatorjev, ki ni v skladu z načelom enakih možnosti", sprejeli odločitev, da na turnirju ne bodo podeljevali točk za računalniško lestvico.

Udeleženci tekmovanja na sveti travi se bodo tako potegovali zgolj za zgodovino, prestiž in bogate denarne nagrade.

"Kot otrok vojne dobro vem, kaj prestajajo, vendar težko rečem, da se v celoti strinjam s prepovedjo Rusom in Belorusom," je nasprotovanje odločitvi še enkrat izrazil Đoković.

"Mislim, da bi morali nastopiti. Ne razumem, kaj so s tem pridobili. To so profesionalni športniki. Nihče od njih ne podpira vojne. Naj vas spomnim, da od leta 1992 do 1996 tudi srbski športniki niso smeli tekmovati na mednarodnih tekmovanjih. Vem, kakšen je ta občutek in kako to vpliva na njihova življenja. Marsikdo je obupal nad športom," je opozoril 35-letnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.