Šport
868 ogledov

Dosmrtna kazen za enega izmed botrov dopinga

Johan Bruyneel Epa
Belgijec Johan Bruyneel, nekdanji športni direktor kolesarskih ekip, v katerih je dopinški grešnik Američan Lance Armstrong prišel do sedmih zmag na dirki po Franciji, je dobil dosmrtno prepoved delovanja v kolesarstvu, je odločilo Mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani.

Johan Bruyneel je bil športni direktor v vseh ekipah, za katere je v obdobju od 1999 do 2005 kolesaril Lance Armstrong in tudi slavil zmage na Dirki po Franciji. Kasneje so Američanu dokazali zlorabo prepovedanih sredstev in mu po odmevni dopinški aferi odvzeli vse zmage na Touru.

lance armstrong V oddaji Šport Lance Armstrong zgrožen ob Rogličevem posnetku

Razsodišče v Lozani je v sredo objavilo, da je Bruyneel dobil dosmrtno prepoved delovanja v kolesarstvu, kar je 54-letni nekdanji kolesarski delavec sprejel. "Rad bi poudaril, da se zavedam številnih napak v preteklosti in sprejemam kazen. Veliko stvari bi si želel narediti drugače, nekatera dejanja globoko obžalujem. Takratno obdobje, tako v vlogi kolesarja kot ekipnega direktorja, je bilo zelo drugačno kot danes," je v odprtem pismu zapisali Bruyneel.

Odločitev Casa je epilog odmevnega škandala, ki se je začel leta 2012. Ameriška protidopinška agencija (Usada) je Bruyneela zaradi povezav v preiskavi Armstronga obtožila sodelovanja pri zlorabi dopinga, dve leti kasneje pa je Belgijec dobil desetletni suspenz. Svetovna protidopinška agencija (Wada) je za Bruyneela za tem zahtevala dosmrtno prepoved delovanja, takšno kazen je leta 2012 dobil tudi Armstrong.

lance armstrong Poravnava Šport Padli zvezdnik bo plačal več milijonov

Cas je prišel do zaključka, da je Bruyneel res bil v osrčju dopinške zarote, ki je zaobjela številne ekipe, trajala je več let, udeleženih pa je bilo veliko kolesarjev, zato je nekdanji športni direktor dobil dosmrtno prepoved, saj je bil dejavno udeležen v sistematski doping.

Cas je ob tem povečal kazni še dvema nekdanjim kolesarskima delavcema. Španski zdravnik Pedro Celaya Lemaza je dobil dosmrtno prepoved, trener Pepe Marti pa 15-letno.

Odločitve Casa sta hitro pozdravili tako Usada kot Wada, mnenja sta, da je pravici zdaj zadoščeno. Toda Bruyneel se še ne da.

"Navkljub odločitvi Casa trdno stojim za mnenjem, da Usada nima in nikoli ni imela legalne avtoritete nad mano. Še vedno imam svoj cilj, h kateremu stremim. Želim, da moj šport raste, da je boljši v prihodnosti," pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.