Šport
13 ogledov

Donava odplaknila EP

Peter Kauzer je aktualni svetovni in evropski prvak v slalomu. (Foto: Nina Jelen Žurnal24 main
Prireditelji evropskega prvenstva v kajaku in kanuju na divjih vodah v Bratislavi so bili zaradi narasle reke Donave danes prisiljeni dokončno odpovedati prvenstvo.

Iz slovenskega tabora so nam sporočili, da je evropsko prvenstvo v kajaku in kanuju na divjih vodah v Bratislavi dokončno odpovedano. Rezultati iz kvalifikacij ne bodo obveljali, kot je bilo predlagano, ampak bo prvenstvo najverjetneje organizirano približno teden za svetovnim prvenstvom, ki ga bo v začetku septembra gostil Tacen.

Sam sicer ne pomnim, da bi v zgodovini že kdaj odpovedali evropsko prvenstvo, se je pa že zgodila odpoved svetovnega prvenstva, in sicer zaradi tragedije 11. septembra 2001, ko je bilo SP v Atlanti.
Andrej Jelenc, direktor in selektor slovenskih reprezentanc

Ena od idej je bila, da bi za končne izide preprosto uporabili uvrstitve, dosežene v kvalifikacijskih vožnjah v četrtek in petek. V tem primeru bi najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer zasedel tretje mesto in osvojil bron. A se je vodstvo Mednarodne kajakaške zveze (ICF) skupaj s svojo evropsko organizacijo in prireditelji odločilo, da temu ne bo tako, za prvenstvo pa zdaj obstajajo tri možnosti. Ali ga bodo skušali ponoviti avgusta, ali bo na sporedu teden dni po septembrskem svetovnem prvenstvu v Tacnu, ali pa ga letos sploh ne bo.

Seveda je odpoved prvenstva največ sivih las povzročila organizatorjem, ki so namesto dobička ali vsaj pozitivne ničle zdaj vknjižili izgubo v višini 50 evrskih tisočakov. Ena težav je tudi ta, da bo prihodnje leto na tem prizorišču v Čunovem na sporedu svetovno prvenstvo, kjer se bodo delile olimpijske vozovnice za nastop v Londonu 2012. Generalka tokrat ni uspela, bodo pa prireditelji imeli še eno možnost.

Eden scenarijev namreč predvideva da bi odprto prvenstvo Slovaške meseca avgusta štelo tudi kot evropsko prvenstvo. S tem bi morali tekmo "zapreti" za neevropske čolne ali pa jim nastop dovoliti in v klasifikaciji rezultatov za seštevek EP upoštevati samo čolne iz Evrope, "neevropskim" pa kljub temu dovoliti nastop. Tudi druga možnost, da bi prvenstvo priredili teden dni po svetovnem v Tacnu je izvedljiva, zdaj pa je vse v rokah krovnih zvez.

Zame pač tretje mesto s kvalifikacij ne bi prišlo v poštev. Imel sem jasne cilje, želel sem naslov prvaka in po eni strani sem zelo zadovoljen, da za končni razplet ne štejejo četrtkove kvalifikacije
Peter Kauzer

"Odločitev naj bi bila znana v treh tednih, potem pa bomo videli kako naprej. Za nas se sicer dosti ne spremeni, tekmovalni program ostaja enak, tekme svetovnega pokala, nato domače svetovno prvenstvo. Sam sicer ne pomnim, da bi v zgodovini že kdaj odpovedali evropsko prvenstvo, se je pa že zgodila odpoved svetovnega prvenstva, in sicer zaradi tragedije 11. septembra 2001, ko je bilo SP v Atlanti. Takrat smo pospravili kovčke in odpotovali domov. Nekajkrat so bile tekme tudi v polregularnih pogojih, a do odpovedi še nikoli ni prišlo," je danes povedal direktor in selektor slovenskih reprezentanc Andrej Jelenc, ki je bil v Čunovem tudi eden od dveh postavljavcev proge.

"Zjutraj smo prišli na progo in ob pol osmih dokončno odpovedali tekmo. Deževja je bilo v minulih dneh preveč in obe zajetji v Avstriji, ki sta za nadzor gladine Donave najbolj pomembni, sta bili prisiljeni plimni val spustiti naprej, saj bi drugače reka pri njih prestopila bregove," je še povedal Jelenc.

Najboljši v slovenski ekipi Peter Kauzer, ki je pred prvenstvom odkrito dejal, da gre v Bratislavo po naslov evropskega prvaka, je bil s sodbo tekmovalne žirije zadovoljen: "Kaj naj rečem, tako se je zgodilo. Zame pač tretje mesto s kvalifikacij ne bi prišlo v poštev. Imel sem jasne cilje, želel sem naslov prvaka in po eni strani sem zelo zadovoljen, da za končni razplet ne štejejo četrtkove kvalifikacije," je po odpovedi povedal Kauzer, ki se bo zdaj osredotočil na dodaten trening in na tekme svetovnega pokala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.