Šport
22 ogledov

Doma že čez deset dni

Valentino Rossi je zadovoljen s potekom svoje rehabilitacije. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Devetkratnemu svetovnemu motociklističnemu prvaku Valentinu Rossiju so v soboto popoldan operirali zlomljeno golenično kost, domov pa ga bodo spustili najkasneje desetih dneh.

Devetkratnemu svetovnemu motociklističnemu prvaku Valentinu Rossiju so v soboto popoldan na ortopedski kliniki v Firencah operirali zlomljeno golenično kost. Dirkaču so morali učvrstiti zlomljeno kost desne noge, operacija je dala dobre rezultate, Rossija pa bodo odpustili iz bolnišnice v najkasneje desetih dneh, so sporočili iz bolnišnice.

Italijanski šampion je grdo padel na sobotnem treningu pred današnjo veliko nagrado Italije v Mugellu. V hitri šikani, v zavoju 13, je izgubil nadzor nad motorjem ter ga je katapultiralo v zrak in je trdo pristal z desno nogo. Po padcu se je sicer pobral, vendar pa se je držal za poškodovano nogo in ni mogel hoditi. Po podatkih iz njegovega tabora je najbolj verjetni vzrok za nesrečo iskati v temperaturi v pnevmatikah. Takoj po nesreči so Rossija na nosilih prepeljali s helikopterjem v travmatološki ortopedski center v Firencah, kjer so opravili operativni poseg. Rossija sta operirala kirurg Roberto Buzzi ob asistenci slovitega zdravnika Claudia Coste, operacija je trajala poltretjo uro in je potekala v skladu z načrti, so sporočili na uradni spletni strani motoGP.

MotoGP Mugello zlom noge Rossi Valentino | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Valentina Rossija smo sprejeli v bolnišnici Careggi, kjer smo ga najprej podrobno pregledali, da bi izključili druge poškodbe. Nato smo nadaljevali s pripravami na operacijo odprtega zloma desne noge. Nogo smo mu stabilizirali in povezali zlomljeno kost. Operacija je dala dobre rezultate. Rano smo pustili odprto, kar je običajni postopek v takšnih primerih. V naslednjih dneh bo moral prestati še en krajši poseg, ko mu bomo zašili rano. Lahko zagotovimo, da bo Valentino s pomočjo bergel zapustil bolnišnico v sedmih do desetih dneh," je dejal kirurg Buzzi.

"Težko je z natančnostjo napovedati, koliko časa bo trajala rehabilitacija po takšni operaciji. Program okrevanja bomo lahko določili šele na podlagi napredka pacienta in na podlagi pregleda z rentgenom. Vendar mislim, da lahko govorimo o šestih tednih, kolikor bo moral uporabljati bergle," je dejal zdravnik.

"Za Yamaho in moštvo Fiat Yamaha je zelo žalosten dan. Ni bilo prijetno prvič tako hudo poškodovanega Valeja v karieri gledati, kako trpi tako hude bolečine. Še toliko težje mora biti pri srcu Valeju, ker se je nesreča zgodila na njegovi domači dirki. Da ne bom mogel nastopiti v Mugellu, bo zanj zanesljivo pomenilo veliko razočaranje kot tudi za vse njegove navijače tukaj kot tudi po svetu. Zelo smo razočarani tudi v moštvu, saj je vsaj v bližnji prihodnosti konec sanj o dveh dirkačih v vodstvu prvenstva. Valeju želimo hitro okrevanje in da se bo čim preje vrnil nazaj," je dejal šef motoGP moštva Yamaha Lin Jarvis.

Sedemkratni svetovni prvak v najmočnejšem razredu je na domačo dirko prišel z načeto in bolečo ramo, vendar pa je že na prvem treningu dokazal, da je v vrhunski formi in z najhitrejšim časom napovedal boj za že deseto zmago na veliki nagradi Italije. Vendar pa so se ti načrti prehitro končali. Prvič v zgodovini Rossijevih nastopov v kraljevem razredu se bo zgodilo, da bo "Doktor" zaradi poškodbe izpustil dirko.

Dolgotrajno okrevanje bi za Rossija, ki je trenutno na drugem mestu v skupnem seštevku svetovnega prvenstva za Špancem Jorgejem Lorenzom, bržkone pomenilo slovo od želja po osvojitvi vnovičnega naslova. Jorge Lorenzo (70 točk) ima po dveh zmagah po uvodnih treh dirkah prednost devetih točk v skupnem seštevku prvenstva pred Rossijem (61).

Rossijevo odsotnost je v soboto izkoristil Dani Pedrosa (Honda), ki bo startal s prvega mesta na današnji dirki. Pedrosa je bil v kvalifikacijah hitrejši od Lorenza in Avstralca Caseyja Stonerja z Ducatijem na tretjem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.