Šport
27 ogledov

Domen Prevc: Zakaj bi se obremenjeval?

Domen Prevc EPA
Smučarske skakalce čaka eden vrhuncev sezone, novoletna turneja štirih skakalnic. Zmago brani Peter Prevc, ki pa v novi sezoni še ni pridobil pravih skakalnih občutkov. Njegov brat Domen Prevc je trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala in tako prvi slovenski favorit v prihodnjih dneh.

Skakalci so danes pod Poncami opravili trening, nato pa v nekoliko premešani ekipi predstavili svoje cilje. Slovenske barve bodo branili bratje Domen, Peter in Cene Prevc, Jurij Tepeš, Rok Justin, Anže Semenič in Jernej Damjan.

Prvi favorit v slovenski ekipi bo nedvomno Domen Prevc, ki pa kljub vodstvu v skupnem seštevku svetovnega pokala na naslednje tekme odhaja povsem neobremenjen. "Vse skakalnice so zame enake, ne delam razlik. Sam grem vedno enako na tekmo, ne vem, zakaj bi se s čemerkoli obremenjeval, grem sproščeno in mislim, da je to najboljše," je dejal najmlajši med brati Prevc.

"Zame ta turneja pomeni le štiri tekme na kupu. Sistem skokov na pare ni skoraj nič drugačen od običajne tekme, vsak ima možnost priti v finale, če le dobro skoči, pozna pa se, da moraš v kvalifikacijah dobro skočiti, da dobiš dober par," je pred odhodom na turnejo še dejal Domen Prevc.

Mikrofonom se seveda ni izognil niti Peter Prevc, ki bo izpustil jutrišnje državno prvenstvo in se nekoliko odmaknil od ljudi. V zadnjih tednih mu ne gre po načrtih, po letu 2012 je v zadnjem mesecu doživel tudi dva padca po skokih. Kljub temu, da brani orla za skupno zmago, visokih pričakovanj pred turnejo zato nima.

"Za naprej v prihodnost ne more napovedovati nihče. Lahko si samo zadaš načrt, delaš, kolikor je v tvoji moči, in verjameš, da se bo vse skupaj dobro razvilo. Dobro je, da je pred mano zdaj vikend brez tekme, ker ko greš s tekem s slabimi občutki, imaš v glavi nekaj idej, kako bi skoke popravil, potem imaš pa samo en trening, kjer ti ga polovica uspe, polovica pa ne. Na vsaki novi skakalnici imaš samo tri skoke, da se ji privadiš, v glavi pa ideje, kako bi to naredil, se izboljšal, pa ti morda zmanjka malo časa. Zdaj je pravi čas, da te ideje udejanjiš," je dejal najboljši skakalec minule zime.

"Glede na zadnji mesec, je vse skupaj daleč od tega, da bi se boril za kakršno koli vidnejšo uvrstitev na novoletni turneji. Bomo videli, kako bo, ko bom prišel tja, kmalu se bo videlo, kako sem pripravljen, treba bo biti potrpežljiv. Na novoletni turneji je treba iti iz skoka v skok, teh je osem, deset dni se zelo vleče," je še dejal lanski zmagovalec.

Pritiska svojim varovancem ne nalaga niti glavni trener reprezentance Goran Janus. Ekipa bo na turnejo odpotovala naslednjo sredo. "Zdaj si predvsem želim, da se spočijemo, čeprav nas jutri čaka še državno prvenstvo. Vreme nam bo služilo in upam na čim več dobrih skokov. Določene stvari smo preizkušali na treningih, teh bo veliko, treba se je tudi regenerirati," je dejal Janus, za cilje pa napovedal: "Konkretno so cilji eden med trojico in eden med 15-erico skupno. Vemo, da imamo rumeno majico, favoritov je veliko, razlike so majhne, vsak ima svoje dneve. Imamo štiri različne skakalnice, treba bo iti iz dneva v dan."

Tekme 65. novoletne turneje bodo na sporedu med 29. decembrom in 6. januarjem, po uvodu v Oberstdorfu se bodo nato skakalci preselili v Garmisch-Partenkirchen, od tam v Innsbruck, končali pa bodo v Bischofshofnu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.