Šport
17 ogledov

Dopingirani športniki morajo plačati vrnitev

Pat McQuaid UCI - AFP - main Žurnal24 main
Kolesarji, katerim so dokazali jemanje nedovoljenih poživil, bodo morali plačati visok znesek, če se bodo želeli vrniti na tekmovanja, so sporočili predstavniki Mednarodne kolesarske zveze (UCI).

Ob robu letošnjega svetovnega prvenstva v Stuttgartu je UCI sporočila, da bodo morali dopingirani kolesarji, ki se bodo želeli vrniti na tekmovališča, v bodoče plačati znesek v višini letne plače. "Kdor ne bo plačal, se pač ne bo mogel vrniti," je ob tem dejal predsednik UCI Pat McQuaid.

Boj UCI za dodaten denar
McQuaid bi plačilne naloge poslal vsem kolesarjem, ki so podpisali častni kodeks in ob dopingu prelomili s podpisom dano besedo. Ali mu bo to uspelo, je negotovo. Pravniki namreč niso enotnega mnenja, ali so zahteve UCI upravičene. To velja tudi za druga področja, vezana na častni kodeks. Prireditelji francoskega Toura so denimo povezali podpis kodeksa z nastopom na dirki, na SP pa je sodišče v Stuttgartu dovolilo nastop svetovnemu prvaku Italijanu Paolu Bettiniju, čeprav se slednji brani podpisati s strani UCI zahtevani kodeks.

Zaradi nedoslednosti ob obljubljene evre
UCI pa "bije" še en boj za finance. Predstavniki UCI so namreč že napovedali tožbo proti mestu Stuttgart, s katerim so se pogodbeno dogovorili za večjo vsoto denarja, a je mesto po izjavah UCI zdaj noče plačati. V ozadju je razprava o dopingu. Predsednica organizacijskega odbora SP in v Stuttgartu odgovorna za šport Susanne Eisenmann je namreč v petek napovedala, da UCI ne bo prejela obljubljenih 600.000 evrov, nemška kolesarska zveza pa bo ob 75.000 evrov, ker se obe zvezi po njenem mnenju ne borita dosledno proti dopingu. "Takim zvezam ne me bomo dali denarja naših davkoplačevalcev," je ob tem povedala Eisenamnnova, ki jo je podprl tudi nemški notranji minister Wolfgang Schäuble.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.