Šport
24 ogledov

"Dopinga je več zaradi pritiskov"

Za novo sezono ima Kauzer visoke cilje: "Želim si dobrih rezultatov, saj je moj Žurnal24 main
Kajakaš na divjih vodah in evropski prvak Peter Kauzer je prepričan, da se športniki ne bi smeli izogibati govorjenju o dopingu. Zato smo ga o tej tematiki tudi povprašali.

Kdaj in kako si se sam srečal z dopingom?
Z dopingom osebnega stika nisem nikoli imel oziroma se ga nikoli nisem posluževal. Tekmujem namreč v takem športu, kjer različna sredstva ne pomagajo doseči boljšega rezultata. Voda je namreč vedno nepredvidljiva in pri tekmah mi najbolj pomaga duševna osredotočenost, seveda pa tudi zelo veliko treniram svojo telesno pripravljenost. O doping aferah in grešnikih berem in slišim samo preko medijev in seveda po govoricah.

Želim si, da bi se o tej temi večkrat spregovorilo in da bi se vrhunski športniki borili proti temu.
Peter Kauzer

Ali verjameš Slovencem, ki so padli na dopingu in trdijo, da so nedolžni?
Tu bi se težko opredelil, saj tudi nisem poklican za to. Verjetno tudi ne gre vse povprek posploševati glede afer. Verjamem pa odgovornim, ki vsak posamezen primer raziščejo, kar se mi zdi tudi korektno.

Ali meniš, da je sploh možno, da dosežeš vrhunsko uvrstitev na tekmovanjih kot Tour de France, Tour de ski in podobno brez dopinga?
Zakaj pa ne? Če eno stvar delaš celo življenje ter s pravilnim načrtom treninga, ekipo, ki dela zate in verjame vate, če je želja po uspehu velika in če obstaja užitek, ki te vleče, lahko dosežeš vse. Trening, motivacija, bistre misli in trezna glava.

peter kauzer kajaka%C5%A1 na divjih vodah | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


V tvojem športu sicer ni toliko dopinga kot ponekod drugod. Kako pogosto imate kontrole?
Imamo tako imenovani program ADAMS, kjer moraš izpolniti obrazec za 3 mesece naprej, kdaj in kje se boš nahajal v točno določeni uri dneva in odgovorni te lahko nenapovedano obiščejo in vzamejo urin oziroma kri. V času tekmovanj so doping kontrole vedno prisotne. Prejemniki medalj in naključno izžrebani morajo obvezno na doping kontrolo takoj po prihodu v cilj.

peter kauzer kajaka%C5%A1 na divjih vodah | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Si sam že imel kdaj slabo izkušnjo na doping kontroli?
Slabe izkušnje ne, so me pa prejšnjo sezono večkrat obiskali na domu in v hotelu. Pred evropskim prvenstvom v Bratislavi lansko leto sem na primer imel v mesecu dni 4 doping kontrole ter na koncu še takoj po tekmi.

Si kdaj poskusil katerokoli snov s seznama prepovedanih poživil?
Nikoli, in nikoli ne bom. To je v nasprotju z mojimi osebnimi prepričanji.  

Kdo je po tvojem najbolj dovzeten za doping?
Verjetno se v vsakem športu najde kdo, je pa ta tema na žalost znana že vrsto let, kar tudi pomeni, da je nenehno aktualna. Je pa res, da se vrhunski športniki pogosto znajdemo pod pritiskom dosežkov. Po mojem mnenju se je doping razširil ravno zaradi tega, ampak naslove je mogoče osvajati tudi na drug način in to dokazuje veliko vrhunskih športnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.